Acasă Conferinte, Dezbateri „Women in Data Science” la Cercul Militar Central din București

„Women in Data Science” la Cercul Militar Central din București

 Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, în decembrie. „Creăm o armată I.T.”

În timp ce în Ucraina vecină razboiul, inclusiv cel cyber- se agravează făcând ravagii, și a fost deja inființată o asa-numită Armata IT, astazi, la Cercul Militar Central din Bucuresti a avut loc conferinta „Women in Data Science” (WiDS). Armata IT a Ucrainei a fost creată pentru a lupta împotriva intruziunilor digitale ale Rusiei, a declarat pentru Reuters, in urma cu zece zile, viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov.

Ucraina a facut apel la toti hackerii pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a desfășura misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruse, a anunțat în exclusivitate Reuters. „Creăm o armată IT”, a scris Fedorov într-un Tweet care trimitea la un canal din aplicația de mesagerie Telegram care a publicat o listă de site-uri web proeminente rusești.  „Armata IT” a Ucrainei are sute de mii de hackeri, anunță oficialii de la Kiev. Sute de mii de lucrători ucraineni în domeniul tehnologiei au luat parte în ultimele zile la atacuri cibernetice împotriva guvernului, mass-mediei și instituțiilor financiare ale Rusiei, a declarat vineri un oficial de top al securității cibernetice din Ucraina, conform Wall Street Journal.
Vor fi sarcini pentru toată lumea. Continuăm să luptăm pe frontul cibernetic. Prima sarcină este să te înscrii chiar acum pe canalul de Telegram al specialiștilor cibernetici“.

Armata IT ar putea număra peste 400.000 de oameni în interiorul și în afara țării și a făcut mai mult decât să distrugă sau să distrugă site-urile web rusești, a declarat Viktor Zhora, șef adjunct al Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina, care este responsabil pentru securitatea cibernetică.

Canalul Telegram al Armatei IT a enumerat site-urile web ale a 31 de companii și organizații de stat majore din Rusia, inclusiv gigantul energetic Gazprom, al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, trei bănci și câteva site-uri web guvernamentale.
Kremlin.ru, site-ul oficial al Kremlinului și biroul președintelui rus Vladimir Putin, a fost scos offline sâmbăta trecută într-un atac de tip DDoS.
Un software de tip malware care șterge intenționat datele de pe sistemele-țintă circulă în Ucraina de aproape două săptămâni, lovind sute de computere, potrivit cercetătorilor de la firma de securitate cibernetică ESET. Suspiciunile planează asupra Rusiei, care a fost acuzată în repetate rânduri de atacuri împotriva Ucrainei și a altor țări. Printre victime se numără agenții guvernamentale și o instituție financiară.


Marea Britanie și Statele Unite au declarat că hackeri militari ruși s-au aflat în spatele unui val de atacuri DDoS de circa două săptămâni, care au avut ca efect deconectarea pentru scurt timp a site-urilor bancare și guvernamentale ucrainene înainte de invazia rusă. New York Times preciza, de asemenea într-un articol apărut ieri, că ascunse în baze militare din Europa de Est, forțele de la comandamentul cibernetic al Statelor Unite, cunoscute sub denumirea de „echipe de cibermisiune” sunt și ele pe fază pentru a interfera cu atacurile și comunicațiile digitale ale Rusiei – dar măsurarea ratei de succes a acestora este dificilă, spun oficialii. În Washington și Germania, oficialii serviciilor de informații se grăbesc să îmbine fotografiile din satelit cu interceptările electronice ale unităților militare rusești, să le dezlipească indicii despre cum au fost adunate și să le transmită unităților militare ucrainene în decurs de o oră sau două.

