Acasă Interviu Wilo România, trendsetter pe piața regională de asamblare și producție pentru pompe...

Wilo România, trendsetter pe piața regională de asamblare și producție pentru pompe și sisteme de pompare (Interviu cu Mihai Cojocaru, Manager de Producție Wilo România)

Datorită investițiilor Grupului Wilo, unul dintre liderii globali ai sectorului pompelor de înaltă tehnologie, România a devenit un important centru de coordonare a activităților de producție și asamblare pompe și sisteme de pompare în zona europeană. Mihai Cojocaru, Manager de Producție Wilo România, ne povestește în detaliu despre caracteristicile deosebite aleclădirii inteligente din Șoseaua Odăi 24 și despre punctele forte ale operațiunilor de producție și planurile de extindere ale acestora în Europa de Sud-Est.

  • Grupul Wilo a inaugurat oficial sediul Wilo România în iarna anului 2020. Ce a însemnat acest moment pentru piața pompelor locale și regionale?

Mihai Cojocaru: Inaugurarea oficială în 2020 a sediului din Șoseaua Odăi 24 în Otopeni, a fost un punct de referință în activitatea noastră și o reconfirmare a încrederii Grupului Wilo în capabilitățile echipei din România, precum și o dovadă a angajamentului companiei față de dezvoltarea noastră și a pieței de pompe inteligente în Europa de Sud-Est. Grupul Wilo este prezent în România de mai bine de 24 de ani, furnizând soluții moderne și ecologice de management al apei și promovând tehnologii care pun accentul pe sustenabilitate, inovație și eficiență. Astfel, viziunea Wilo pentru România este foarte ambițioasă, iar investiția de aproape 7 Mil€ în realizarea clădirii și în dotările sale de top evidențiază importanța strategică a țării noastre la nivel regional. Sediul nostru și activitatea pe care o derulăm urmăresc să răspundă rapid și ușor cererilor de servicii și soluții pentru instalațiile de încălzire, climatizare și răcire, alimentării cu apă și evacuării apei uzate, din România și din alte țări din Europa de Est și din Balcanii de Vest.

  •  În ce constă, mai exact, activitatea de producție și asamblare pompe și sisteme de pompare din România?

Mihai Cojocaru: Activitatea de asamblare și producție locală a Grupului Wilo în România se desfășoară în condiții de top, prin linii de asamblare și testare, service, ambalare și depozitare, gestionate de o echipă dinamică și profesionistă. Practic, dispunem de 500 mp cu posibilitatea de a ne extinde până la 1000 mp, zonă în care avem trei posturi de lucru: două posturi de lucru pentru asamblare mecanică, un post de lucru pentru asamblarea electrică, unde realizăm conexiunile electrice dintre panourile de comandă și grupurile de pompare și o instalație de testare pentru încercările hidraulice și funcționale ale acestora. Avem atât certificare ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, cât și omologarea producției de către Grupu Wilo, fiind totodatădedicați îmbunătățirii continue a sistemului de management al calității șiproceselor de producție și asamblare, respectând filozofia Kaizen şi LEAN. Realizăm asamblare locală în România pentru grupuri de ridicare presiune pentru sisteme de alimentare cu apă, grupuri de ridicare presiune hidranți interiori în conformitate cu Normativul P118/2, precum și pentru pompe submersibile și hidrofoare.

  • Prin ce se remarcă produsele realizate în România? Care ar fi atributele care le diferențiază față de competitorii din spațiul sud-est-european?

Mihai Cojocaru: Punem foarte mare accent pe calitate. Produsele noastre respectă toate standardele europene, locale și standardele Grupului Wilo, fiind conforme atât cu Directiva de Mașini 2006/42EC, Directiva pentru Compatibilitate Electromagnetică 2014/30/EU cât și cu alte standarde armonizate. Acoperim întregul circuit al apei printr-o gamă variată de produse, de la pompe, sisteme de pompare și accesorii necesare pentru încălzirea clădirilor, a apei, pentru rezerva de apă sau pentru canalizare, ajungând la soluții complexe pentru BSC (Building Services Commercial) și managementul apei (Water Management). În plus, produsele noastre sunt puternic tehnologizate, prezintă ușurință în utilizare șieficiență energetică deosebită, standarde înalte confirmate și de organizațiile REHVA și AHCA (Agency for Health Care Administration). Mai mult, avem și programe și opțiuni de sprijin personalizat pe care le punem la dispoziția clienților noștri, instalatorilor, tehnicienilor și proiectanților, pentru a cunoaște mai bine atributele, specificațiile și utilizarea produselor noastre. Actualizăm constant informațiile de pe site-ul nostru oficial Wilo, precum și pe Dimensionare Pompe, oferim extra sprijin prin aplicația Wilo-Assistant, supranumită și consultantul expert de buzunar, care îi ajută rapid pe clienții nostriiprin suport video, și avem și o echipă tehnică foarte bine pregătită, disponibilă 24/7.

  • Care sunt planurile de viitor pentru dezvoltarea componentei de producție și asamblare a Wilo România în România?

