Speranțe pentru drepturile omului și oportunități pentru noul an – 2024. Comunicat din partea președintelui – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului) – Ecosoc (Națiunile Unite), Lord Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi
La începutul acestui An Nou, aducem în prim-plan nu doar angajamentul nostru față de drepturile fundamentale, ci și speranța noastră de a adera la Spațiul Schengen.Aceasta reprezintă o oportunitate crucială pentru consolidarea angajamentului nostru în privința libertății și justiției. Anul trecut a fost, în ciuda provocărilor, martorul unor progrese semnificative în ceea ce privește drepturile omului, inclusiv al unor schimbări legislative benefice dar și al eforturilor noastre constante de a sensibiliza și de a schimba în bine comunitățile afectate de nedreptăți.
Obiectivele noastre pentru 2024
Vom continua să milităm pentru schimbări legislative menite să consolideze și să extindă drepturile omului, asigurând că fiecare individ este tratat cu justiție și respect.
Ne propunem să extindem eforturile de educare a comunităților cu privire la drepturile lor fundamentale. Informarea fiind cheia implicării și a schimbărilor pozitive. Cunoașterea drepturilor omului și a instrumentelor legale care le protejează este esențială pentru a putea acționa eficient. O societate informată este mai puțin predispusă să tolereze abuzurile.
Ne propunem să intensificăm angajamentul civic, implicându-ne activ în mișcările sociale și acțiunile comunitare. Vom susține cauza drepturilor omului prin participarea activă la evenimente și inițiative.
Un alt obiectiv crucial pentru noul an este consolidarea sprijinului acordat organizațiilor care luptă pentru drepturile omului. Ne propunem să identificăm și să susținem proiecte care au un impact semnificativ în promovarea corectitudinii și a echității sociale.
Dorim să ne intensificăm implicarea în dialogurile comunitare. Prin discuții constructive și colaborare cu membrii comunității, ne propunem să identificăm nevoile specifice legate de drepturile omului și să contribuim la găsirea de soluții eficiente.
Considerăm esențială folosirea vocilor și influenței noastre pentru a susține drepturile egale și dreptatea.
Vom milita pentru incluziune și toleranță.
Vom căuta modalități strategice de a face lobby și de a aduce problemele de drepturi omului în atenția publicului și a factorilor de decizie.
O componentă esențială a anului ce începe este speranța noastră de a deveni parte a Spațiului Schengen. Aderarea noastră ar simboliza nu doar deschiderea frontierelor fizice, si libertatea de mișcare pentru toți cetățenii ci și angajamentul nostru față de valorile europene, inclusiv cele legate de drepturile omului. În Spațiul Schengen, cooperarea între state este esențială. Aceasta ar permite o mai bună coordonare în abordarea chestiunilor legate de drepturile omului la nivel european. Aderarea cere respectarea standardelor europene, inclusiv cele legate de drepturile omului, și impune un nivel înalt de responsabilitate.
Ministerul român de Interne a anunțat oficial că a încheiat un acord politic cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria pentru extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Cu toate acestea, data eliminării granițelor terestre nu este stabilită, urmând a fi discutată în 2024. Acordul mai necesită aprobarea în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene și în Consiliul European.Indiferent de decizia finală privind aderarea la Schengen, fiecare voce contează. Implicarea și susținerea tuturor sunt cruciale în promovarea drepturilor omului și în construirea unui viitor bazat pe libertate și echitate.
Să privim înainte cu speranță, să continuăm lupta pentru drepturi și să susținem această oportunitate de a face parte din Spațiul Schengen. În acest an, aportul tuturor contează. Fie că este vorba de o semnătură la o petiție, de o donație sau de implicare directă în acțiunile noastre, suntem convinși că, împreună, putem face diferența. Să privim înainte cu speranță și hotărâre, să fim glasul celor lipsiți de drepturi și să construim un viitor în care respectul pentru demnitatea umană să fie norma.
Considerat de către autoritătile judiciare americane un „angajat” moral în atacurile teroriste islamiste din 11 septembrie 2001 din SUA şi un „posibil” pilot-kamikaze al celui de-al 5-lea avion care urma să efectueze o „aterizare forţată” pe Casa Albă, franco-algerianul Zac(h)arias Moussaoui (Zakariyyā Mūsawī, n.1968), este primul şi singurul condamnat în acest dosar de terorism organizat, de mare anvergură, fără precedent în istoria evenimentelor tragice americane. În ciuda faptului că pe 29 mai 2006, un mesaj din partea lui Oussama Ben (Bin) Laden, considerat autentic de către autorităţile americane, infirmă orice fel de implicare a acestuia în derularea evenimentelor. Astfel, pe 3 mai 2006, după 7 zile de deliberare, Juriul Popular compus din cei „12 oameni furioşi” (jurati) ai District Court for the Eastern District of Virginia (Alexandria Division) de la Tribunalul de Stat (de Înaltă Instanţă) din Alexandria (Statul Virginia–SUA), îl gaseste vinovat pe Zacarias Moussaoui, dar „îl trece pe acesta la limită” (matematic vorbind), pe lângă pedeapsa cu moartea, considerată, totusi, de către cei prezenţi în sală ca sancţiunea penală „cea mai adecvată şi satisfăcătoare” în cazul acestuia. Mentionez aici faptul că, desi, într-un context (mai mult sau mai puțin) legal, condamnarea la moarte a lui Moussaoui, cel putin teoretic, ar fi fost posibilă (pentru că dacă acesta „ar fi ciripit (vorbit)”, după interpelarea lui „întâmplatoare” pe 16 august 2001-datorită „unor neregularitati administrative” legate de viza sa de sedere în SUA, tragedia naţională americană din 11 septembrie putea fi evitată), el scapă de pedeapsa capitală, numai pentru că: „juraţii nu au putut estima cu o unanimitate de voturi condamnarea la moarte a acestuia”. Ca urmare, pe 4 mai 2006, dupa 41 de ore de dezbatere contradictorie, Judecătoarea Leonie Brinkema îl condamnă oficial pe Zacarias Moussaoui la închisoare pe viaţă incompresibilă (adică, fără posibilitatea eliberării condiţionate sub control judiciar în timpul vieţii). În timpul investigaţiilor mele în SUA (legat de tematica acestui material), am contactat o serie de persoane şi personalităţi din diverse instituţii (publice, respectiv, private), trusturi de presă, etc., ale Administraţiei Americane, implicate direct sau indirect (mai mult sau mai puţin) în elucidarea atentatelor teroriste comise pe 11 septembrie 2001. Consider de datoria mea să menţionez faptul că în acestă lucrare expun o părere strict personală, care, în mod evident, nu angajează sub nicio formă, nici responsabilitatea morală şi nici cea juridică a celor cu care am intrat în contact şi care mi-au furnizat documente sau informaţii inedite legate de Zac(h)arias Moussaoui. Notă. Tematica acestui material face subiectul unei teze de doctorat aflată în fază de redactare (elaborare). În concluzie, orice informatie complementară (suplimentară) legată de aceasta este bine venită, dacă poate contribui la restabilirea adevărului istoric!
[…] Speranțe pentru drepturile omului și oportunități pentru noul an – 2024. Comunicat din par… […]
[…] Speranțe pentru drepturile omului și oportunități pentru noul an – 2024. Comunicat din par… […]