Fabrica BioHumusSol din Buzău (Îngrășăminte organice pentru agricultura ecologică și pentru agricultura convențională) a găzduit generos o reuniune a fermierilor pe 11 octombrie 2023. I-am întâlnit acolo pe Liviu Bălănici, Gheorghe Nițu, Alexandru Baciu, Vasile Lungu, Dumitru Grigorean, Costel Țăran, Ilie Ursu, Emil Dumitru, Radu Antohe, Teodor Ichim și mulți alții. Aproape 50 de fermieri, unii cu soțiile dornice de un dans temperamental.
Fabrica este înconjurată de trei lacuri și flori. Aici a fost o mare balastieră care a extras mulți ani prundiș din albia veche a râului Buzău. Mircea Voinea a amenajat inteligent această groapă de 9 hectare. „„Va fi un nou concept. Noi suntem alternativa la chimizare. Cu produsele noastre se pot obține recolte chiar și în anii secetoși. Avem experiențe multiple, dar nu toți fermierii sunt deschiși la nou. Unii nu înțeleg că variantele îngrășămintelor organice sunt mult mai benefice pentru plante, pentru animale și oameni. În ultimii patru ani, am avut trei ani secetoși. Nu știu cum nu au dat faliment fermierii. Am început acest proiect acum 20 de ani. Vorbeam de hrană sănătoasă și agricultură bio și nu mă înțelegea nimeni. Eu am lucrat anterior în Elveția și de-acolo „am furat” ideea.””
„M-am încăpățânat și am făcut prima fermă de râme. La originea afacerii, ele sunt de vină: Roșu de California, Eisenia Foetida, două specii foarte productive, care dau un humus deosebit. Ale noastre nu sunt bune. Râmele realizează cel mai fertil sol. În condiții naturale, un strat de sol de un centimetru se poate obține în 300 de ani. Cu ajutorul râmelor, facem același lucru foarte repede. Agricultorii care folosesc excesiv îngrășăminte chimice nu înțeleg un lucru: în sol e viață, la fel ca și în atmosferă. Dacă noi chimizăm excesiv solul, mor toate bacteriile din sol. Și atunci, cum putem noi să mai avem productivitate când solul devine doar un substrat? Solurile din țările occidentale sunt deja compromise. De aceea, UE ne impune și nouă să reducem cantitățile de îngrășăminte pe hectar. Fermierii au exagerat când au dat 300-500-o tonă de îngrășăminte pe hectar și acum pământul lor nu mai produce dacă nu e ajutat. De aceea, se insistă pentru trecerea la agricultura prietenoasă cu mediul. De aceea, se cere reducerea îngrășămintelor chimice cu 50%. Albina face cel mai valoros îndulcitor și polenizează florile. Ea este principalul indicator al aerului curat. Râma face cel mai valoros fertilizant. Ea este indicatorul principal al vieții din sol. Humusul este colostrul pentru lumea vegetală. O plantă fără humus nu poate trăi, la fel ca un nou născut care nu beneficiază de primul lapte al mamei. De aceea, le sugerăm fermierilor că agricutura se face altfel astăzi”.
După cum zice patronul, humusul este cumva identic cu colostrul din lumea animală. Planta primește startul și imunitatea de care are nevoie. „Produsele noastre au devenit o alternativă la îngrășămintele chimice chiar și atunci când prețurile nu erau așa de mari ca acum. BioHumus ajută la descompunerea resturilor vegetale de pe teren de 600 de ori mai repede, decât în condiții naturale. Noi reușim să menținem prețurile inputurilor ecologice mult mai jos, decât prețurile substanțelor chimice. Avem 9 produse în portofoliu, inclusiv insecticide, fungicide, biostimulatori (ecobiohumus). Ne menținem pe piață de 18 ani și mulți fermieri ne cunosc. Am bătut palma cu 3 mari distribuitori: colaborez cu Rod Bun de 13 ani, cu AgriVet, cu Agrii. S-au convins că produsele noastre se cer. Eu sunt singurul patron care produce ceva și merge în fața fermierului ca să pledez pentru rezultatul muncii mele”, spune Mircea Voinea. Fermentul cu turnesol al acelei seri a fost jurnalistul poet Tudor Calotescu. El a realizat dialoguri antrenante cu majoritatea fermierilor la fiecare masă, un format nou pentru un eveniment agricol. Și a curs Feteasca Neagră din Cramele Hermeziu…
Notă.Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului
A se vedea și alte articole ale autorului
Articole asociate
Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Modelul francez pentru agricultura României”
Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „AgriPlanta RomAgroTec – marele târg agricol din Valahia”
Ziaristul Viorel Patrichi: „Mai săraci cu un fermier adevărat…”
România are un standard (corespunzător) pentru agricultura viitorului
Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Mircea Voinea: Humusul este colostrul pentr… […]