Acasă Evenimente culturale Utopie și muzică poezească la „Cântarea Omeniei” până la sfârșitul lunii ianuarie

Utopie și muzică poezească la „Cântarea Omeniei” până la sfârșitul lunii ianuarie

416
0

Luni, 22 ianuarie 2024, ora 19h00, festivalul eclectic „Cântarea Omeniei” vă invită la Teatrul Apropo din București, pentru o seară gândită să sature mintea și inima deopotrivă. Astfel, la ora 19h00, în fața publicului vor veni filosoful Paul Gabriel Sandu și Răzvan Andrei, poet, pictor, traducător și redactor de carte, pentru a discuta despre rolul și prezența (sau absența) gândirii utopice în literatura română recentă. Invitații vor pune în discuție rolul utopiei ca formă de protest social, evoluția conceptelor utopice de-a lungul timpului, relația dintre utopie și identitatea culturală, reprezentarea utopiei în diferite genuri literare și compararea utopiilor românești cu cele din literatura internațională. Căci rolul utopiilor nu este doar acela de a oferi oamenilor modalități de evadare din cotidian sau de a le îmbogăți imaginația. Gândirea utopică deschide, mai presus de orice, un spațiu în care oamenii își pot proiecta idealurile sau pot reflecta critic asupra lumii în care trăiesc.

Paul Gabriel Sandu a studiat filosofia la Universitățile București, Tübingen și Freiburg. În 2018 și-a obținut doctoratul în filosofie de la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg. Lucrarea sa, „Koexistenz im Ineinander”, a fost publicată la editura Mohr Siebeck din Germania. A publicat două volume de poezie: „Fuga din sala oglinzilor” (Brumar, 2016) și „Tungsten” (Tracus Arte, 2023), o carte pentru copii „Libelula de foc” (Curtea Veche 2020) și a tradus, printre altele, lucrări ale lui Schelling, Heidegger, Habermas, Adorno, Chomsky și Stein în limba română. Între 2019 și 2021 a fost cadru didactic asociat SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), iar din 2021 este asistent universitar în cadrul Facultății de Filosofie a Universității București.

Răzvan Andrei este poet, pictor, traducător și redactor de carte. În prezent este redactor-șef adjunct la Editura Polirom. De-a lungul timpului, a scris pentru Adevărul literar și artistic, România literară, Dilema veche, Luceafărul, Idei în dialog, Scena 9 și Poesis internațional. A citit versuri la Institutul Blecher, Nepotu’ lui Thoreau, Nocturnele de poezie Arcen, Poezia e la Bistrița, Zona 9, Filit, Zilele Literaturii Române la Chișinău și Lit out loud. A publicat „Jazz pentru iguane și alte poeme” (Brumar, 2018; Curtea Veche Publishing, 2019) și „Raport către Walt Whitman. Poeme LGBT+” (OMG Publishing, 2022–volum nominalizat la Premiile „Observator cultural”–Poezie şi la Premiile PEN România).

În a doua parte a serii, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un recital extraordinar de muzică poezească, susținut de actorul cântăreț Zoltan Butuc. Intitulat „Niște poeți”, recitalul prilejuiește o nouă întâlnire cu cântecele spuse cu har și poeziile cântate mângâiat la chitară cum numai Zoltan Butuc le știe cânta. „M-am născut în 1969 când poezia era prețuită. M-am îndrăgostit de ea, de muzică, de interpreți, și-abia apoi am făcut teatru. Sunt încrezător că am cu ce opri clipa pentru o fărâmă de tihnă. Pentru suflet. Arta spunerii poeziei mă provoacă încă. Acum am ales s-o fac ținând și-o chitară-n mâini–spunea, în sinopsisul unui recital, actorul.” Veniți și-l ascultați, e pansament pentru inimi și liniștire peste gânduri. Intrarea este liberă. Teatrul Apropo se află în bd. Dimitrie Pompeiu nr. 8 în București. „Cântarea Omeniei”  este un proiect organizat de Asociația Culturală Kitarodia, fiind finanțat de Ministerul Culturii. Proiectul continuă până în 30 ianuarie 2024 cu alte seri de muzică, convorbiri și poezie.

Nota redacției

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra