Acasă Arta Sărbătoarea Breslei sub patronajul SF. AP.EV. LUCA , 18 Octombrie

Sărbătoarea Breslei sub patronajul SF. AP.EV. LUCA , 18 Octombrie

“SF. AP.EV. LUCA cu scene din viata sa”, tempera pe lemn, Dimensiuni: 25×20 cm, an 2006, premiata la a II-a editie Premio BOE, Palermo, Italia, decembrie 2006, PREMIUL SPECIAL AL CRITICII, pictata de Claudiu Victor Gheorghiu .
“SF. AP.EV. LUCA cu scene din viata sa”, tempera pe lemn, Dimensiuni: 25×20 cm, an 2006, premiata la a II-a editie Premio BOE, Palermo, Italia, decembrie 2006, PREMIUL SPECIAL AL CRITICII, pictata de Claudiu Victor Gheorghiu .

SF.LUCA afis AFAPRR

Despre sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Ap. Ev.Luca , de duminică 18 Octombrie voi relata pe larg in zilele următoare, ca unul de-al lor si mai ales ca zugrav, imitator si ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Luca. Sâmbătă si duminică au loc 2 evenimente deosebite, in doua muzee dragi mie: Muzeul Național al Țăranului Român(al cărui colaborator sunt de 21 de ani) si Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, ambele dedicate artiştilor religioşi şi restauratorilor din România : o lansare de carte si o sărbătoare a breslei. Preambulul este sâmbătă, 17 octombrie 2015, când Asociaţia Art Conservation Support (ACS) lansează publicaţia „Caietele restaurării 2015”, la Muzeul Național al Țăranului Român.
Asa cum mi-am obisnuit prietenii si cititorii incă din primăvara acestui an, când  Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul de presă  LOnews, parteneri media (o conlucrare deosebită si fructuoasă ) ai Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România v-au oferit fotografii si reportaje de la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare in zilele premergătoare acesteia(cu panotarea si pregătirea expozitiei) ,  Jurnalul Bucurestiului vă oferă, in avanpremieră si in exclusivitate, câteva informatii despre “Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România “, ce va avea loc la duminică, 18 octombrie 2015 începând cu orele 14.00, in ziua patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Apostol si Evanghelist Luca.

 

 

Florin Neacshu  Ionut Filip  , istoric, Manager de proiecte si comunicare al Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România, precum si al UAP din România, a transmis un călduros mesaj : “Vă asteptăm cu mare bucurie la această frumoasă sărbatoare! Să cinstim din nou sărbatorile vechi si temeinice. Cred si sunt convins ca si asa vom nemuri strădaniile si stăruintele atator truditori stiuti si, mai ales nestiuti, de pe aceste plaiuri!”

Iată anuntul de presă complet :
“Anunţ de presă
Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România
Duminică, 18 octombrie 2015 începând cu orele 14.00, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, intrarea Şos. Kiseleff nr. 30 va avea loc Sărbătoarea Breslei Artiştilor Religioşi şi a Restauratorilor din România cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sf. Ap. Luca.
În pridvorul Bisericii din Timişeni-Gorj, amplasată în mijlocul Muzeului Satului, se vor sluji rugăciuni pentru breaslă de către preoţi de la bisericile pictate şi restaurate de membri ai Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România.
După ceremonia religioasă va avea loc lansarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, urmată de un moment artistic susţinut de către scriitorul Aculin Tănase şi maestrul emerit Dumitru Gheorghiu.
Cristian Olteanu , preşedinte AFAPRR a UAP din România , www.afaprr.ro, 0723 500 359, office@afaprr.ro “

Notă: Folosesc denumirea conventională pentru o lucrare de artă neterminată incă, recte vă informez că textul de fată este un stadiu al intregului articol, urmând ca in zilele următoare să revin cu un fotoreportaj de la Sărbătoare si cu prezentarea Catalogului Anualei de Artă Religioasă şi Restaurare 2015. Dealtfel primele mele articole in pagina de Cultură a ziarului  Jurnalul Bucurestiului au fost acum 5 luni cu “Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare organizată de Asociaţia Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România” ,desfăsurată in perioada 5 Aprilie-17 Mai 2015 pe simezele de la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Colocviului si lansarea revistei “Fresca”, precum si “Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” la 79 de ani “ .

