Acasă Dezvoltare Personală Vrei să alegi un coach sau să devii unul? Descoperă secrete ale meseriei...

Vrei să alegi un coach sau să devii unul? Descoperă secrete ale meseriei cu Marcus Victor Grant (consilier în carieră, Global Career Development Facilitator și cofondator al Asociaţiei Române de Coaching)

Coachingul este activitatea profesională prin care un coach asistă un coachee să-și descopere și să-și folosească resursele pentru a obține anumite rezultate dorite, pe plan personal sau profesional. Pentru clienții care solicită acest serviciu și pentru practicanții novici, coachingul poate fi confundat cu consultanța, trainingul, mentoratul sau consilierea psihologică.

Eu, Marcus Victor Grant, am parcurs cursuri și practică de coaching într-un format organizat de profesioniști, dar nu sunt certificat întrucât nu am dat niciun examen în coaching. Marea majoritate a coachilor certificați în urma unor formări care au avut loc în România oricum nu au fost certificați în baza unui examen de competențe, ci în baza unui examen teoretic. Aceste este și unul din principalele motive pentru care eu nu recunosc autoritatea certificărilor în coaching emise în România. Am practicat coachingul ocazional din 2004 până în prezent în diferite circumstanțe și este unul din serviciile pe care le ofer și pentru a cărui calitate garantez.

Am fost membru-cofondator al Asociaţiei Române de Coaching (Romanian Coaching Guild) în 2008. În cadrul activității mele din această asociație profesională, până în 2010, am fost coautor al Codului Etic al Coachului în România și al procedurii de peer-coaching. Am scris și publicat articole despre coaching pe Discerne, Economia Online, Analytic Vision, Debug Your Mind, Jurnalul Bucureştiului și Dezvoltare profesională. Am scris despre coaching și în cartea mea din 2015, Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelență.

Pe Blogul Discerne, am publicat de asemenea și voi continua să mai public articole despre coaching scrise de Ștefan Drăgan, un prieten și colaborator. Coaching este pe Discerne și Analytic Vision o subcategorie care aparține de Dezvoltare profesională. Conținutul publicat aici are scopul de a te sprijini să:

  • înțelegi mai bine ce (nu) e coachingul și să discerni în alegerea unui profesionist
  • accesezi informații și metode utile pentru tine dacă ești coach
  • descoperi câteva instrumente interesante pentru propria ta dezvoltare personală
  • explorezi puncte de vedere scrise de autori diferiți

În cadrul acestei liste, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Dacă data trecută între paranteze a trecut, atunci linkul ar trebui să fie activ.

Perspective despre coaching

Ce nu ți-a spus coachul

Învățarea prin coaching. Un proiect de Marcus Victor Grant

Resurse pentru coachi

A eticheta o sub-subcategorie drept „resurse pentru coachi” este oarecum paradoxal, întrucât pe de-o parte, este esența muncii unui coach să descopere resurse acolo unde acestea nu sunt evidente (la client), iar pe de altă parte un coach are nevoie să-și păstreze un cadru de referință măcar parțial extern pentru a continua să afle, să exploreze, să experimenteze, să învețe. Un coach bun poate descoperi o „resursă” acolo unde nu te aștepți, iar un coach incompetent de obicei nu e în stare nici măcar să-și descopere propriile resurse. Așadar, o parte din ceea ce eu consider instrumente utile sau necesare oricărui coach se găsesc în alte liste sau subcategorii ale acestui blog Discerne.

Lista de articole și resurse privind modele, modelare și piramida nivelurilor neurologice. De la problemă la obiectiv.

Marcus Victor Grant, român creştin ortodox (consultant și trainer în învățare eficientă-citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP), consilier în carieră, Global Career Development Facilitator și cofondator al Asociaţiei Române de Coaching

Nota redacției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.