Acasă Cultura Singura pictură românească din cele două milioane de lucrări ale Muzeului Metropolitan...

Singura pictură românească din cele două milioane de lucrări ale Muzeului Metropolitan de Artă din New York

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, prescurtat Met, e cel mai mare și cel mai important muzeu din Statele Unite.

Al treilea cel mai vizitat muzeu din lume conține peste două milioane de lucrări, însă una singură îi aparține unui român. Se numește „Preludiu la o civilizație” și e făcută de Victor Brauner.

    „Preludiu la o civilizație

E o pictură pe care românul a terminat-o în 1954, pe când trăia în Franța. E cea mai valoroasă dintre operele lui din a doua parte a vieții, și una dintre cele mai importante picturi românești din toate timpurile.

Ca să ajungă la Met, „Preludiu la o civilizație” a străbătut o lungă călătorie. Pictorul Brauner, român cu origini evreiești, o expune în 1954 la Paris, într-un vernisaj pus la cale de-un grec. În același an, pictura e adusă la Bienala de Artă de la Veneția, pentru ca în octombrie 1958 s-o întâlnim la Chicago. Acolo, Brauner îi cunoaște pe Jaques Gelman, regizor de film mexican născut la Sankt Petersburg și soția sa, Natasha Gelman, amândoi avizi colecționari de artă europeană.

Le vinde tabloul, care-și continuă călătoria prin lume, ca piesă principală în diferite expoziții: în 1968 la New York, Los Angeles și Chicago, în 1975 la Sydney și Melbourne, în 1990 prin Londra, Mexic și Martigny, un orășel din Elveția. În 1998, doamna Gelman trece în rândul celor drepți. Testamentul ei prevede ca întreaga colecție ce-a strâns-o în decursul vieții să fie donată Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

Victor Brauner (1903-1966) a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale mișcării suprarealiste. Poate puțini știu că Victor Brauner este născut la Piatra-Neamț și liceul de artă din micul oraș de munte îi poartă numele. La începutul anilor ’30, Brauner s-a stabilit la Paris, unde a locuit în aceeași clădire cu Yves Tanguy și Alberto Giacometti. În 1935 s-a întors în România pentru mai multe expoziții, însă după doar trei ani, a revenit în Franța. Pe 28 august și-a pierdut ochiul stâng într-o bătaie, după ce pictase, premonitoriu, câțiva ani mai devreme „Autoportret fără un ochi”.                                                 

„Autoportret fără un ochi”

 

Autor:  Andreea Damian,TabuHighLife