FOTOGRAFIILE reprezintă icoane pe lemn si restaurare frescă cu Sf. Apostol si Evanghelist LUCA, ale câtorva membri ai Asociaţiei Filiala Artă Religioasă şi Restaurare a UAP din România, precum si icoana mea cu “Sf. Apostol si Evanghelist LUCA cu scene din viata sa”,premiată in Italia in 2006 si un filacter.

SF. LUCA pictat de Maria Curticapean- Mirea    1. SF. AP.EV. LUCA pictat de Maria Curticapean- Mirea, icoană pe lemn

SF. LUCA pictat de Elena Murariu

2. SF. AP.EV. LUCA pictat de Elena Murariu, tempera cu ou pe lemn, Dimensiuni: 55 x 38 cm, an 2002

restaurare IRINA SAVA 3. restaurarea picturii interioare a bisericii Biserica “Coasta” cu hramul Sf. Nicolae (1833), jud.Valcea, de catre pictor restaurator Sava Irina,vedere fragment naos, frescă, SF.AP.EV. LUCA.

SF. LUCA pictat de Coman Mihai               4. SF. AP.EV. LUCA pictat de Coman Mihai , tempera   cu ou pe panou de lemn, 35×40 cm, 2014

7. SF. AP.EV.LUCA cu scene din viata sa
“SF. AP.EV. LUCA cu scene din viata sa”, tempera pe lemn, Dimensiuni: 25×20 cm, an 2006, premiata la a II-a editie Premio BOE, Palermo, Italia, decembrie 2006, PREMIUL SPECIAL AL CRITICII, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu.

          5. “SF. AP.EV. LUCA cu scene din viata sa”,     tempera pe lemn, Dimensiuni: 25×20 cm, an 2006, premiata la a II-a editie Premio BOE, Palermo, Italia,   decembrie 2006, PREMIUL SPECIAL AL CRITICII, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu.

3.filacter SF.AP.EV. LUCA, 2015
Filacter SF.AP.EV. LUCA, tempera pe hartie, 48×32 cm, 2015,pe simeze la Anuala de Artă Religioasă şi Restaurare 2015, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu (textul este inceputul EVANGHELIEI sinoptice scrisă de SF.AP.EV. LUCA).

                6. Filacter SF.AP.EV. LUCA, tempera pe hartie, 48×32 cm, 2015,pe simeze la Anuala de Artă Religioasă şi  Restaurare 2015, pictat de Claudiu Victor Gheorghiu

(textul  este inceputul EVANGHELIEI sinoptice scrisă de SF.AP.EV. LUCA).

Sf. Apostol si Evanghelist Luca –viata , iconografie si imnografie:

Sfântul, slăvitul şi într-tot lăudatul Apostol şi Evanghelist LUCA este autorul Evangheliei după Luca, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel . În completare la Evanghelia sa, Sfântul Apostol Luca scrie Faptele Apostolilor şi dedică amândouă aceste scrieri lui Teofil, guvernatorul din Ahaia. El s-a născut în Antiohia siriană şi era medic. El este considerat a fi fondatorul iconografiei. El şi Cleopa l-au întâlnit pe Domnul IiSUS HRISTOS înviat pe drumul spre Emmaus (Luca 24).

miniatura CINA DIN EMMAUS,15x10cm,t cu ou pe lemn,23 Noiembrie 2013,inainte de patinare
miniatură cu CINA DIN EMMAUS,15x10cm,tempera cu ou pe lemn,2013, pictată de Claudiu Victor Gheorghiu

     miniatură cu CINA DIN EMMAUS,15x10cm,tempera cu ou pe lemn,2013,             pictată de  Claudiu Victor Gheorghiu

