Acasă Evenimente Vine Craciunul (pe rit vechi), prilej de bucurie pentru toti cei ce...

Vine Craciunul (pe rit vechi), prilej de bucurie pentru toti cei ce sarbatoresc Nasterea Domnului

416
0

Catedrala Ortodoxa Sarba Timisoara, din Piata Unirii, si celelalte doua biserici sarbe, din Mehala si Zona Traian, vor organiza un program de obiceiuri traditionale si colinde de Craciun, cu ocazia Ajunului Craciunului, dupa rit vechi. De asemenea, va fi aprins si traditionalul pom de stejar “Badnjak”. Actiunea va avea loc, maine, 6 ianuarie, de la ora 17, in Piata Unirii. In continuare, conform traditiei, colindatorii vor uple cu colinde prin Timisoara.

bozicne slike badnjak
Aici vor fi prezente formatiile culturale sarbesti din Timisoara. La eveniment va participa consulul general al Serbiei si Muntenegrului la Timisoara, reprezentantii Uniunii Sarbilor, precum si preotii sarbi. Aprinderea traditionalului “Badnjak” sarbesc va marca Nasterea Domnului. In prima zi de Craciun, 7 ianaurie, corul Catedralei Ortodoxe Sarbe va sustine traditionalul concert de Craciun. In aceeasi zi, in mai multe localitati din judetul Timis, dar si din tot Banatul, vor avea loc concerte si spectacole de Craciun.

*

Inca o tradiție respectată! Crăciunul sârbesc, sărbătorit de comunitatea din Becicherecu Mic

Comunitatea sârbă din Becicherecu Mic va sărbători, după tradiția seculară, sfânta sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Isus Hristos. Crăciunul înseamna un prilej de bucurie nu doar pentru credincioșii ortodocși de rit vechi, ci și pentru întreaga comunitate, am putea spune, biserica umplându-se de mulțimea celor ce vor veni să asiste la slujba ce vesteste nașterea Pruncului Sfânt.

... sa cvarcima pogacele pogacele cu jumari retete sarbesti | Comments : 9
Seara de ajun va debuta cu serviciul religios oficiat de parohul sârb, preot Milan Miocovici, și va continua cu un program de colinde tradiționale românești și sârbești, interpretate de copiii reprezentând comunitatea sârbă din Becicherecu Mic. Foarte atent la colindele celor mici va fi și … Moș Crăciun, care, apoi, din sacul său, va împărți cadouri tuturor copiilor din comunitate, ca toti sa se bucure de venirea Domnului.

For this special occasion, our host baked her family´s Christmas Pie ...
Podeaua bisericii va fi acoperită cu paie, o altă tradiție păstrată de secole, astfel încât credincioșii să fie mai aproape de ieslea Betleemului, unde se naste Mântuitorul.
Partea a doua a serii se va desfășura în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe, acolo unde, după tradiție, se va dat foc „banjak”-ului. Apoi, în jurul focului, cu un pahar de vin fiert sau țuică, sârbii, ucrainienii și românii din Becicherecu Mic iși vor ura Sărbători fericite… Curand vine Anul Nou!
... arat la sfarsit , sa raspundem unei teme generoase: Retete de Craciun

Credința în Hristos poate depăși orice barieră

Localitate multietnică, Becicherecu Mic este un exemplu al bunei conviețuiri între oameni. Aici, sârbii, germanii și alte naționalități își petrec sărbătorile alături de români. Sunt momente care unesc comunitatea și pe care oamenii le păstrează și le transmit mai departe, așa cum le-au fost lăsate moștenire de înaintașii lor. Nici măcar perioada comunistă nu a putut influența credința oamenilor. Sârbii de aici și-au respectat sărbătorile întotdeauna, chiar dacă opreliștile din cei 45 de ani de întuneric au fost multe.
Sava Milin s-a născut în Becicherecu Mic, la fel ca și părinții, bunicii și străbunicii săi. Își aduce aminte de perioada copilăriei, pe care o leagă, printre altele, de sfânta sărbătoare a Crăciunului. „La noi, în Becicherecu Mic, în ajunul Crăciunului, copiii pornesc la colindat din casă în casă. Pentru a recrea ieslea Betleemului, se pun paie sub fața de masă. Pe masă stă colacul, așezat pe trei mere, care simbolizează belșugul. Se mai pun, de asemenea, nuci, iar dintre bunătățile specifice nu lipsește baclavaua. Bineînțeles, fiecare familie primește colindătorii, în seara de ajun, pe care îi servește cu bucate, dar, pentru că trăim vremuri moderne, li se dau și bani.

Patrijarh Irinej, hram Svetog Save, badnji dan, paljenje Badnjaka

Arderea badnjak-ului are mai multe semnificații. În primul rând, lumina focului ne vestește Nașterea Domnului. Apoi, vorbim de arderea a tot ce a fost rău în anul care stă să se încheie. De altfel, de Anul Nou, sârbii țin geamurile locuinței deschise, pentru ca tot ce a fost rău să se îndepărteze”, povestește Sava Milin.
În perioada comunistă, își aduce aminte interlocutorul nostru, a fost mai greu pentru comunitatea sârbă din Becicherecu Mic să-și păstreze tradițiile. Sava Milin era în clasa I în anul 1951 și spune că oamenii țineau, totuși, Crăciunul, însă mai feriți de ochii autorităților. Sârbii din Becicherecu Mic sărbătoreau Nașterea Domnului în sânul familiei. Cu toate acestea, Sava Milin, copil pe atunci, spune că era una dintre cele mai așteptate și frumoase
sărbători.
Tušti dan uoči badnjaka - Narodni.NET

Blestemul comunismului a căzut peste comunitatea sârbă din Becicherecu Mic în anul 1956. Atunci, foarte mulți dintre cei 250 de etnici sârbi au fost deportați în Bărăgan. Apoi, după ce au scăpat de domiciliul forțat, mulți dintre ei s-au îndepărtat de sat, alegând să muncească și să trăiască în special în Timișoara. În Becicherecu Mic au rămas, ca principali piloni ai comunității sârbe, familiile Nađ și Nenadov, care au ținut oamenii uniți.
Acum, sârbii din Becicherecu Mic se pot bucura din nou, fără nici o restriște, de sărbătorile lor tradiționale.
Păstrează, cei mai în vârstă dintre ei, amintirile Crăciunului așa cum sunt: mai triste, în perioada neagră a comunismului, mai vesele acum. Important este că, la Becicherecu Mic, sârbii continuă să le transmită copiilor și nepoților lor obiceiurile din străbuni, îi învață colinde și, mai presus de orice, îi învață să trăiască în pace alături de ceilalți locuitori ai comunei.

 

Sa speram ca si restul sarbilor ce traiesc in diverse comunitati raspandite prin intreaga tara isi vor putea sarbatori traditional si in liniste Craciunul si Anul Nou!

Pics Photos - Craciun Fericit Bunatatea Lumina Domnului Nostru Iisus ...

Божић срећан за све!