Acasă Personalitati Tumultuoasa viață a tragedienei Sarah Bernhardt

Tumultuoasa viață a tragedienei Sarah Bernhardt

99
0

Sarah Bernhardt (fostă renumită actriță franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard)   s-a născut în noaptea de 22 spre 23 octombrie 1844 la Paris și a fost fiica nelegitimă a unei curtezane, Judith-Julie Bernardt, care muncea ca modistă într-un atelier și își completa veniturile pentru a-și crește copiii lucrând noaptea sub numele Youle. Despre tatăl lui Sarah nimeni nu știe nimic, deși istoricii au avansat numele avocatului Edouard sau al ofițerului Paul Morel ca posibili iubiți ai mamei sale în perioada respectivă.
Sarah Bernhardt (1844-1923) a avut cel puțin trei surori și, în copilărie, a suferit mult din cauza preferinței mamei pentru sora ei mai mică, Jeanne-Rosine, devenită și ea actriță.
Abandonată de mamă, care ducea o continuă viață de noapte la Paris, Sarah își petrece copilăria la Quimperlé (localitate comună în departamentul Finistère) în Franța, îngrijită de o dădacă. Ducele de Morny (Charles Auguste Louis Joseph de Morny, 1er Duc de Morny) iubitul mătușii sale, îi asigură educația înscriind-o pe fetiță în pensionul domnișoarei Fressard și, mai apoi, în 1853 la mănăstirea Grand Champs din Versailles (astăzi, Lycée privé Notre-Dame-du-Grandchamp în cartierul Saint-Louis) Sarah devine o catolică ferventă și joacă primul ei rol, un înger, într-un spectacol religios. Fetița părăsește mănăstirea în jurul vârstei de paisprezece ani și este înscrisă la Conservator.
După o scurtă apariție la Comédie-Française, între 1862 și 1863, a intrat în trupa teatrului Odeon unde a jucat între 1866 și 1872. Actrița deja consacrată a revenit la Comédie-Française în perioada 1872-1880, obținând succes după succes pe scenele de la Paris și Londra.
Viața privată a lui Sarah Bernhardt  a fost destul de agitată. La vârsta de douăzeci de ani a născut singurul său copil, pe Maurice Bernhardt, rod al unei aventuri cu un prinț belgian, Henri Florent de Ligne. Băiatul avea să devină scriitor.
Ulterior actrița a avut mai mulți iubiți, printre care Charles Haas, un tânăr monden pentru care a făcut o adevărată pasiune, dar care a tratat-o ca pe o femeie ușoară și a înșelat-o de nenumărate ori în timpul relației. Există mărturii care vorbesc despre relațiile lui Sarah cu artiștii Paul-Gustave Doré și Georges-Jules-Victor Clairin, cu actorii Jean Mounet-Sully, Lucien-Germain Guitry și Lou Tellegen (Louis Bernard Edmon van Dommelen) sau cu doctorul Samuel Pozzi. Se vorbește și despre relații cu Vicor Hugo și cu Eduard al VII-lea, prințul de Wales.
În anii 1874-1875, Sarah a avut relații intime cu politicianul Léon Gambetta, cu Henri Ducasse și Contele Remusat care o plăteau pentru a le fi alături.
În 1882, actrița s-a căsătorit la Londra cu un actor de origine greacă, Aristides Damala, dar, cum acesta era dependent de morfină, relația lor nu durează mult. Totuși, ea va rămâne soția lui legitimă până la moartea actorului, în 1889, la vârsta de 34 de ani.
În 1880 Sarah și-a înființat propria companie de teatru și a făcut un turneu în jurul lumii cu Dama cu camelii de Alexandre Dumas fiul. A devenit atât de cunoscută, încât următorii 40 de ani ai carierei ei i-au adus peste 120 de roluri în teatru și 11 roluri în film, chiar la începutul cinematografiei.
După un accident suferit la un picior, agravat de tuberculoza osteoarticulară de care suferea și care a dus la amputarea acestuia, în 1915, Sarah Bernhardt, ajunsă la vârsta de 70 de ani, a purtat o proteză de lemn și a jucat doar în roluri în care putea să stea așezată cât mai mult.

 

Sarah Bernhardt  nu a renunțat la scenă până în ultimele luni de viață. Pe 26 martie 1923, a făcut o criză renală acută și a murit în prezența fiului său, Maurice. Guvernul francez i-a organizat marii actrițe funeralii naționale și a fost înmormântată la Paris, cu toate onorurile cuvenite în Cimitirul Père-Lachaise. Fiind una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, fapt pentru care a primit Legiunea de Onoare în 1914.

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.