În casele noastre nu suntem aproape niciodată singuri, insectele găsesc mereu un mod de a se insinua şi de a coabita în cele mai neprevăzute colţuri.
Insectele reprezintă mai bine de jumătate din regnul animal, se multiplică foarte repede şi se adaptează la condiţii de viaţă dificile, pot fi întâlnite în deşert, la suprafaţa apelor, dar şi în covoare, în perne, ies la iveală din ţevile de bloc şi reuşesc să scape înainte de a reuşi să reacţionăm.
Nenumăratele sunt produsele chimice folosite pentru a le ţine departe de noi şi de casă, dar ar fi indicat să încercăm produse naturale, mai ales dacă avem copii sau animale ce ar putea “gusta” din produsele toxice dedicate insectelor.
Trucuri care funcţionează:
- împotriva furnicilor – puneţi felii sau coji de castraveţi în locurile lor preferate, furnicile urăsc mirosul de castravete, dar şi pe cel de mentă, aşa că puteţi folosi şi pliculeţe cu frunze de mentă sau frunze proaspete. Un alt truc este să faceţi o soluţie din săpun şi apă şi pulverizaţi şirul de furnici. Încă ceva, ele nu traversează niciodată un loc unde simt miros de cafea, de citrice sau de vanilie, aşa că pot fi oprite încă de la intrare.
- acarienii – insecte minuscule ce se hrănesc cu materii organice aflate în descompunere, ne ţin companie noaptea, sunt prezenţi în pături, perne, covoare etc. Împotriva lor se pot face doar două lucruri: trebuie să menţinem casa curată, fără praf, să scuturăm des păturile, să aerisim camerele. De asemenea, trebuie să spălăm la temperatură înaltă lenjeria de pat, pernele trebuie să fie ţinute la aer şi spălate periodic.
- gândacii de bucătărie – ies din ţevi, de niciunde şi dispar înainte să-i putem urmări bine. Funcţionează aceeaşi pulverizare cu apă şi săpun, felii sau coji de castravete, dar şi foi de dafin şi căţei de usturoi. Într-un cuvânt, mirosurile puternice îi alungă şi-i fac să-şi schimbe drumurile.
- ţânţarii – prima măsură este să vă asiguraţi că nu există apă stătută sub ghivecele cu flori sau în alte recipiente, astfel de locuri sunt ideale pentru reproducerea ţânţarilor. Faceţi o soluţie din usturoi
strivit şi apă, mirosul trebuie să fie pregnant, pulverizaţi soluţia în preajma uşilor şi a ferestrelor, eventual înmuiaţi bucăţele de stofă şi atârnaţi-le prin locurile vizitate des de ţânţari. Ca nişte adevăraţi vampiri ce sunt, nu suportă mirosul de usturoi.
Muşte, ţânţari, gândaci şi orice fel de alte insecte, toate fug de mirosurile puternice, înconjuraţi-vă cu ghivece de mentă, de gălbenele, de rozmarin sau salvie, oregan şi mărar.
Articol scris de Francesca Ionescu
Sursa: aquiahora.ro