Autoklass își propune ca, în 2024, jumătate dintre vânzările de automobile Mercedes-Benz să fie reprezentate de vehicule electrice și plug-in hybride. La începutul acestui an, Autoklass și Mercedes-Benz România au inaugurat, în premieră pentru România, primul showroom construit conform conceptului MAR20X, în urma unei investiții de 1,6Mil€, care a vizat extinderea locației și personalizarea acesteia conform noilor standarde de brand.
Nota redacției. Producția automobilelor de tip hibrid a luat amploare în perioada recentă, acestea nemaifiind considerate ceva exotic sau rar. Majoritatea producătorilor de autovehicule au introdus acest tip de mașină în gama lor, indiferent de tehnologia aleasă. În cele ce urmează, vom afla exact ce sunt aceste automobile hibrid, ce înseamna hybrid, ce înseamnă plug-in hybrid sau mild hybrid, care este tehnologia full hybrid, ce avantaje au modelele mild hybrid și multe alte informații care să te ajute să iei decizii informate și care să te ghideze în alegerea mașinii optime pentru nevoile tale. Indiferent dacă vorbim despre mașini de oraș, de teren sau chiar sport, există o gamă variată de autovehicule hibrid pe piață, fie noi, fie masini rulate, care pot fi achiziționate de la dealeri autorizați, beneficiind de certificarea kilometrilor și garanție.
Ca o definiție de bază un automobil care îmbină două surse de energie poate fi considerat hibrid. În industria auto, hibride sunt considerate mașinile care au un motor termic și unul electric. Acestea pot fi achiziționate la un preț decent, asemănător cu cel al mașinilor cu combustie termică, însă pot oferi o eficiență a combustibilului sensibil mai bună. Un vehicul electric hibrid (HEV) este un tip de vehicul hibrid care combină un sistem convențional de motor cu combustie internă (ICE) cu un sistem de propulsie electric (sistemul de propulsie al vehiculului hibrid). Prezența grupului motopropulsor electric are ca scop obținerea fie a unei economii de combustibil mai bune decât un vehicul convențional, fie a unor performanțe mai bune.
Full hybrid. Tehnologia full hybrid a fost prima de acest tip, produsă pe o mașină de serie la finalul anilor 1990, și rămâne cea mai utilizată, chiar în zilele noastre. Aceasta folosește ambele motoare în paralel. Deci, practic, cele două surse de energie lucrează fie împreună, fie autonom. Sistemul Full Hybrid combină un motor pe benzină, unul sau mai multe motoare electrice și o baterie cu litiu-ion. În funcție de condițiile predominante, selectează și trece automat între modurile de conducere disponibile (electric, hybrid și termic) în vederea asigurării permanente a performanței și eficienței optime.
Mild hybrid. Tehnologia de tip Mild Hybrid este sistemul de bază al electrificării mașinilor. Ce înseamnă acest lucru? Deși mașina dispune de cele două motoare din tipul full hybrid, deci unul electric și celălalt de combustie internă, acestea nu pot funcționa independent unul față de celălalt. Vorbind strict din punct de vedere tehnic, motorul electric este folosit doar în susținerea celui termic, în special în ceea ce privește pornirea și accelerarea. Din punctul de vedere al performanțelor sau al eficienței consumului de combustibil, această tehnologie nu strălucește, însă, în schimb, are avantajul de a fi cea mai prietenoasă cu bugetul. Dacă vrei să experimentezi un sistem de propulsie de tip hibrid, mild hybrid este cea mai ieftină opțiune de pe piață. Majoritatea automobilelor de tip mild hybrid dispun de un generator (sau starter) activat de o curea de accesorii. Cei câțiva cai-putere generați de acesta vor fi sesizabili la plecarea de pe loc sau în când se accelerează în timpul depășirilor, motorul electric oferind un boost de putere. Atunci când frâna este utilizată, energia regenerată va fi colectată în baterii, asigurând astfel disponibilitatea plusului de putere pentru următorul demaraj.
Plug-in hybrid. Denumit și sistemul hibrid cu încărcare la priză (abreviat PHEV), acesta combină, în funcție de model, motoarele pe benzină sau motorină cu module hibride și cu baterii de diferite nivele de putere. Performanța motorului cu ardere internă este susținută de motorul electric, dacă este necesar–pentru un plus de performanță în timpul accelerării. Rezultatul îl constituie combinarea performanțelor de rulare, a plăcerii de a conduce și a confortului cu cel mai mic consum posibil de combustibil și emisii locale mai scăzute. Motorul electric poate fi utilizat atât ca motor, cât și ca generator. În regimul de funcționare ca motor servește la propulsie, în regimul de decelerare și la frânare se recuperează energie electrică și se folosește la încărcarea bateriei litiu-ion. Motorul electric poate pune la dispoziție încă de la pornire cuplul său maxim și asigură o accelerare deosebit de puternică de pe loc. Convertizorul ultraeficient de cuplu motor oferă confortul înalt obișnuit la pornire în regimul de funcționare hibrid. Modelele hibrid plug-in pot fi încărcate în principiu la orice priză de uz casnic. Alternativa evident mai rapidă o reprezintă stațiile de încărcare publice sau wall-box-urile disponibile într-o varietate de mărci și modele.
Autoklass Center este primul Partener Autorizat Mercedes-Benz care a realizat o astfel de investiție în România, oferind astfel clienților și partenerilor o experiență de brand unică, aliniată conceptului de lux modern promis de Mercedes-Benz. Noul showroom are un volum potențial de vânzări de 350 unități în cursul acestui an și va putea deservi aproximativ 9.000 de vehicule anual pentru lucrări de mecanică-electrică, tinichigerie și vopsitorie. Desigur, la unele modele, motoarele pot acționa împreună, însă trendul constructorilor este de a se axa pe motorul electric, pentru a produce modele conforme cu normele emisiilor.
„În acest an special pentru noi, în care sărbătorim 20 de ani de la înființarea Autoklass, suntem încântați să oferim clienților noștri o nouă experiență exclusivistă, construită pe valorile comune Autoklass și Mercedes-Benz, confirmând angajamentul nostru de a fi Official Home of Mercedes-Benz în România. Ne bucurăm că astăzi Autoklass este locul ȋn care clienții, partenerii și ȋntreaga noastră echipă se simt acasă, profesional vorbind. Considerăm că evoluția și succesul companiei noastre se datorează parteneriatului pe care l-am dezvoltat pe termen lung cu clienții și partenerii noștri, cărora le mulțumim pentru că sunt alături de noi“, a declarat Daniel Grecu, director general al Autoklass.
Prin dezvoltarea noului concept MAR20X, Autoklass și Mercedes-Benz urmăresc să ofere clienților o experiență unică, rafinată și elegantă, incluzând acordarea de consultanță specializată și soluții personalizate pentru orice tip de solicitare. Procesele post-vânzare sunt elementele de bază ale conceptului MAR20X și sunt considerate esențiale pentru a genera experiențe care să depășească așteptările clienților. Procesul de vânzare este conceput pentru a optimiza experiența clientului, este centrat pe beneficii și pe îndeplinirea tuturor cerințelor explicite sau implicite ale clientului.
„În timp ce lumea auto se schimbă, noi rămânem fideli ADN-ului nostru ca deschizători de drumuri – reinventarea proceselor din spatele inovațiilor este ceea ce am urmărit întotdeauna. Este ceea ce ne-a impulsionat încă de la început și ceea ce ne-a ajutat să navigăm și să inovăm această industrie. Cum transpunem acest lucru în noua realitate? Ne-am angajat nu doar să îmbunătățim status quo-ul, ci și să îl schimbăm, dincolo de a crea cele mai dorite autovehicule. Nu suntem doar o companie auto, ci lăsăm ca inovația și obiectivele noastre clare să vorbească despre promisiunea Mercedes-Benz, iar acest nou model de retail primește clienții în universul luxului modern, oferindu-le sentimentul de apartenență la ceva special”, a completat Amanda Zhang, CEO Mercedes-Benz România.
Autoklass și Mercedes-Benz intenționează să ofere un customer-journey unic încă de la sosirea în parcarea showroom-ului, prin digitalizarea unei bune părți a interacțiunii dintre client și reprezentanții punctului de lucru. Astfel, clienții vor fi ghidați încă de la sosirea în parcarea locației de către un sistem inteligent, apoi, prin aplicația Match Maker, se creează legătura cu un consilier de service. Ulterior, informațiile de pre-diagnosticare sunt procesate de consultantul de service, care le analizează împreună cu clientul, prin aplicația Media Consulting, pentru stabilirea detaliilor lucrărilor ce urmează să fie executate. În mod similar, pentru clienții interesați de achiziționarea unui autovehicul, aceștia sunt ghidați de către asistentul digital Star Assistant, care va ghida clienții către zona de cafenea și magazinul de accesorii, pe durata perioadei de așteptare, până la alocarea unui consultant de vânzări.
Noul concept de showroom este un nou pas pe care Mercedes-Benz îl face în misiunea sa de a fi nu doar un producător auto, ci o companie de tehnologie inovatoare, care setează noi standarde pentru clienții săi. Mai mult, regândirea modelului de retail offline completează direcțiile strategice ale Mercedes-Benz de a oferi experiența luxului modern, accesibil clienților, prin lansarea locală a showroom-ului online.
Urmând strategia de eficientizare a consumului de energie și de protejare a mediului, Autoklass își propune ca, până la finalul anului 2023, să devină independent din punct de vedere energetic, obiectiv care va fi atins prin investiții în propria producție de energie electrică prin sisteme fotovoltaice montate pe acoperișul clădirilor în care își desfășoară activitatea. De altfel, Autoklass a început deja înlocuirea sistemelor de încălzire clasică cu sisteme de încălzire cu energie electrică, precum și încălzirea cabinelor de vopsit cu panouri endotermice.
Autoklass, care a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 233Mil€, este primul dealer auto care, în 2017, a pus bazele unei rețele de stații de alimentare cu electricitate a automobilelor, care a ajuns în acest an la 70 de stații de încărcare. Din acestea, 14 stații pot alimenta mașinile electrice cu curent continuu.
Notă. Grupul Autoklass este Centru Autorizat de Vânzări și Service Mercedes-Benz, smart, Honda și Hymer, fiind unul dintre partenerii autorizați Mercedes-Benz cu cea mai îndelungată experiență din România. La această dată deține 8 sucursale la nivel național, 3 dintre acestea având sediul în București și Ilfov. Misiunea acestuia este aceea de a fi partenerul de încredere, preferat și loial pentru fiecare dintre clienții existenți și prima alegere a oricărui potențial client.
Articole asociate
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
