„Dimineața când mă dau jos din pat simt o durere de călcâi intensă. Știi cât e de dureroasă și neplăcută? E ca și cum aș călca pe ochi, nu exagerez!–mi se plângea zilele trecute o prietenă, și-mi povestea că după ce începe să meargă prin casă durerea dispare treptat, pentru ca a doua zi s-o ia de la capăt.
Pentru că nu este prima persoană din anturajul meu pe care o aud acuzând acest gen de dureri, m-am adresat medicului ortoped Gabriel Ștefănescu, cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică. Iată ce ne-a răspuns: 2 milioane de pacienți sunt tratați de fasceită în fiecare an.
„În primul rând, prietena dumneavoastră trebuie să meargă la medicul de specialitate pentru un diagnostic de acuratețe… Dar pentru că metafora folosită este foarte plastică și pentru că m-ați abordat specific pe această problemă, pot să vă spun că se întrezăresc simptomele unei fasceite plantare, care se manifestă chiar așa, ca o durere pe partea de jos a piciorului, în apropierea călcâiului, și care se simte concomitent cu primii pași după ce se dă jos din pat dimineața sau după o perioadă mai mare de repaus. Chiar și după o lungă plimbare cu mașina poți simți acest disconfort teribil. Durerea dispare după câteva minute de mers pe jos, dar este mai vie după o activitate intensă, nu în timpul acesteia.
Fasceita plantară este una dintre cele mai frecvente plângeri ortopedice cu care se vine la cabinet. Aproximativ 2 milioane de pacienți sunt tratați pentru această afecțiune în fiecare an, fiind cea mai frecventă cauză de durere a călcâiului și feței plantare – ne explică specialistul.
Care este cauza fasceitei plantare?
Fasceita plantară apare atunci când banda puternică de țesut care susține bolta piciorului devine iritată și inflamată. În cele mai multe cazuri ea se dezvoltă fără un motiv specific, identificabil. Există totuși mai mulți factori care pot predispune la această stare și îi sintetizez pentru ca cititorii să-și facă o idee rapidă:
- obezitatea;
- un arc foarte înalt al piciorului sau picioare foarte plate;
- afecțiunile endocrine;
- activitatea de impact repetitivă (alergare/sport) sau pur și simplu activitate nouă, suprasolicitantă.
Cum se tratează fasceita plantară
Mai mult de 90% dintre pacienții cu fasceita plantară își vor îmbunătăți starea în termen de 10 luni de la începerea unor metode simple de tratament, cum ar fi: odihna, modificarea activității, gheață aplicată local, medicamente anti-inflamatorii, stretching și exerciții fizice, infiltrații cu cortizon, pantofi de susținere și orteze, terapie fizică. O altă terapie neinvazivă și cu rezultate bune poate fi terapia cu unde de șoc extracorporeale ESWT (Extracorporal high energy shock wave therapy) sau terapia cu unde electrohidraulice ce a fost folosită inițial în urologie, în litotriție extracorporală. În anii 1980 a început să fie utilizată și în patologia ortopedică și în ultimii ani i se acordă o tot mai mare importanță în zona recuperării și medicinii fizice.
Fasceita plantară se poate trata și chirurgical?
Chirurgia este luată în considerare numai după 12 luni de tratament nechirurgical intensiv și dacă celelalte terapii conservatoare au eșuat, dar aceasta variantă terapeutică trebuie să rămână ultima soluție!”–conchide interlocutorul nostru. Pe dr. Gabriel Ștefănescu îl găsești la Regina Maria–Policlinica Băneasa, Ponderas Academic Hospital și spitalul Medicover din București.
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

