Soluții și perspective agroecologice la Indagra – 2023
În data de 26 octombrie 2023, reprezentanții Asociației Inter-Bio și USH Pro Business au participat la târgul Indagra 2023, eveniment destinat agriculturii și industriei alimentare, organizând vizite asistate la fermierii din cadrul clusterelor membre ale consorțiului, respectiv Bio Danubius și Wallachia Organics, la standurile unor expozanți străini și români. De asemenea, reprezentanții Inter-Bio au participat la „Forumul american de discuții comerciale pentru securitatea alimentară și a apei în România, Bulgaria, Moldova și Ucraina”
S-au purtat discuții la standurile internaționale ale SUA și Ungaria, la standul Agro Danubius Trading și cu reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare–Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea) precum și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Băneasa. În cadrul discuțiile s-a putut constata faptul că tot mai mulți fermieri în domeniul produselor ecologice dezvoltă soluții inovative atât pentru captarea carbonului în sol cât și pentru reducerea consumului de energie sau utilizare de noi rețete de biostimulatori naturali, fără ingrediente chimice. De asemenea, am putut constata tendința clară a producătorilor de utilaje, echipamente, materii prime sau tehnologii agricole de a oferi soluții agroecologice care să atenueze impactul practicilor agricole asupra schimbărilor climatice și sănătății umane.
Un rol important în acest sens îl acordă fermierii români adoptării unor soluții digitalizate, inovative, sens în care Wallachia eHub, ca centru de digitalizare în care atât USH Pro Business cât și Inter-Bio sunt active, va organiza în perioada 16-17 noiembrie 2023 la Sinaia, evenimentul internațional „InnopRo-Innovation Pathways Romania, towards twin transition. The role of the European Digital Innovation Hub-WeH” în cadrul summit-ului anual al centrului, o sesiune specială dedicată tehnologiilor digitale în agricultură.
„În cadrul discuțiilor a reieșit din nou necesitatea acută de a dezvolta în România centre de consultanță și informare în domeniul agriculturii ecologice, un deziderat cuprins și în PNAE (Planul Național de Acțiune pentru Agricultură Ecologică). Prin proiectele noastre în domeniul agriculturii ecologice, OrganicTargets4EU și Agroecology-Transect, în care partenerii noștri de discuții sunt activi, căutam soluții pentru crearea unor astfel de centre pe baze private care să satisfacă nevoile fermierilor, în lipsa unui forum de consultanță consistent oferit de sectorul public. Am putut constata și în acest an, o tendința îngrijorătoare, respectiv prezența redusă a fermierilor și credem că acest lucru e un semnal de alarmă. Persistența secetei, poverile administrative, mai ales în zona certificărilor organice, combinate cu anularea unor stimulente fiscale fac că mulți fermieri să abandoneze afacerile în domeniu, nemaifiind interesați de ofertele tehnologice și de echipamente care au fost bine reprezentate la târg” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.
Notă. „Facilitate-AI-Ghid de bune practici pentru facilitarea învățării inteligenței artificiale (IA) de către elevii din clasele 7-12”, un nou instrument de îmbunătățire a predării inteligenței artificiale în mediul preuniversitar
În data de 21 noiembrie 2023, Universitatea Spiru Haret, cu sprijinul USH Pro Business, va organiza Mini Conferința „Facilitate–AI”, în calitate de partener al Proiectului finanțat de UE „Facilitate-AI-Ghid de bune practici pentru facilitarea învățării Inteligenței Artificiale (AI) de către elevii din clasele a VII-a-12”, eveniment unde participanții vor avea ocazia să fie informați despre obiectivele și rezultate proiectului. Conferința este dedicată familiarizării părților interesate cu scopurile și obiectivele cheie ale proiectului și prezentării rezultatelor proiectului:
- Ghid de predare AI pentru profesori care facilitează învățarea elevilor din clasele 7-12
- Planuri de învățare și creativitate pentru AI
- Curs de formare pentru profesori Facilitatori de învățare în educația AI-Steame+
- Mediu dinamic de învățare online cu OER pe AI în discipline școlare interdisciplinare Seame+
- Observatorul AI-Education
La eveniment sunt invitați să participe profesori, formatori de profesori, factori de decizie în domeniul educației, părinți, tineri cursanți, manageri de școli, personal școlar, cadre universitare, funcționari ai autorităților publice și alți asociați din domeniul educației școlare și tehnologiei.
Agenda evenimentului
- Prezentarea proiectului Facilitate-AI
- Prezentarea rezultatelor proiectului
- Lecții învățate din dezvoltări și implementări
- Prezentări ale celor mai bune practici de utilizare de către educatorii școlari
- Demonstrarea și familiarizarea participanților cu mediul de învățare online, prezentând instrumentele/OER-urile/modulele care fac parte din acesta
- Prezentare generală a programului de formare și a Observatorului
- Recomandări de politici și feedback din partea participanților
- Discuţii, concluzii şi reflecţii
Proiectul Facilitate-AI este un proiect Erasmus+, cofinanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+ KA220-SCH, având scopul de a sprijini profesorii din școli în dezvoltarea unei baze de cunoștințe și a unei înțelegeri bazate pe dovezi a complexităților și principiilor IA și, de asemenea, stimularea gândirii creative care urmează să fie implementată în programa de învățare a elevilor din clasele 7-12. În plus, rezultatele vor fi aplicate folosind Steame în scopul de a dezvolta AI-Steame pentru a fi utilizate de către profesori. Obiectivul final al proiectului este de a ajuta generațiile viitoare să-și dezvolte competențele și disponibilitatea pentru transformarea digitală, cu accent pe utilizarea și aplicațiile IA.
„Evoluția educației IA în școlile moderne va ajuta generațiile actuale și viitoare să înlocuiască sistemele tradiționale de învățare și să intre în noua generație de sisteme de învățare digitală, care sunt îmbunătățite continuu cu elemente de inteligență artificială. Contribuția noastră în proiect a vizat în special modulele legate de pregătirea tinerei generații pentru a deveni antreprenori avizați și competenți în utilizarea inteligenței artificiale în modelele de afaceri ale viitorului. Astfel, tinerii vor putea înțelege cum își valorifică potențialul creativ pentru a inova înțelegând în același timp și aspectele de etică extrem de importante în acest domeniu”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub. Prorector USH
Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021). Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.
Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.
Articol asociat
Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024