Acasă Apararea drepturilor cetatenilor “Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei” vs. Open Banking

“Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei” vs. Open Banking

În aceasta seara Banca Națională a României și editura „Curtea Veche Publishing” au organizat dezbaterea asupra lucrării „Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei”, publicate în seria nouă a Colecției „Biblioteca Băncii Naționale a României”, eveniment organizat sub egida aniversării a 140 de ani de la înființarea BNR, la sediul Băncii Naționale a României, sala „Mitiță Constantinescu”.

Cuvântul de deschidere a fost susţinut de acad. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Dacă ar fi apărut în România acum 30 de ani această lucrare poate ar fi fost cât-de-cât actuală şi interesantă.

Dar acum?!?

Isărescu a deschis alocuțiunea sa cu un banc despre John Major şi Elţîn. Veți spune ca nu intâmplator şi că este prea usor psihanalizabil. Da, asa spun şi eu. Apoi a început o evocare nostalgica a unui congres mondial al presedinților de bănci centrale care ar fi avut loc in 1994 la Londra, şi unde el ar fi participat.

Evocarea a părut că are ca unic scop să arate cat este dânsul de norocos că a avut un mandat întins între doua secole (şi chiar milenii!) şi i-a permis să facă comparații usor riscante cu bănci centrale solide cu un leadership adevarat şi cu istorii glorioase.

Lansarea acestei lucrari de istorie bancară (uşor) desuetă vine la numai o zi dupa ce şase din cele mai mari bănci centrale din lume au anunțat că examinează posibilitatea emiterii propriilor monede digitale, după cum au informat marţi Banca Angliei (BOE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), în contextul unei dezbateri tot mai aprige cu privire la viitorul banilor şi controlul acestora.

Băncile centrale din Marea Britanie, Zona euro, Japonia, Suedia şi Elveţia vor alcătui un grup special care va face schimb de cunoştinţe şi expertiză. Grupul respectiv de experţi va fi condus de către un fost oficial al BCE, francezul Benoit Coeure, şi va beneficia de asistenţa Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Băncile centrale din lume au amplificat în ultima perioadă atenţia pe care o acordă emiterii propriilor monede digitale în urma demersului Facebook de a lansa Libra, o monedă digitală privată.

Grupul va evalua (…) opţiuni economice, funcţionale şi tehnice de proiectare, inclusiv inter-operabilitatea transfrontalieră şi schimbul de cunoştinţe despre tehnologiile emergente ”, au precizat băncile centrale într-un comunicat comun.

Intâmplarea face că în alta parte a oraşului, la Mindspace Pipera, forţe disruptive ale schimbării aveau exact în acelaşi timp cu lansarea de modă veche un eveniment extrem de interesant:

2020 e anul in care primele implementari de Open Banking vor incepe sa apara pe piata din Romania. “Unii dintre noi lucram deja la asta si urmeaza sa le anuntam. Sa incepem deci era noua in banking-ul local. Fara socuri, fara explozii, ci pas cu pas. Stim cu totii ca digitalizarea bancilor si adoptarea tehnologiilor inovative e un maraton, nu un sprint.” spune Cosmin Cosma.

Cosmin adauda: “Chiar daca inca nu e un tipping point de increzatori in ideea mea fixa ca, in Romania 🇷🇴, avem sansa  “sa dam ora exacta”⏱️ la nivel regional in FinTech, lucrurile au inceput sa se schimbe in 2019.

Si tot el incheie: “Cand scriu aceste randuri sunt in Budapesta, dupa un eveniment de fintech international unde am prezentat ce facem la Finqware si am vazut vreo 25 de alte proiecte din regiune. Stiind ce fac  colegii mei de vise din tara, in comparatie cu ce vad aici, ma incarc, ca de obicei, cu convingerea ca avem mari sanse!”

Ca veni vorba de spatiu mental, incepand cu editia Open Banking Meet-up #5 din aceasta seara, agentii schimbarii incep sa ne vedem in MINDSPACE Business District (e fix cum iesi de la metrou Pipera in dreapta, in cladirea Globalworth, la etajul 6). Pentru cei care nu au fost acolo, o sa fiti placut impresionati. Organizatorii spera sa faca din acest spatiu o “locatie de inovatie fintech”. Tot asa, pas cu pas!

Despre editia din seara asta: ca de obicei s-a discutat ce mai e prin lume si pe la noi in zona de fintech. Invitatii au fost pana peste cap in domeniul asta, deci au avut ce povesti. Utku Ogredil (CEO Wirecard Romania) si Florin Branici (Manager Canale Alternative la Alpha Bank) au dat din casa ce proiecte mai au in plan.

Ca de obicei, organizatori au fost Finqware, cu sprijinul FintechCamp, pastrandu-si angajamentul de a promova si educa piata locala cu privire la noile oportunitati date de acest curent disruptiv in industria financiara.

Interesant ca niciodata universul BNR nu se intersecteaza cu cel al Finqware / FintechCamp. Cel putin pana acum…