El pictează trei icoane ale Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, dar şi icoane ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Din acest motiv, Sfântul Evanghelist Luca este considerat fondatorul iconografiei creştine. Conform Tradiţiei, Sfântul Luca este cel care a pictat prima icoană a Maicii Domnului zisă Povăţuitoarea sau Hodigitria, menţionată în Paraclisul Maicii Domnului:
Mută să fie gura păgânilor,
Care nu se închină cinstitei icoanei tale,
Celei zugrăvite de sfântul
Apostol şi Evanghelist Luca,
Ceea ce se cheamă Povăţuitoare.
“Fragment din Paraclisul Maicii Domnului”
“Se spune despre dânsul că el a zugrăvit minunat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, purtând în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Apoi a zugrăvit şi alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi le-a adus la Maica Domnului, spre a vedea dacă îi vor plăcea; iar ea, văzând acele chipuri ale sale, a grăit astfel: “Darul Celui ce S-a născut din mine şi al meu să fie cu icoanele acestea”. Sfântul Apostol Luca a mai zugrăvit pe lemn şi chipurile sfinţilor şi mărilor Apostoli Petru şi Pavel şi de la dânsul s-a început în toată lumea acel bun şi preacinstit lucru, adică zugrăvirea sfintelor icoane, întru slava lui Dumnezeu, a Maicii Lui şi a tuturor sfinţilor, pentru împodobirea Bisericii şi spre mântuirea credincioşilor, celor ce cu dreaptă credinţă cinstesc sfintele icoane. Amin.”
Sursa text : Doxologia, Vieţile Sfinţilor.

Iconografie
Dionisie din Furna, în Erminia sa (ed. Sophia, București, 2000, pp. 148-150), arată că Sf. Apostol Luca Evanghelistul poate fi reprezentat în mai multe feluri. În general, el este zugrăvit ca un tânăr cu părul creț, cu puțină barbă. Tot astfel (tânăr) este zugrăvit și în reprezentările individuale ale sfinților, ținând în mână Evanghelia. De asemeni, el mai poate fi reprezentat pictând icoana Maicii Domnului Povățuitoarea, el fiind, conform tradiției Bisericii, întemeietorul iconografiei și sfânt ocrotitor al iconografilor. În rândul evangheliștilor, este reprezentat stând în casă, sub un baldachin și scriind Evanghelia, pe care se văd cuvintele: “Deoarece mulți s-au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi…”. Simbolul său este vițelul, simbol al rangului sacrificial şi preoţesc al Domnul IiSUS HRISTOS .

3.SF.APOSTOL si EVANGHELIST LUCA cu scene din viata sa, 29x21cm,t cu ou pe lemn, 23 Noiembrie 2013,fara blitz,inainte de patinare
SF.APOSTOL si EVANGHELIST LUCA cu scene din viata sa, 29x21cm,tempera cu ou pe lemn, 2013, Claudiu Victor Gheorghiu

SF.APOSTOL si EVANGHELIST LUCA cu scene din viata sa, 29x21cm,tempera  cu ou pe lemn,  2013,  Claudiu Victor Gheorghiu

Imnografie
Tropar (glasul al 3-lea):
Apostole sfinte şi evangheliste Luca, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Tropar (glasul al 5-lea) [1]:
Pe păstrătorul Evangheliei bucuriei lui Hristos și scriitorul Faptelor Apostolilor, pe Sfântul Apostol Luca, cu sfintite cântări să-l lăudăm. Că scrierile lui sunt mărturia Bisericii lui Hristos: El este Doctorul neputințelor și suferințelor, El vindecă rănile sufletelor noastre și mijlocește neîncetat pentru mântuirea noastră.

Condac (glasul al 4-lea)
Ucenic făcându-te Cuvântului lui Dumnezeu, împreună cu Pavel ai luminat tot pământul şi negura ai gonit, scriind Dumnezeiasca Evanghelie a lui Hristos.

Condac (glasul al 2-lea):
Pe învățătorul evlaviei, pe grăitorul tainelor celor necuprinse și pe luceafărul Bisericii, pe dumnezeiescul Luca să-l lăudăm. Căci Cuvântul, Cel ce singur este cunoscătorul inimilor oamenilor, împreună cu înțeleptul Pavel l-a ales ca învățător al neamurilor.

Notă[1]: Troparul pe glasul al 4-lea și condacul pe glasul al 2-lea sunt traduse din limba engleză.

A consemnat pentru Jurnalul Bucurestiului : Claudiu Victor Gheorghiu , pictor iconar, istoric, consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP – AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; zugrav, imitator si ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Luca.

 

Articolul precedentLansarea publicaţiei „Caietele restaurării 2015”, Editura ACS, Muzeul Național al Țăranului Român
Articolul următorVacanță de sănătate în stațiunile românești. Alege și tu una!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.