Acasă Divertisment Vin pe hartă. Degustare de vin la Muzeul Hărților

Vin pe hartă. Degustare de vin la Muzeul Hărților

Am așteptat cu sufletul la gură să vă spun că amabila Carmina Nitescu ne-a invitat la o rafinată degustare de vin organizată de Winesday. A fost un show organizat discret de un comando de amazoane ale vinului 😉

Carmina Nitescu de la Winesday in stanga imaginii. In dreapta Adina Vulcan, Marketing Manager la crama Aurelia Visinescu

Aceasta a avut loc în data de 12 august a.c. într-un loc special, dedicat iubitorilor de călătorii, de istorie și celor curioși în ale vinurilor, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (fondat de.. nevoie de Adrian Nastase).

Din fericire evenimentul va fi reluat pe 19 august 2020, începând cu ora 18:30 🙂

Ca si cel din 12 august, evenimentul din 19 august a.c. este organizat de Winesday și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în parteneriat cu Travel with a Smile și Revino, prin intermediul acestuia muzeul promovându-și patrimoniul propriu către publicul larg. Scopul evenimentului este de a aduce în atenția publicului hărțile vechi și de a îmbina povestea locurilor cu vinurile de astăzi.

Știu că te întrebi „de ce la Muzeul Hărților?”

Ei bine, eu am o vorbă: fiecare vacanță începe cu… „o călătorie pe hartă”. Înainte de a face o călătorie reală, stă planificarea. Și cum pentru fiecare vacanță pornești de la o idee, te uiți pe hartă să vezi zona și eventual ce e de văzut și de făcut pe acolo, organizatorii s-au gândit să ne invite la o „călătorie pe hartă” în căutarea vinurilor reprezentative ale fiecărei zone în parte.

Cum vara aceasta călătorim mai mult în țară și descoperim locuri mai puțin cunoscute, cred că este o idee bună să cunoaștem totodată și vinurile pe care le putem întâlni în călătoriile noastre. Așa că înainte de a pleca prin țară organizatorii ne propun să facem cunoștință cu vinurile iar apoi să le cautăm la destinație.

La ce să te aștepți de la evenimentul „Vin pe hartă”

Spre deosebire de noi, Carmina de la Winesday a descoperit de curând Muzeul Hărților din București și, cum ei se pare ca i-ar fi plăcut tare mult, a zis că este o ocazie unică de a îmbina călătoriile cu vinul. La lansarea proiectului Winesday Carmina a vrut că împlească vinul cu călătoriile.

Muzeul Național Hărților și Cărții Vechi este un muzeu micuț situat pe strada Londra din București într-o zonă liniștită și cu foarte multă verdeață.

Carmina ne-a spus ca ar fi ajuns acolo în această primăvară chiar în perioada redeschiderii muzeelor și s-a bucurat să se piardă prin încăperile pline cu povești puse pe hartă. A învățat astfel că în trecut hărțile nu erau făcute pentru orientare în spațiu așa cum sunt acum, ci pentru a reprezenta lumea cunoscută oamenilor vremii. Scurta ei vizită în cadrul muzeului a purtat-o pe aripile călătoriei (ea zice ca ar fi o călătoare “înrăită”), dar și pe cele ale istoriei și denumirilor vechi și uite așa pare că a recunoscut pe hartă câteva zone cu tradiție în ceea ce privește vinul.

Cum muzeul are o sală de evenimente și o curte interioară, Carmina s-a bucurat să găsească deschidere în momentul în care a avut ideea organizării unei degustări de vin în aer liber.

Mai mult de atât, Muzeul Hărților este mai mult decât o gazdăei s-au implicat cu tot sufletul în acest eveniment dorind să promoveze patrimoniul lor – hărțile pe care le păstrează cu atâta grijă – către cei ce le-au călcat pragul în data de 12 august.

În acest sens au avut ca persoană specializată din partea muzeului care va vorbi despre hărți și istoria lor chiar pe directoarea muzeului. Aceasta ne-a arătat “pe harta” zonele viticole pe care le cunoaștem astăzi.

După ce am afla povestea hărților am descoperit și vinurile de astăzi ce vin din zonele prezentate pe hartă. De prezentarea vinurilor s-a ocupat Carmina, personal.

Zonele prezentate și vinurile alese

Pentru aceste doua evenimente organizatorii au ales să povestească despre 4 zone istorice de pe hartă care astăzi sunt recunoscute ca și regiuni viticole. Bineînțeles, au ales vinuri de la crame reprezentative din fiecare zonă în parte:

  • Dealu Mare
  • Dobrogea
  • Moldova și
  • Republica Moldova.

Vinurile alese pentru degustare sunt:

Dealu Mare – Karakter Rose – Crama Aurelia Vișinescu
Dobrogea – Aligote – Sarica Excellence – Viaviticola Sarica Niculițel
…………………Negru de Histria – Crama Histria
Moldova – Fetească Albă – Strunga Winery
Republica Moldova – Inspiro Viorica – Chateau Vartely

Alina Iancu de la Revino.ro prezentand Harta Viticola a Romaniei pe care a editat-o chiar ea

Totodată, pentru o reprezentare mai bună a cramelor din România, fiecare participant va primi în dar „Harta Viticolă a României” realizată și actualizată cu multă dăruire de Alina Iancu și Revino. Cu harta asta in buzunar oricine poate de acum să descopere crame și vinuri noi.