Acasă Sănătate Uleiurile volatile îndepărtează depresia și întăresc sistemul imunitar. Iată ce trebuie să...

Uleiurile volatile îndepărtează depresia și întăresc sistemul imunitar. Iată ce trebuie să știi!

”În Japonia este o practică comună, oamenii ies în mijlocul naturii pentru a respira uleiurile volatile şi a se relaxa, întărind sistemul respirator şi imunitatea. Ei le numesc sugestiv “ băi în pădure”,  și este un obicei pe care japonezii îl mențin aproape fără excepție de-a lungul întregii vieți.

Plantele – căci despre ele vorbim- ne oferă posibilitatea de a reduce anxietatea, depresia şi stările de furie necontrolată, aromaterapia bazându-se din punct de vedere ştiinţific tocmai pe puterea lor de a influenţa comportamentul uman.

Oamenii sunt extrem de interesați de menținerea sănătății prin mijloace neinvazive, prin intermediul plantelor și nu e zi în care să nu primesc întrebări despre cum se realizează acest lucru – ne mărturisește dr. Anca Daniela Raiciu, specialist de primă clasă în aromoterapie:

Dar cum pot plantele să ne păzească imunitatea?

Prin terpeni, molecule care fac parte din toate uleiurile volatile folosite nu doar în tratamentele pe bază de plante, dar şi în industria cosmetică sau în cea chimică, producătoare de detergenţi.

Sunt peste 10.000 de terpeni diferiţi, cu funcţii şi arome diferite. De exemplu, lupulina din hameiul cu care se produce berea acţionează asupra insomniei, citronella este folosită împotriva invaziei de ţânţari, lavanda pentru relaxare şi calmare în atacuri de panică sau în stări depresive.

Terpenii nu se bucură însă de prea multă considerare din partea psihiatrilor şi a psihologilor, se preferă mai degrabă tratamente chimice, antidepresive puternice care afectează sistemul cerebral şi crează dependenţă.

Substanţele volatile interacţionează imediat cu organismul uman, sunt absorbite aproape instantaneu şi efectele sunt vizibile, dar cultura bazată pe apropierea de natură nu este un comportament susținut la nivelul instituțiilor statului, din păcate, ci îl învățăm mai degrabă de la bunici sau de la bătrânii satului, dar și acest lucru este valabil mai mult pentru cei care au rădăcini la țară – punctează specialistul.

Așa că japonezii pot fi un model pentru noi,  căci ei sfidează ploaia, frigul, zăpada şi continuă să iasă în mijlocul pădurii nu doar pentru a face activitate fizică, ci pentru a respira sănătate și a-și întări sistemul imunitar. Este util, în contextul în care din ce în ce mai mulți pacienți sunt străbătuți de stres maxim care generează depresie, anxietate, insomnii, să cunoaștem puterea câtorva molecule:

Terpeni care au efect asupra stărilor de anxietate, neliniște, depresie

  • limonene – reduce în mod semnificativ starea de agitaţie, stimulează producerea serotoninei, un neurotransmiţător responsabil pentru buna dispoziţie, măreşte nivelul de dopamină, responsabilă pentru memorie şi capacitatea de a învăţa. Cercetările efectuate pe un grup de persoane internate în spital au demonstrat că cei care au folosit uleiuri volatile citrice au eliminat, treptat, pastilele antidepresive în proporţie de 70%! Nu vi se pare mult cu atât de puțin? întreabă retoric interlocutoarea noastră;
  • linalool este un terpen care se găseşte în peste 200 de specii de plante, dar este utilizat mai mult cel din levănţică, din dafin sau mesteacăn, are efecte asupra comportamentelor compulsive, inhibă anumite obsesii şi dependenţe, cum ar fi cea a cumpărăturilor excesive, a consumului de droguri sau de alcool și face parte dintre substanţele care reglează nivelul de anxietate şi stres. Aș dori să subliniez că stare naturală, acest terpen are efecte asupra cancerului la sân şi a leucemiei;
  • fitol – se găseşte în majoritatea plantelor verzi, cu concentraţie mai mare în cânepă şi lăptucă, inhibă stările de anxietate, calmează durerile şi are efect antioxidant.

În concluzie: să nu uităm că trebuie să ieşim în natură pentru a beneficia de efectele pozitive ale plantelor. Cel puţin odată pe săptămână, alegeţi zone liniştite şi bogate în vegetaţie, încercaţi să vă faceţi un obicei din asta, nu doar pentru tratament, dar şi pentru un echilibru psihic cotidian.

Aș vrea să recomand – încheie dr. Anca Daniela Raiciu – gamă variată de uleiuri aromatice de puritate 100%, ce se regăsesc în portofoliul HOFIGAL, uleiuri care pot fi comandate online sau cumpărate de la farmaciile HOFIGAL din toată țara și din farmaciile partenere.

Sursa: aquiahora.ro