În timp ce încearcă să stea departe de forțele ruse de la Kiev, președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei călătorește cu echipamente de comunicații criptate, furnizate de americani, care îl pot pune într-o convorbire sigură cu președintele Biden. Președintele Zelensky l-a folosit sâmbătă seara pentru un apel de 35 de minute cu omologul său american despre ce mai pot face SUA în efortul său de a menține Ucraina în viață fără a intra în luptă directă la sol, în aer sau în spațiul cibernetic cu forțele ruse.

În Ucraina femeile – în uniformă și nu – au fost esențiale în eforturile de contracarare a agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a decis să anexeze Crimeea și și-a acordat sprijinul separatiștilor din regiunea Donbass. Femeile reprezintă acum aproape 14% din forțele armate ucrainene, servesc alături de bărbați în poziții de luptă și li se asigură „drepturi egale” cu omologii lor bărbați în temeiul unei legi din 2018. Din 2019, ei au putut să studieze în colegii militare pentru a obține ranguri superioare.

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

Au dispărut vremurile în care o femeie opera un lansator de rachete, dar era trecută ca medic în documentele ei, deoarece regulile erei sovietice împiedicau o femeie să îndeplinească roluri care i-ar putea compromite sănătatea reproductivă. Normele tradiționale de gen în fosta națiune sovietică au fost zdruncinate datorită tinerelor care au luptat, adesea ca voluntari, împotriva Rusiei. Atât de mult, încât până și veteranii de război LGBT s-au înaintat cerând recunoaștere și sprijin pentru cei care încă servesc.

Romania are cu certitudine multe de învățat-din zbor!-de la vecinii noștri viteji și eroici. Între vecini desigur că socotim cu enorm respect și admirație și luptătoarele ucrainience.

Acum revenind la evenimentul de astăzi de la CMC, trebuie precizat că a fost organizat de Mariana Ungureanu (Ambasadoare WiDS), președinta 360 ​​Think Tank, ca parte a conferinței anuale WiDS Worldwide organizată de Universitatea Stanford și peste 150 de locații din întreaga lume, WiDS România a prezintat femei remarcabile care fac o muncă remarcabilă. în domeniul științei datelor.

Organizat inițial pentru prima dată în 2015 de Universitatea Stanford din SUA, WiDS este acum o conferință globală cu peste 150 de evenimente regionale găzduite de ambasadorii WiDS din întreaga lume. „Toate genurile sunt invitate să participe la evenimentele WiDS, care prezintă femei remarcabile care fac o muncă remarcabilă.*

Evenimentul românesc a prezentat peste 40 de femei în domeniul științei datelor din toate sectoarele: industrie, guvern, mediul academic și societatea civilă, iar sesiunile au fost centrate pe subiecte precum Orașe inteligente, Managementul lanțului de aprovizionare, Politici publice bazate pe știința datelor, e-Health, implementarea Eticii în IA, tendințele actuale ale UE (prevenire – utilizarea unei IA părtinitoare), Cum va afecta știința datelor pe piața muncii și educația, OLAP, minarea datelor și inteligența în afaceri, importanța confidențialității datelor legate de utilizarea AI și analiza datelor mari, cum să devii un om de știință a datelor – sfaturi de la practicieni, știința din spatele analizei datelor și multe altele.

Telurile WiDS Romania sunt:

  • Să inspire participanții prezentandu-le domenii interesante de cercetare și aplicare în știința datelor prin evidențierea modelelor și demonstrând varietatea largă de oportunități în domeniul datelor.
  •  Să educe toți participanții, indiferent de sex, despre cele mai recente cercetări și tehnologii de ultimă generație, provocări și tendințe viitoare.
  • Să sprijine femeile în domeniul științei datelor, ajutându-le să obțină expunere pentru munca lor și dinamizându-le să continue să urmărească oportunități legate de știința datelor și IA.

Parteneri evenimentului

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

1 COMENTARIU

  1. […] sens, conform declarațiilor președintelui Curții Penale Internaționale de la Haga, procurorul Karim Khan, Curtea intenționează să înceapă, în timpul cel mai scurt posibil, o anchetă privind invazia […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.