Acasă Colţul specialistului Trei economisti si o economie in pragul recesiunii

Trei economisti si o economie in pragul recesiunii

 

La AHK Romania, aseara, invitatul serii a fost Horia Braun, Economist Sef și Director de Cercetare in cadrul BCR, care a vorbit despre situatia economica actuala a tarii si provocari. O prezentare ok, dar cam tehnica si mult prea moderata in privinta amenintarilor care se intrevad la orizont.

Amenintari despre care economistul Andrei Caramitru posta in urma cu doua zile pe timeline-ul sau de Facebook:

“Am atras atenția deja in Decembrie despre problema cifrelor măsluite. Și încă de vreo 3 ori de atunci. Suntem in scenariul Grecia înainte de criza. Însă suntem cu ochii pe ei. Au depășit masiv deja anul trecut ținta de deficit de 3% (care e obligatorie conform regulilor Europene), și au MĂSLUIT cifrele. Vom avea in curând o intervenție UE pe procedura de deficit excesiv. In 2019 o sa fie mult mai rău – dacă nu fura banii din pilonul 2 sau nu avem o devaluare masiva a leului – ne vom îndrepta spre 6%. Un nivel nefinanțabil, de faliment și intervenție FMI. Pentru că economiile Europene sunt in mare scădere. Noi funcționăm acum încă un pic din inerție și pe datorie scumpă – lovitura va fi cumplită. Și va veni înainte de sfârșitul anului.”

In 27 martie a.c. Caramitru profetea:

“Vă spuneam la începutul lui Ianuarie, detaliat, că Guvernul nu mai are bani și ca nu va reuși sa se împrumute local. Acum iese și se împrumută cu multe miliarde de EUR pe piețele externe. Știți care este problema? Pe lângă faptul că datoria țării creste pentru a plăti furturile lor și pensiile speciale? Că datoria este in moneda straina și nu in leu. Când ne va lovi criza și leul se va devaloriza – datoria asta va deveni imensă. Și posibil să nu o mai putem plăti… Suntem deja in stația Grecia. Următoarea stație – Venezuela.”

Sigur, veti spune ca economia nu e o stiinta, si aveti dreptate.

Dar asta nu inseamna ca un Black Swan nu asteapta Romania dupa colt, deghizat sub masca guvernului Dancila, sau Dragnea, daca vreti sa fim mai rigurosi.

In 26 martie a.c. Andrei Caramitru era extrem de direct si arata exact cauzalitatile:

PSD/ALDE – TRĂDĂTORI. Am tot scris despre asta și nu o sa ma opresc până nu ajung TOȚI care au semnat documentele astea la pușcărie (pe baza art 394 CP). Guvernul actual acționează ca un agent al Rusiei pe teritoriul României. Un mic sumar pe OUG114 – care ne omoară producția de gaze și aruncă cu bani la ruși : 
– producătorii români sunt obligați să le vândă rușilor gaze la un preț plafonat de 68 lei/MWh.
– aceiași producători români sunt obligați, din cauza consumului intern ridicat, să cumpere de la ruși gaze la prețul pieței libere, adică mult mai scump
– sunt favorizați direct Interagro (Ioan Niculae, cu vechi legături sovietice) și OltChim (finanțat de VTB/Rusia), ca sa importam și mai mult de la Gazprom
– Dar stați, asta nu e tot. Toate bazele militare de pe teritoriul României urmează să depindă de importurile de gaze rusești, lucru reglementat prin metodologia de aplicare a aceluiași OUG 114 (de ce ? Pentru ca in caz de conflict rușii să poată deconecta bazele noastre militare). 
În paralel, Teodorovici a făcut un deal cu Banca de Investitii Rusească care va investi probabil masiv in fondul suveran (și va prelua indirect toate companiile de stat strategice) – și nu sunt obligați sa plăteasca nici o taxa sau sa se supună regulilor Europene! In paralel cu slăbirea până la faliment a sistemului financiar românesc. Ca sa nu mai vorbesc de decapitarea armatei și blocarea investitiilor in sisteme de apărare. Sau de declarația lui Dragnea de ieri, care ne spune că relația cu US nu este bună. Locul lor este la pușcărie. Domnule Presedinte, stimabili din servicii – faceți naibii ceva !!!!!!! Mai multe detalii aici : https://www.profit.ro/…/aberatiile-oug-114-anre-obliga-romg…”

Un alt economist, Florin Catu din Parlamentul Romaniei, posta ieri seara pe Facebook:

<<Politica monetara, inca (in)dependenta politic, semnaleaza cresterea dobanzilor in perioada urmatoare si confirma prabusirea economiei! BNR a decis astazi sa pastreze dobanda de politica monetara la 2.5% pe an. Dobanda platita de BNR bancilor cand depoziteaza bani la BNR pentru 24 de ore ramane la 1.5%. Dobanda la care imprumuta bancile de la BNR, dobanda Lombard, in situatii de criza si ofera la schimb obligatiuni este de 3.5%. De aici porneste de fapt calculul dobanzior pentru clienti, pentru ca in situatii de criza acesta este pretul platatit de banci pentru lichiditate. Mai clar, indiferent cum se numeste noua dobanda de referinta din contractele de credit, pretul lichiditatii si implicit dobanzile la credite sunt legate de dobanda Lombard. In comunicat BNR spune doua lucruri foarte clar si confirma ce am spus tot timpul- economia este in criza si inflatia va creste. “Pe ansamblul anului 2018, dinamica PIB s-a restrâns la 4,1 la sută, de la 7 la sută în anul anterior, în contextul contracției investițiilor,….” “…menținerii ratei anuale a inflației pe orizontul scurt de timp peste limita superioară a intervalului țintei, în condițiile poziționării acesteia pe o traiectorie mai înaltă față de cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din februarie 2019.” In aceste conditii, asteptarile pentru dobanzi sunt de CRESTERE in perioada urmatoare. BNR a dat deja semnalul cresterii dobanzilor acum o saptamana cand a retras din piata, pe termen scurt 6.1 miliarde lei. Mai putini bani, dobanzi mai mari. Concluzia- economia continua sa scada, preturile continua sa creasa, doabanzile continua sa creasca. Solutii pe termen foarte scurt: reducerea deficitului bugetar la 1%, transferul cheltuielilor de la partea neproductiva catre partea productiva in buget, RETRAGEREA statului din economie.>>