Acasă Aranjamente florale - grădini - parcuri Semnificația trandafirilor în cultura spaniolă (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului...

Semnificația trandafirilor în cultura spaniolă (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Trandafirii au fost întotdeauna considerați simboluri ai frumuseții și iubirii, iar în Spania, aceste flori au o istorie bogată și o semnificație specială. Trandafirii spanioli aduc o notă aparte atât în grădini cât și în cadrul ceremoniilor și în operele de artă. Potrivit tradiției, pe 23 aprilie în Barcelona are loc sărbătoarea Sant Jordi, ucigașul de dragoni, iar spaniolii sărbătoresc cu trandafiri roșii și cu literatură. Potrivit legendei, trandafirul roșu se întoarce la un dragon care suflă foc, al cărui sânge se pare că a creat o tufă de trandafiri.

Ziua Sfântului Gheorghe din Barcelona

La fiecare 23 aprilie, străzile Barcelonei sunt inundate de trandafiri și cărți pentru a sărbători Sfântul Gheorghe, hramul Cataloniei. Acest festival popular combină cultura și romantismul. Tradiția spune că, cuplurile ar trebui să facă schimb de cadouri precum cărți, în special pentru bărbați, și trandafiri ca simbol al iubirii pentru femei. De-a lungul anilor, totuși, Sfântul Gheorghe a devenit un moment unic pentru a sărbători dragostea și cultura. Această zi festivă este rezultatul unui amestec de tradiții din diferite epoci. Cu toate acestea, se pune accent pe legenda Sfântului Gheorghe și a balaurului. Sfântul Gheorghe a salvat-o pe prințesă prin uciderea balaurului, iar din sângele pe care l-a vărsat s-a născut un trandafir, simbol al iubirii adevărate și sincere. „Sant Jordi” este, de asemenea, sfântul patron al Cataluniei, iar capela sa poate fi vizitată în Palatul Generalitat, un loc unde în mod tradițional se ținea târgul trandafirilor în Evul Mediu. În această perioadă a festivalului, Barcelona se transformă într-o enormă librărie și florărie în aer liber. Străzile sunt pline de trandafiri, cărți și oameni care caută un cadou nu numai pentru persoana iubită, ci și pentru familie și prieteni. De asemenea, printre paradete , tarabele de cărți, puteți găsi atât cele mai recent publicate cărți, cât și autorii consacrați care semnează exemplare ale cărților lor, în timp ce trecătorii se bucură de aroma trandafirilor. Este o zi care reprezintă o adevărată expresie a iubirii și a culturii în Catalonia.

Trandafirii au fost aduși în Spania în timpul perioadei maurilor, și s-au răspândit rapid în întreaga țară. Această influență maură a lăsat o amprentă puternică asupra peisajului și culturii spaniole, iar trandafirii au devenit un element central în grădinile și curțile spaniole. Unul dintre cele mai faimoase simboluri ale trandafirilor în Spania este „Fiesta de la Rosa” sau „Festivalul Trandafirilor,” care are loc în mai multe orașe spaniole. Această sărbătoare este o ocazie de a celebra frumusețea și semnificația trandafirilor, prin parade, dansuri și expoziții de flori. Trandafirii spanioli sunt adesea asociați cu pasiunea și iubirea, iar în poezie și literatură, aceștia au fost subiecte frecvente. Poetul spaniol Federico García Lorca, de exemplu, a folosit des simbolistica trandafirilor în opera sa pentru a exprima sentimente profunde de iubire și pasiune.

În Spania, trandafirii au de asemenea și o semnificație religioasă. În Săptămana Mare care marchează Patimile lui Isus, trandafirii sunt folosiți pentru a decora icoanele și crucile în procesiunile religioase. Trandafirii spanioli au inspirat, de-a lungul istoriei, arhitecți și designeri. Aceștia au fost adesea incluși în motivele arhitecturale, în mozaicuri și în designul interior al clădirilor spaniole, contribuind la frumusețea și eleganța lor. Peisajul spaniol este, de asemenea, marcat de trandafiri, care înfloresc în parcuri, grădini și în curțile interioare ale caselor și palatelor. Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses dezvăluie care sunt cele mai speciale soiuri de trandafiri din Spania.

O specie aparte de trandafir spaniol este „Russelliana” cunoscut și sub numele de Old Spanish Rose, Russell’s Cottage Rose, Scarlet Grevillei sau Souvenir de la Bataille de Marengo. Această soi hibrid deosebit de elengat are flori duble de culoare mov și frunze fine, lucioase de culoare verde închis care adaugă contrast și eleganță. Trandafirul Russelliana își are originile în Orientul Mijlociu și în regiunea mediteraneană, iar numele său este un omagiu adus lui Lord Russell, un pasionat colecționar de plante și trandafiri din secolul al XIX-lea.  Este un trandafir parfumat a cărei familie nu a fost oficial confirmată, dar conform publicației Random House din 1993, „The Quest for the Rose”, ar putea fi o încrucișare între R. multiflora și R. setigera. Situat pe coasta mediteraneană a Spaniei, Valencia este numit și „orașul florilor”. Specific acestui oraș este trandafirul hibrid, foarte parfumat, Valencia cu flori mari de culoare galben-caisă. Forma sa obișnuită de tufiș poate atinge înălțimi de peste 3 metri. Trandafirul Valencia se mai numește și Koreklia, după creatorul său. Membru al distinsei familii Kordes, acesta a creat trandafirul în anul 1989.

Spanish Sunset (Rosa „Sunstar”) este numele comercial al unui trandafir hibridizate de Frank Shuurman din Noua Zeelandă. Florile sale portocalii și galbene strălucitoare înfloresc aproape continuu, creând un contrast frumos cu frunzele verzi închise, lucioase. Această tufă remarcabilă de trandafiri, crește până la aproximativ 4 metri în înălțime și prezintă o rezistență puternică la boli. Spanish Sunset este o încrucișare între doi trandafiri hibrizi, „Alexander” cu flori roșii  și „Golden Emblem” cu flori galbene. Un loc de grădină cu soare din plin i se potrivește cel mai bine acestui soi de trandafir. Începând de luna aceasta, iubitorii de trandafiri din Spania se pot bucura și pot alege dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! Famous Roses a lansat varianta în limba spaniolă a site-ului. La un click distanță există un trandafir celebru în ghiveci sau pe care îl puteți planta în gradină. La Famous Roses găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de arta. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecţie, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.

Articole asociate

Metode practice pentru uscarea trandafirilor (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Ghidul semnificațiilor culorilor trandafirilor (Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Cele mai frumoase flori perene perfecte pentru orice gradină (Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Specii de bujori. Top 4 soiuri de bujori celebri pe care merită să îi ai în gradină (Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume cu „Famous Roses” (Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului)

Top 10 – cei mai frumoși trandafiri „made in France” (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

 Ziua Trandafirilor. „Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii”! (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului). Cu citarea articolului „Tradiții cu seva în spiritualitate. Dragobetele – Adevăratul Valentine’s Day românesc” (Lect. dr. Doina Guriţă, membră a Staff a Jurnalului Bucureștiului, distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale)

Nota redacției

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra