Acasă Agricultură ecologică Viitorul agriculturii ecologice în România depinde de tânăra generație. Inter-Bio a sărbătorit...

Viitorul agriculturii ecologice în România depinde de tânăra generație. Inter-Bio a sărbătorit ziua europeană a agriculturii ecologice (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH) 

În data de 23 septembrie 2023, Asociația Inter-Bio, în colaborare cu Primăria Orașului Breaza (Prahova), a celebrat Ziua Europeană a Produselor Ecologice prin organizarea unui seminar cu tema „Rolul educației, cunoștințelor, cercetării și inovării în promovarea agriculturii ecologice”, însoțită de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primăriei orașului. În cadrul evenimentului a fost sărbătorită producția ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producția alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea și bunăstarea animalelor. Considerăm celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică și de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziția către sisteme alimentare durabile.

Producția ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate ecologice prezintă circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare și necesită mai puține antibiotice, iar fermieri care adoptă această practică pot obține venituri mai mari și devin mai rezilienți pe piață. La acest eveniment au participat producători, fermieri, procesatori, certificatori, asiguratori, consumatori și reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului academic și de cercetare, iar printre temele atinse în dezbatere amintim: stimularea și promovarea consumului de produse ecologice în țară și în exterior. Soluții de susținere a promovării prin educație, inovare și cunoștințe locale; prezentarea inițiativei Wallachia Organics–Lansarea Centrului de cunoștințe, educație și inovare în agroecologie; dezvoltarea de comunități de practică prin proiecte în domeniul agriculturii ecologice, în cadrul proiectelor OrganicTargets4EU și Agroecology-Transect. Soluții de digitalizare în agricultură oferite prin proiectul Wallachia eHub.

Ziua ecologică a Europei este oportunitatea ideală de a face bilanțul modului în care Europa atinge obiectivul de 25% teren organic sub management organic prin 2030, a tendințelor cererii consumatorilor, a conștientizării organice în lanțul de aprovizionare și a implementării Planului de acțiune ecologică al UE.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Primăria Breaza, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, Agro Danubius Trading, Cluster Bio Danubius, TUV Austria România, Biocoop Ștefan cel Mare, Cooperativa Agricolă Bio Cătina, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, USH Pro Business, Dex Asig Srl, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”-Breaza, Spitalul de Pediatrie din Ploiești, Wormxsiol, Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, Gusto, BioHumus Gorjenesc, Danube Engineering Hub și Eco Vial Prest.

Prezența tinerilor de la liceele din Breaza, militar, teoretic și tehnologic precum și a unui număr semnificativ de producători, procesatori, certificatori, producători de biostimulatori, asiguratori atât din județul Prahova cât și Dâmbovița, Gorj, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași  ne a bucurat extrem de mult. De asemenea, apreciem prezența unei delegații deosebit de competent condusă de doamna Elena Tatomir, director general în MADR. Avem certitudinea că tinerii au înțeles mai bine avantajele produselor ecologice certificate atât ca posibili fermieri cât și consumatori. Dorim să creăm la Breaza dar și în alte zone din țară nuclee de diseminare  și promovare a  cunoștințelor, a inovației dedicate numai acestui sistem agricol pentru a contribui astfel la dezvoltarea acestei piețe ecologice în România,  capitol unde  avem rămâneri în urmă. Noua inițiativă Wallachia Organic țintește acest obiectiv”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asocia’iei Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Articol asociat

„Ziua europeană a agriculturii ecologice” la Primăria orașului Breaza. Lansarea Centrului de cunoștințe, educație și inovare în agroecologie Wallachia Organics (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Direcția & Redacția Jurnalului Bucureştiului

Nota redacției

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra