Acasă Evenimente Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România deplânge trecerea în eternitate a academicianului Nicolae...

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România deplânge trecerea în eternitate a academicianului Nicolae Dabija

Vestea trecerii în neființă a academicianului Nicolae Dabija (15 iulie 1948 – 12 martie 2021) a fost primită cu multă tristețe în UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România).

Reputatul istoric, om politic, om de cultură și personalitate a vieții publice din Republica Moldova, membru al Academiei Române și al Academiei de Științe a Republicii Moldova, cu strânse legături afective și spirituale cu România, a fost membru al Consiliului Director al UZPR și membru de onoare al Uniunii.

Personalitatea lui Nicolae Dabija (nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în 1947) a adăugat valoare unică activității UZPR, pe care a îmbogățit-o cu vasta sa întindere intelectuală și cu neîntinatul său patriotism. Activitatea jurnalistică a academicianului Nicolae Dabija  a rămas definitorie pentru jurnalismul de cultură, iar săptămânalul „Literatura și Arta” pe care l-a condus în calitate de redactor șef , a avut un rol crucial în renașterea națională a Republicii Moldova.

În 1988, Nicolae Dabija  era membru al Grupului de Inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova și membru al Sfatului frontului Popular, iar în perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, în timp ce, între anii 1990-1994 (când devine vice-președinte al Partidului Forțelor Democratice, iar mai apoi și al Partidului Social-Liberal până în 2002) și 1998-2001, continuă să fie deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Ales președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova (organizație neguvernamentală de cultură și drept) în 2005, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale, în 2016 este desemnat și președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2” (asociație nonguvernamentală care și-a propus unificarea națiunii române).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Departamentul de Comunicare (UZPR)

Prietenul meu scriitorul și publicistul George Terziu (realizator a numeroase emisiuni radio și televiziune, fondator al cenaclului de literatură SF Helion din Timişoara, al revistei de cultură Cervantes și director al Editurii Inspirescu), alături de regretatul academician Nicolae Dabija.

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

Articolul precedentA murit Lou Ottens, inventatorul casetei audio!
Articolul următorEseul de sâmbătă. Aferim Efendi…(Corespondență de la prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa, directorul ziarului Realitatea)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cavaler al Drepturilor Omului (OADO - Națiunile Unite) distins cu Crucea de Aur și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

5 COMENTARII