Acasă Anunturi Șaraimanic – Lăutărie și Povestitorie

Șaraimanic – Lăutărie și Povestitorie

Pe la 1558, erau renumiți lăutarii robi ai lui Mircea-Vodă Ciobanul, care ziceau atât de frumos pe alăută, încât Domnul Țării nu găsește alt dar mai frumos și mai scump să-i facă Vornicului Dingă “de la Moldova”, decât dându-i rob pe faimosul Ruste Alăutarul. De altfel toți boierii mari aveau lăutari vestiți pe acea vreme. Astfel Bărcan Comisul a avut pe Trâmpea Alăutarul, pe care l-a vândut cu 4000 de piaștri, o sumă enormă pe acele timpuri (un piastru = un leu vechi). L-a cumpărat tot vornicul Dingă care pare să fi fost un mare apreciator de muzică.

Aflăm de la istorici că în 1599,la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, îl urmează pe Domn, în cetate, o ceată de lăutari-țigani, cântând imnuri naționale, că intrarea s’a făcut în sunetul viorilor țigănești, cari știau să cânte pentru toate ceasurile din viața omului, ceea ce denotă că, alături de cei 8 trâmbițași, cari mergeau înainte, erau și viori țigănești.”  Deasemenea, “cu 33 de ani mai târziu Leon Vodă, domnul Moldovei, a primit pe Paul Strassburg, solul lui Gustav Adolf, cu un alai de cântăreți cu chitară.”(2) În acele timpuri însă: “Lăutarul, deși oareșicum disprețuit și umilit, “neputând să ia față de om bun sau de boier” fiind “bajocura lui Dumnezeu și a oamenilor”, totuși lua parte la toate alaiurile domnești. Când se’ntorceau domnii de la Constantinopol, făceau un popas la Văcărești, în preajma intrării în București. Aici erau întâmpinați de episcopi și de mitropolit, cu mare alai, precum și de de armașul cu cei cinci sute de lăutari câți erau în București. Acest obicei s’a perindat, de câte ori se avea prilejul, până la domnia din veacul trecut, a lui Mihai-Vodă Sturdza.

Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea lăutarii erau nelipsiți din preajma tinerilor boieri: “Moda pe atunci, eleganța supremă era, pentru tinerii boieri, de a oferi jupâneselor iubite, concerte cu lăutari, câteodată chiar sub ferestrele lor, apoi pe la preumblări, prin viile de la Copou sau prin grădinile domnești de la Frumoasa. Tarafe de lăutari, într’adins tocmite, cântau cântece de dragoste la adresa unei femei frumoase, care ea singură știa prea bine cui era închinat omagiul armonios, de care toți și toate profitau. Ofta țiganul, iar boierul se uita lung și primea răsplata dorită, o ochire sau un semn.”

Din drag și dor de muzică lăutărească și aer liber, se lansează astăzi prima ediție Șaraimanic – Lăutărie și Povestitorie pe 12 și 13 august la Verde Stop Arena.

Taraf de Caliu, Taraful de la Varbilau, Lăutarii de Aur ai Bucureștiului (Taraful Giani Lincan, Mioara Lincan, Panseluța Feraru, George Udilă și alți invitați surpriză).

Ne vom lăsa vrăjiți și desvrăjiți de muzica și spiritul lăutarilor, vom răcori arșița cu șpriț de vară și bucate alese și vom dansa desculți în iarbă.

12 august: Taraf de Caliu/ UFe DJ Set
13 august: Taraful de la Varbilau / Lăutarii de Aur ai Bucureștiului  A Karak DJ Set

Verde Stop Arena va oferi un spațiu generos în care participanții se vor desfășura în condiții de siguranță. Vor fi pe iarbă mese de câte 2 și 4 persoane, așadar se poate veni cu prietenii sau familia.

Șaraimanic este o comunitate de muzicieni, concerte, întâlniri, povești scrise, auzite și văzute de și împreună cu (poate ) ultima generație a lăutarilor din România. Lăutărie și povestitorie.

Proiect susținut de NetBet Sport
Descântat de Radio Guerrilla  & Munteanu.

Taraf de Caliu  Facebook

Lăutarii de Aur ai Bucureștiului Facebook

Taraful de la Vărbilău Llife Artist Taraf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.