Acasă Sănătate Zacusca, din delicatesă în coșmar

Zacusca, din delicatesă în coșmar

Familiile se grăbesc să cumpere gogoşari, ardei, vinete, se cumpără borcane, se pregăteşte amestecul cu oţet, se schimbă reţete care mai de care mai bune şi se burduşesc cămările.

Conservele pentru iarnă sunt mândria oricărei gospodine. Zacusca de vinete sau de ciuperci, ardei copţi, bulion, castraveţi la oţet etc. vor ajuta familiile să treacă mai uşor peste iarnă și să se bucure de gustul minunat al legumelor preparate după rețete tradiționale.

Știm că ai multe de făcut și timpul este scurt însă trebuie să fii conștient că procesul de sterilizare ca la carte a borcanelor este obligatoriu. În caz contrar, te poți trezi în mijlocul unui coșmar.

Ştii să recunoști infecția cu bacilul botulinic?

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară gravă ce necesită spitalizarea. Vinovat se face bacilul botulinic, răspândit de animale, care găseşte gazdă bună tocmai pe fructe şi legume.

Boala se declanşează rapid şi se manifestă prin tulburări digestive – senzaţie de vomă, diaree, dureri de stomac şi ale sistemului nervos.

Dintr-o dată vederea se deteriorează, ochii au mişcări  necontrolate, se dilată pupilele, pacientul nu mai reuşeşte să vorbească şi nici să înghită, are loc un fel de paralizie, de blocaj total, durerile de cap, setea puternică şi stările de ameţeală fiind alte semne ale bolii.

Aceasta poate fi tratată doar în spitalele de boli infecţioase. Trebuie reținut că în obţinerea unui rezultat pozitiv contează mult rapiditatea cu care bolnavul se prezintă în faţa doctorului. Simptomele nu sunt de neglijat, nu consideraţi că trece totul de la sine!

Cum eviți contaminarea cu bacilul botulinic?

Pentru a evita aceste neplăceri, atenţie maximă la prepararea conservelor.

Iată ce trebuie să ai în vedere… citește continuarea pe site-ul de lifestyle Aqui Ahora, click aici