Pe data de 18 cctombrie 2021, subsemnatul, Florentin Scaletchi (președinte-fondator OADO), împreună cu o echipă de 2 inspectori români de la Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), am luat zborul cu destinația Londra, Capitala Marii Britanii, cu Compania aeriană irlandeză Ryanair.
După un zbor de trei ore, și cu câteva turbulențe, simțite deasupra Germaniei am ajuns la destinație, pe London-Southen Airport, unde am fost așteptați de o altă echipă compusă din 5 Inspectori de la OADO, dar de cetățenie britanică.
După controlul de rutină, făcut la Poliția de frontieră engleză și preluarea bagajelor, ne-am îmbarcat în două mașini de teren, de ultimă generație și am mers la un hotel de 4 stele din centrul Londrei, Hotel Park Grand London Kensington, unde pot să spun că, am întâlnit confortul necesar unui sejur de 5 zile. La hotel, ne mai aștepta un Inspector de la OADO, tot din România, Ciprian Ciceu, asistentul meu, sosit cu trenul din Bruxelles, unde tocmai a suportat o operație pe cord și pentru el este încă exclus zborul cu avionul pentru o anumită perioadă de timp.
Scopul deplasării a fost deschiderea unui birou (filială) OADO în centrul democrației lumii, la Londra. După 31 de ani de activitate, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), mai face un pas decisiv în piața organizațiilor internaționale tot așa cum este cunoscută OADO cu o prezență activă în lupta pentru cunoașterea și respectarea și apărarea drepturilor fundamentale ale omului în România și în lume, și care totdeauna și-a dorit să facă lucruri mai multe și mai de succes, exact cum e tocmai cea care s-a înfăptuit la Londra.
Notă. Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), este organizaţie neguvernamentală de interes naţional şi utilitate publică, prin hotărârea Guvernului României, Nr. 1183 din 28 Nov. 2000 la cererea Ministerului Justiţiei, având specializarea în problematica complexă a ceea ce înseamnă cunoaşterea, promovarea şi apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului de la 10 decembrie 1948. OADO a fost înfiinţată imediat după Revoluţia din 1989, în aprilie 1990, şi are ca scop promovarea principiilor Cartei ONU şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în procesul de restaurare democratică şi de reforme economice şi sociale post-totalitare din România. Organizaţia care, în conformitate cu Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ, funcţionează în regim de putere publică, se manifestă activ atât în cadrul societăţii civile interne, cât şi internaţionale, având o permanentă legătură cu instituţiile Europene şi cu principalele organisme ONU implicate în promovarea drepturilor şi libertăţilor fiinţelor umane, fiind instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ al ONU–ECOSOC, cu reprezentant permanent la New York, Geneva şi Viena, membru Participativ al Consiliului Europei, cu reprezentant permanent la Strasbourg şi Bruxelles şi membru colectiv al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, beneficiară a nenumăratelor Protocoale de parteneriat cu instituţiile statului român -ministere şi agenţii- şi cu o multitudine de organizaţii aparţinând societăţii civile, dar şi cu instituţii intenaţionale de răsunet mondial, precum Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor (IPA), funcţionează în România după aceeaşi schemă de organizare a Instituţiei Avocatul Poporului, cu care lucrăm împreună în baza Legii nr 181/2014 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 48/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, şi a Protocolului de Parteneriat semnat pe termen nelimitat între OADO şi Instituţia Avocatul Poporului. OADO este activă, cu mii de observatori, la alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale şi la referendumuri, atât în ţară, cât şi în străinătate, la solicitarea OSCE, Consiliului Europei şi ONU.
OADO se poate mândri acum și cu o prezență pe meleaguri străine și nu oriunde, chiar în centrul democrațiilor lumii, Londra. Deschiderea oficială a avut loc în ziua de 20 octombrie 2021, într-o sală generoasă de conferință de 250 locuri, plină până la refuz, aflată întâmplător, chiar în centrul capitalei Marii Britanii. Întâlnirea care a durat în jur de 3 ore, a fost agrementată cu toate ingrediente care ar fi dus la un succes deplin. Ședința, a fost deschisă de cel care a fost însărcinat cu această importantă activitate pentru OADO-Lord Sir Robert Orville Thomas Regester, care de altfel a primit din partea Consiliului Director OADO, funcția de Director General al OADO-Secțiunea UK.
După prezentarea noastră și a invitațiilor din sală, s-a intrat pe sistemul online, cu viitoarele potente filiale ale OADO din Australia, Canada, Barbados, Honduras, Mauritius, India, Jamaica și noului stat St. Penn, cu care s-a făcut un schimb de opinie pe această temă a drepturilor fundamentale ale omului. Cu o dispoziție și cu un entuziasm deosebit, fiecare dintre intervenienți și-a arătat pe rând dorința de a înfăptui acest deziderat împreună, pentru OADO și cu OADO. Apoi, subsemnatul, în aplauzele audienței, am luat cuvântul și am arătat totala deschidere spre dialog, în lupta pentru democrație și drepturilor fundamentale ale omului, totdeauna cu păstrarea demnității și a respectului uman. Mi-am permis să fac un scurt istoric, al meu și al OADO care există de 31 de ani în România devenită între timp democratică, și care nu a trădat niciodată societatea civilă. A urmat un moment de decorare din partea OADO către toți membrii noștri, acreditați în capitala UK, de care, personal, m-am ocupat. Am fost ajutat în această activitate de cei 2 asistenți ai mei, respectiv Inspector de drepturile omului domnul Adrian Buda și Inspector de drepturile omului domnul Ciprian Ciceu.
Generoasa adunare a beneficiat de o prezență de excepție a Reginei, noului Stat din Zona Insulelor Virgine Caraibe, St. Penn, în persoana Reginei, Queen Down Penn, care a fost decorată de Organizație cu Steaua de Aur, ,,Apărătorul Drepturilor Omului” în grad de Cavaler cu diagonală; iar, H.E. HRH Sir Lord Robert Orville Thomas Regester a primit Crucea de Aur, ,,Apărătorul drepturilor Omului”, tot în grad de cavaler, ceilalți, care nu am fost puțini, am primit o dată cu Diploma de excelență și Medalia de aur ,,Apărătorul drepturilor Omului”.
Întreaga manifestare s-a încheiat în aplauzele mulțimiidupă un discurs fulminant și bine tușat, plin de forță și entuziasm, spus cu mult profesionalism și afecțiune, chiar de nimeni altul decât noul Director OADO al filialei de la Londra, H.E. HEH Lord Sir Robert Orville Thomas Regester, desigur pe tema drepturilor fundamentale ale omului. Nu am încheiat întâlnirea noastră de bun augur, înainte de a acorda nenumărate interviuri, posturilor de radio și televiziunilor invitate la eveniment, printre care și celebra televiziune de știri de la Londra BBC, iar apoi am participat la o recepție în interiorul clădirii bine organizate de gazdele evenimentului.
OADO, și eu personal nu avem decât, ca o dată întorși în țară, din Capitala României, București, să le doresc celor din Regatul Unit al Marii Britanii, să aibă cât mai multe succese și victorii, împotriva discriminării, antisemitismului, rasismului, abuzurilor flagrante cu scopul consolidării unei democrații puternice, în întreaga lume. Satisfacția lucrului bine făcut arată că dacă perseverezi într-o idee și cu adevărat crezi în ea, e posibil și ceea ce cândva era imposibil și anume ca dintr-o țară, tăvălită și izolată de dictatură și cu un regim totalitar, violent, abuziv, criminal, și ilegitim, dictatura comunistă care a dăinuit timp de jumătate de secol, în România și-a creat creat monștrii, ca la numai 31 de ani de la Revoluția din 22 Decembrie 1989, revoluția care a schimbat regimul comunist cu unul nou de tip capitalist, după modelul țărilor occidentale, România prin OADO reușește să exporte democrație și încredere în lupta pentru drepturile fundamentale ale omului, în lume. Unde? În capitala democrațiilor lumii-Londra-Marea Britanie.E succesul unei întregi colectivități de oameni din societatea civilă, care a crezut, s-a luptat, a suferit și s-a jertfit pentru drepturile oamenilor, și a libertăților lor, pierzând de multe ori chiar propria lor libertate.
Felicitări noilor luptători membrii OADO de la Londra și liderului lor! E succesul unei întregi colectivități de oameni din societatea civilă, care a crezut, s-a luptat, a suferit și s-a jertfit pentru drepturile oamenilor, și a libertăților lor, pierzând de multe ori chiar propria lor libertate. Felicitări noilor luptători membrii OADO de la Londra și liderului lor!
PS. Ca o ironie a sorții, în timp ce în România toată lumea este obligată să poartă mască de protecție contra Covid-19, și s-au luat măsuri medicale draconice, în Marea Britanie nimeni nu poartă mască și nici o activitate socială majoră sau minoră, nu se află sub spectrul restricțiilor oficialităților.
Notă. A se vedea și articolele asociate
Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] Un nou birou (filială) al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului), a fost creat La … […]
[…] științifică în științele socio–judiciare) al cărui redactor șef și director este jurnalistul de investigații crimiale, atașat de presă și delegat permanent pe lângă Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze, prof. […]