Mihai Cojocaru: Investim constant în tehnica pe care o folosim în activitățile noastre locale. În 2020, am implementato nouăinstalație de testare,care nepermite testarea atât din punct de vedere hidraulic, cât și din punct de vedere funcțional a produselor noastre. Deoarece asamblăm și grupuri de ridicare a presiunii pentru apa potabilă, în 2021amintegrat în cadrul instalației de testare și o instalație de tratare și de filtrare apă cu peroxid de hidrogen și cu raze ultraviolete. Trimitem periodic la un laborator extern probe din apa utilizatăîn procesul de testareși monitorizăm constant parametrii acesteiatocmai pentru a ne asigura că oferim clienților noștri cele mai sigure produse. Inteligente, eficiente energetic și durabile–acestea sunt atributele produselor cu care Wilo face înconjurul lumii și cu ajutorul cărora răspundem cu succes și promptitudine cererilor de servicii și soluții pentru instalațiile de încălzire, climatizare și răcire, alimentării cu apă și evacuării apei uzate și ne propunem să continuăm cu această abordare Beyondthe Obvious. Practic, căutăm să fim cu un pas înaintea competitorilor, eficientizându-ne produsele, serviciile și soluțiile, reducând costurile și crescând productivitatea. Eficientizarea proceselor este elementul cheie în toate demersurile pe care le întreprindem. În ceea ce privește planurile de dezvoltare, în următorii 5  ani ne-am propus să ne dublăm capacitatea de producție și să ajungem la un număr de 1000 de grupuri de pompare pe an și peste 4000 de unități de pompe submersibile și hidrofoare. Totodată, dorim să ne extindem sortimentul de produse și să includem în portofoliul nostru inclusiv stații de ridicare presiune apă uzată și grupuri de pompare montate în container.

Care este principalul obiectiv pe care vreți să-l materializați în 2022 pe partea de producție și asamblare?

Mihai Cojocaru: Pentru următoarea perioadă, ne propunem să dezvoltăm local soluții noi pentru managementul apei curate, pe care să le vindem atât pe piața locală, cât și regională. Această inițiativă contribuie la fundamentarea strategiei pentru rolul sediului nostru din România. În rândul priorităților noastre de business continuă să se numere transformarea digitală, pe care o considerăm o oportunitate pentru a pune accentul pe sustenabilitate. Grupul Wilo este mândru să fie recunoscut drept pionierul digital al industriei de pompe, fiind unul dintre cei 50 de lideri mondiali ai protecției mediului, selectat în baza celor 17 principii de sustenabilitate ale Organizație Națiunilor Unite, precum și câștigător al Premiului German de Sustenabilitate. Adoptăm o poziție hotărâtă în problemele de protecție a mediului, energie și resurse eficiente, de aceea este foarte important pentru noi, în România, să ne dezvoltăm activitatea în strânsă corelație cu viziunea globală a Grupului. Sperăm ca prin coeziune în strategii și activitate să reușim să orientăm Wilo România către noi posibilități de dezvoltare și să ne creștem efectivele atât la nivel tehnic, cât și de personal, reușind să atragem și mai multe investiții în țara noastră.

Despre Wilo România

Wilo România face parte din grupul  Wilo SE-producător premium în domeniul pompelor şi sistemelor de pompare pentru instalațiile de încălzire (prezentă în Eomânia din 1998), climatizare și răcire, alimentării cu apă și evacuării apei uzate. Produsele Wilo sunt înalt tehnologizate, prezintă ușurință în utilizare și eficientă energetică, standarde confirmate și de apartenența la organizațiile REHVA și AHCA (Agency for Health Care Administration). 

Fondată în 1872, ca fabrică de produse din cupru și alamă de către Louis Opländer, compania are peste 7.500 de angajaţi, în reprezentanţe din mai mult de 60 de ţări. În România, Wilo este prezentă din anul 1998. În 2020, după 18 luni de la demararea proiectului de construcție, Wilo a inaugurat noul sediu al companiei în România, cu birouri moderne, construite pe o suprafață de 1,800 mp și spații pentru servicii de depozitare, asamblare și reparații, extinse pe 2,700 mp. Hub-ul din Șoseaua Odăi nr.24 din Otopeni este dotat cu linii de asamblare pentru grupuri de pompare apă rece, pentru stingere incendiu în conformitate cu normativul de siguranță la foc a construcțiilor cu indicativul P118, hidrofoare și pompe submersibile. Toate sunt produse conform directivelor Europene aflate în vigoare. Noul sediu din România va funcționa ca Hub Regional, de unde operațiunile companiei vor fi gestionate pentru 10 țări din Europa de Est.

Notă. A se vedea și articolele asociate (despreWilo România)

Wilo România își consolidează rolul în Europa prin noua platformă ARC

Nota redacției

Confirmarea meritului triadei Valori—Cunoaștere—Transfer de cunoaștere printr-un graf complet {V, C, T}. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași)

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

Premieră mondială absolută: „Investigații jurnalistice în serial” Vol.10 (Educație și Învățământ). Subiecte de Teze de Masterat de Cercetare şi de Doctorat în Științe Sociale. Studiul fenomenelor socio–judiciare și economice cu ajutorul teorei haosului (Sisteme complexe – fractali) și a sistemelor formale (de tip Gödel)