Acasă Opinii Viaţa şi timpul ! (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist...

Viaţa şi timpul ! (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

67
0

Nu apar bine zorile  zilei că deja se iveşte amurgul  de noapte.

Acum e luni, acum e vineri şi  cu toţii ne bucurăm de weekend. Acum este întâi ale lunii, acum am ajuns la ziua a 30 sau a 31, ale aceleaşi luni. Şi după 12 asemenea luni apare Anul Nou, mai puţin câteva zile când avem 28 sau 29 în luna februarie în  an bisect sau nu. Şi uite, dacă este  aşa, constaţi  cum ţi- au trecut  din viaţă 30, 40, 50, 60 de ani sau câţi or fi ei.

În tot acest timp constatăm, că am îmbătrânit fizic,că energia şi reacţiile motrice ne scad, că am epuizat o carieră profesională, că avem copii sau chiar nepoţi dar în schimb ne- au părăsit părinţii, rudele şi prietenii plecând la cele veşnice. Se spune că, un om se poate declara realizat în viaţă  sau că şi- a făcut datoria, în viaţa asta extrem de scurtă, dacă a plantat un pom, a construit o casă şi a procreat măcar, un copil.

Ce este sigur pentru toţi, e că, timpul pe care l- am trăit nu se mai întoarce, motiv pentru care ar trebui să ne bucurăm  din plin de acest capăt de viaţă care ne- a mai rămas. Prin viaţă suntem în trecere şi nu la întrecere. A venit  un timp în care e eminamente necesar să încercăm să avem o viaţă cât mai uşoară şi frumoasă.

Să nu ne mai refuzăm nimic, să ne bucurăm la fel de mult şi pentru lucrurile mici, la fel cum am făcut-o pentru marile realizări din propria noastră  viaţă. Din păcate, de multe ori, sănătatea  la vârstă mai înaintată ne cam face feste, căci am neglijat- o la tinereţe. Tânăr,  oricum nu mai poţi fi, nimic din ce a fost nu se repetă, vârsta îşi spune cuvântul, oricât de tânăr te-ai crede. Să cauţi, să priveşti viitorul cu multă seninătate şi mândrie, că de fapt, ceea ce întreprinzi e numai în beneficiul tău, al copiilor, al familiei, al rudelor şi prietenilor tăi.

Se spune: Nu mă mai joc pentru că am îmbătrânit. Dar de fapt, am îmbătrânit pentru că nu mă mai joc! E momentul să eliminăm din gândirea noastră cuvântul „mai târziu” şi să lăsăm obiectivele pe care ni le-am propune şi dori să curgă lent, cursiv şi în binele nostru.

E conform dictonului „Ce poţi face astăzi nu lăsa pe mâine.”
Nu trebuie să avem o atitudine de genul:
–       Nu fac asta că o fac mai târziu;
–       Mai târziu voi vorbi cu voi;
–       Văd eu asta sau mă gândesc  la ce mi- ai spus dar mai târziu;
–       Uitând de fapt că „mai târziu” toate priorităţile se pot schimba;
–       Mai târziu, vremea se poate schimba;
–       Mai târziu, sănătatea se poate degrada;
–       Mai târziu, ne cresc copiii;
–       Mai târziu, ne îmbătânesc sau chiar ne mor părinţii;
–      Mai târziu, multe din promisiunile făcute sunt date uitării sau nu mai au actualitate nici chiar pentru noi, dar pentru alţii!;
–       Mănânc, mai târziu, iau medicamentele, mai târziu, mă tratez mai târziu;
–       Mai târziu, trece ziua şi vine noaptea, apoi luna, apoi anul şi aşa viaţa;
–       Mai târziu, se răceşte mâncarea sau cafeaua;
–       Mai târziu, chiar dimineaţa ta se termină sau ziua ta, noaptea ta şi în final viaţa ta!;
–      Mai târziu, uiţi să- ţi mai ceri scuze sau iertare, pentru lucrurile pe care le- ai făcut greşit.
–       Mai târziu, uiţi cât de tare ai fost îndrăgostit!
–      Mai  târziu,ca să ne vedem, ca să ne întâlnim, ca să ne luăm o decizie importantă, înseamnă de fapt  pierderea unor momente cruciale pentru viaţa ta, pentru experienţa ta, pentru familia ta şi  prietenii tăi.
Încearcă să funcţionezi crezând că ziua este astăzi, nu mâine, momentul e acum, nu mai târziu.
Vom ajunge la vârsta când nu trebuie să ne mai permitem, să mai amânăm pe mâine, orice lucru care trebuie rezolvat imediat.

Ce frumoase şi relevante, pentru oameni, sint versurile care spun:

Ce frumoasă este viaţa
Când ştii să o trăieşti
Că altă viaţă încă o viaţă
Nu-ţi dă nimenea.

Dar de fapt, ce reprezintă  timpul  ca măsură spaţială,pentru fiecare dintre noi:
1.      Timpul, sigur este rapid, de câte ori oamenii sunt  în întârziere.
2.     Timpul, cu certitudine este lent, chiar foarte lent, atunci când sunti nevoiţi să aştepte.
3.      Timpul, devine  zdrobitor, atunci când trăiesc o deziluzie sau  o supărare mare.
4.      Timpul, e posibil să nu le fie suficient, de câte ori sunt veseli sau când sărbătoreşte ceva, pentru ei sau pentru alţii.
5.      Timpul, pare infinit, când sunt copleşiţi de o durere sufletească.
6.     Timpul, indubitabil este nelimitat, pentru toţi  cei care se plictisesc în propria lor viaţă.

Ceea ce constatăm este că, de fapt în viaţă nu ceasul determină timpul, ci starea  psihică şi sentimentală ale oamenilor, dintr- un moment al existenţei lor.

Eu, vă urez să aveţi,  cu toţii, un timp cât mai benefic, frumos şi fructuos. Stima autorului!

Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) 

 

 

 

Alte lucrări ale autorului

Ce  ţară mai suntem, de fapt, noi România!? (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

 

 

 

Articolul precedentCum am uitat să fim oameni….
Articolul următorArca paranoicilor aspiranţi la supremaţia mondială şi Potopul cu viruşi – arme biologice (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)
Matematician şi fizician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care aui contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze îin lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) au fost admiși în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.