Speranță – Evoluții pozitive de mediu în 2023. Comunicat din partea președintelui – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului) – Ecosoc (Națiunile Unite), Lord Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi
Într-o lume inundată de știri negative, propun să mutam o clipă accentul pe progresele pozitive pe care planeta noastră le-a făcut de-a lungul anului 2023. Am aflat de pe diferite platforme media povești încurajatoare, care conferă un sentiment de optimism cu privire la starea mediului nostru.
Uniunea Europeană a făcut un pas îndrăzneț împotriva practicii „greenwashing”, semnalând un angajament colectiv de combatere a practicilor de mediu înșelătoare.
Franța și Regatul Unit au interzis exploatarea minieră de mare adâncime în apele lor, subliniind astfel angajamentul de a proteja ecosistemele marine delicate.
Organizația Națiunilor Unite a votat pentru a trage la răspundere țările foarte poluante pentru impactul lor asupra mediului, promovând un angajament global de a aborda provocările climatice.
Dezvăluire încurajatoare a avut loc atunci când 26 de specii australiene, aflate anterior în pericol de dispariție, au dat semne de refacere, o dovadă a eforturilor de conservare specifice.
Irlanda a anunțat un plan revoluționar de reabilitare a 880.000 de acri de habitat de turbă, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai ample proiecte de mediu din Europa.
În contextul în care emisiile sunt în continuare în creștere, cu dezastre naturale care provoacă distrugeri pe întreg mapamondul, nu este de mirare că îngrijorarea cu privire la climă este la un nivel maxim istoric. Cu toate acestea, nu este pierdută speranța. De la semnarea Acordului de la Paris, în 2015, au avut loc schimbări semnificative. Accentul s-a mutat de la reducerea progresivă a emisiilor la o viziune a unei economii complet decarbonizate. Multe corporații își dezvăluie impactul asupra climei, iar investițiile durabile sunt în creștere. Tranziția de la combustibilii fosili este întărită de riscul activelor nefuncționale, ceea ce împinge finanțarea către sursele regenerabile. Progresele în domeniul științei atribuirii permit responsabilizarea guvernelor și a întreprinderilor prin intermediul litigiilor privind clima. Cetățenii, organizațiile de mediu și activiștii iau din ce în ce mai multe măsuri legale pentru a aborda problemele climatice.
Pe măsură ce crește gradul de conștientizare, este mai greu să se facă spălarea ecologică: Pe măsură ce cetățenii și guvernele devin mai conștienți de tacticile de spălare ecologică, corporațiile se confruntă cu o mai mare vigilență. Presiunea de a aborda cu adevărat problemele climatice este în creștere, iar cazurile de greenwashing sunt întâmpinate cu scepticism. Litigiile legate de climă au un efect de descurajare a practicilor înșelătoare. Începând cu dezvoltarea energiei solare și sfârșind cu tehnologia mobilității electrice, aceasta este direcția către care ne orientăm.
În mijlocul preocupărilor legate de mediu, aceste evoluții pozitive din 2023 oferă o rază de speranță, demonstrând impactul inițiativelor globale și potențialul de schimbare transformatoare. Să îmbrățișăm aceste povești edificatoare și să reflectăm asupra eforturilor colective care contribuie la un viitor mai luminos și mai durabil pentru planeta noastră ne îndeamnă să devenim parte a schimbării. Fiecare acțiune contează, iar aceste povestiri inspiratoare nu sunt doar evenimente izolate, ci mărturii ale puterii pe care o avem în a modela un mediu înconjurător mai sănătos. Prin conștientizare și acțiune, putem să ne alăturăm acestui efort global de conservare și protejare a resurselor naturale. Fie ca aceste exemple pozitive să ne mobilizeze să adoptăm practici sustenabile, să sprijinim inițiative ecologice și să promovăm schimbările necesare pentru un viitor în care relația noastră cu mediul să fie una de armonie și respect reciproc.