Acasă Pamflet Vedete de scandal (Corespondență de la scriitorul & cineastul dr. Grid Modorcea,...

Vedete de scandal (Corespondență de la scriitorul & cineastul dr. Grid Modorcea, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

La izvorul lui Eminescu, din Cișmigiu, de unde iau apă de obicei, am întâlnit un tânăr care își umplea și el rucsacul cu sticle cu apă. L-am întrebat dacă a auzit de Eminescu, fiindcă eu, de câte ori vin acolo, le spun celor însetați că nu au voie să ia apă dacă nu spun o poezie de Eminescu. Tânărul mi-a spus că nu înțelege. Mi-a spus în engleză. Era din Suedia.  M-am prezentat și eu și i-am spus că am scris o carte Shakespeare și Eminescu, care se află în multe biblioteci americane din New York, iar un critic vestit, atunci când am lansat-o la BEA (Book Expo America), a dedus că Eminescu este un Shakespeare al României! Așa este, spunea și el, știa asta. Și l-am văzut scoțându-și șapca în fața izvorului! Puțini români fac acest gest. Fiindcă educația nu se mai face în cultul valorilor, ci al non-valorilor, al valorilor de paie sau de scandal.

Nu mai avem vedete autentice, avem vedete de scandal. De tipul Andreea Marin, Andreea Esca, Mihaela Rădulescu, Rona Hartner, Inna, Monika, Andreea Bălan, Florin Călinescu, Mircea Badea, Andra, Delia, Oana, Măruță (zis Măgăruță), Bobonete, diletanți de la seriale ca „Las Fierbinți” și „La Bloc” etc. Pentru cine e important că Bălanca, această vedetă de paie, s-a conjugat cu un tenisman și merge după el, unde joacă, o face pe antrenoarea? Sau pe cine interesează, pe ce om serios, cum Esca și-a cucerit soțul, un om de afaceri armean, sau cum și-a petrecut vacanța în Ciorogârla sau la Honolulu? Tot ce fac aceste „vedete” este dat ca important, de parcă ar fi vital pentru țară. O vedetă trebuie să fie un model moral, nu o sursă de scandal. Am cunoscut vedete ca Robert De Niro, Meryl Streep, Uma Thurman, Woody Allen, Al Pacino, sunt de o modestie colosală. Nu mi-a venit să cred că aceste superstaruri sunt atât de discrete. La fel, celebrități artistice, precum Santiago Calatrava, John Baldessari sau Marina Abramovici (sunt sute, mii, de artiști celebri, de o rară modestie, cum i-am prins pe toți în cărțile mele de artă plastică). Dar și staruri de tipul Beyoncé sau Taylor Swift sunt prezentate cu măsură. Swift e considerată number one în topul celor mai bogate vedete, dar reclama ei se face tot cu măsură. Relația ei cu un mare jucător de fotbal american este comentată tot cu discreție. Ba am aflat un lucru semnificativ, de ce americanii nu preferă fotbalul european, ei consideră că dacă așa ceva poate să joace și un copil, acesta nu e sport!

De ce nu poți fi un Eminescu „deplin” în România (Corespondență de la scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea – membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Asta este regula, când ești vedetă autentică, star, comportamentul este modestia, un model de urmat. Dar când ești o Mădălina Ghenea, adică nimeni, când nu te poți lăuda cu nici o faptă demnă de atenție, prevalează obrăznicia, bombasticismul. Iar la noi presa este congeneră, încurajează acest tip de reclamă. E dată ca un fel de parfum, parfumul „Gigi Fecali”. Vedetele care ni se bagă mereu pe gât nu sunt vedete, sunt niște accidente ale naturii. Nu au operă. Ce operă are Esca? Ea este prezentatoare de opere. După ce zboară de la TV, nu mai rămâne din ea nici un fulg!

Nu s-ar vorbi de Eminescu sau de un poet necunoscut, se vorbește la saturație de Halep. De doi ani nu mai ieșim din știrile zilnice despre o dopată, care s-a dovedit că nu e dopată, care croncăne și nu mai tace, ca o Ghionoaie. Sau ce important lucru este pentru populație știrea că una Ghenea, cică ar fi actriță româncă, dar trăiește la Milano, a avut o relație cu tenismenul Dimitrov? Ea face trotuarul prin lume și pune ochii pe o vedetă sau alta. Ea nu e vedetă, ci agățătoare de vedete!  Suntem sufocați cu ce face această Ghenea. Dacă își șterge nasul, imediat apere o știre cu ea, se pare că marea noastră vedetă este răcită! Toată presa cea vestită din țară ne sufocă cu știri de doi bani, le umflă, le înnoadă și deznoadă, când definiția unei adevărate vedete este discreția, nu scandalul.

După presa din România, românii sunt morți după scandal. Halep pierde primul ei meci la Miami, dar în loc să-și vadă de antrenamente, de viața de sportivă, e moartă după viața de scandal. La meci a venit tot neamul ei, auzi, la Miami, parcă s-ar fi dus la Techirghiol, de, dacă se joacă cu dolarii!  Știrile sunt atât de bombastice încât Badosa a dispărut total din peisaj. Important e setul pe care l-a câștigat Halep, nu meciul pe care l-a pierdut! Au făcut din Halep, timp de 18 luni, o victimă. Dar nimănui nu-i pasă de cititori. Ei nu sunt o victimă că de atâta timp sunt sufocați cu știri ce face ea la TAS, ce i-a zis lui Cahillă și Murmuzoglu, cum și-a schimbat antrenorul etc. Adică ea nu mai are o viață a ei, discretă, trebuie să aflăm noi ce face și ce drege toată ziua?! Bun, a muncit, a suferit, a avut rezultate și eșecuri, dar să le țină pentru ea. Însă ea plătește cu bani grei reclama deșănțată care i se face. Și îi place! E în delir de fericire că poate acum să-i sfideze pe cei care i-au făcut rău. Revenirea ei în circuit a fost anunțată de presa idioată așa: „Fierbe vestiarele”, în loc de fierb! A greșit nu pentru că s-a dopat, ci pentru că e obraznică. De dopaj mai poți scăpa, dar de aroganță, ba! N-a învățat nimic din experiența internațională. Ce model este pentru tânăra generație? Ce reper a devenit Halep? Un reper al scandalului fără limite.

A avut dreptate Wozniacki când a spus că astfel de abateri de la conduita sportivă, de la reguli și morală, nu ar trebui încurajate, să li se dea wild card și alte avantaje. Iată că și la case mai mari se vânează scandalul. Cum este și cazul Sabalenka, căreia i s-a sinucis fostul iubit. Ce treabă are un turneu cu premii de aproape 9 Nil$UA cu amantlâcul?  Dovadă că belarusa Aryna l-a și uitat pe fostul iubit, ea nu s-a retras de durere, ci a jucat turul doi, chiar cu Paula Badosa, pe care a învins-o lejer. Nu se vorbește despre minunea de jucător care este Murray, care face un tenis-spectacol, cel mai frumos din lume, dimpotrivă, ni se aruncă cu tot felul de zoaie, fiindcă scandalul aduce succes!! Ce se așteptau organizatorii de la Miami, ca Halep să facă minuni, să le dea peste bot celor care au umilit-o?! Deziluzie absolută! Iată ce face Halep, murdărește și un sport curat, al fair-play-ului. Această nevoie după scandal, după afișaj, este o jignire a bunului simț.

E mai discretă Sorana Cîrstea, dar care și ea dă la gioale. Prin atitudinea ei de a nu comenta de fel isprava alb/neagra cu dopajului, acum e, acum nu e, o condamnă pe Halep. Ne întrebăm, mai sunt aceste românce vedete, mai reprezintă România, când ele trăiesc cu totul în Dubai & Co.  Nu mai știm de țară, nu mai știm să fim români, dacă facem din niște emigrante, din niște scandalagioaice, moarte după bani și sex, vedete naționale!

Vorbeam cu suedezul dacă așa este înțeleasă libertatea în Suedia, care acum e membră NATO. Libertatea e bună, zicea, dacă se respectă legea, morala, dacă nu, totul degradează, duce la haos. I-am spus că am vizitat și eu minunea numită Stockholm, Veneția Nordului, și am văzut strada prostituției, a frumoaselor suedeze, toate longiline, ca în filmul The Girl in Spider’s Web, o nebunie! Nici biserica nu consideră acolo prostituția ca fiind un viciu. Da, zicea, noi suntem vestiți cu femeile noastre, sunt la fel de atrăgătoare ca și norvegiencele. Nu-i de mirare, fiindcă cele mai bune jucătoare din lume, cum s-a dovedit și la ultimul campionat mondial de handbal,  le are Suedia și Norvegia. Aceste țări au multe vedete, dar autentice, nu vedete de scandal.

Grid Modorcea (scriitor și cineast, dr. în Arte)

Articole asociate

„Iadul lui Halep”. Corespondență de la marele intelectual Grid Modorcea (Dr. în arte, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Arta sportului. Plăcere și agresivitate” (Corespondență de la marele intelectual Grid Modorcea – Dr. în arte, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului)

„Cazul Simona Halep: Dacă nu există intenție, există scăpare” (Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarelor Timpul și Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Nota redacției

 

Nota redacției

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra