Acasă Agricultură & Industrie Ecologice Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Mircea Voinea: Humusul este colostrul pentru...

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Mircea Voinea: Humusul este colostrul pentru plante” (Corespondemnță de la Buzău)

Fabrica BioHumusSol din Buzău (Îngrășăminte organice pentru agricultura ecologică și pentru agricultura convențională) a găzduit generos o reuniune a fermierilor pe 11 octombrie 2023. I-am întâlnit acolo pe Liviu Bălănici, Gheorghe Nițu, Alexandru Baciu, Vasile Lungu, Dumitru Grigorean, Costel Țăran, Ilie Ursu, Emil Dumitru, Radu Antohe, Teodor Ichim și mulți alții. Aproape 50 de fermieri, unii cu soțiile dornice de un dans temperamental.

Fabrica este înconjurată de trei lacuri și flori. Aici a fost o mare balastieră care a extras mulți ani prundiș din albia veche a râului Buzău. Mircea Voinea a amenajat inteligent această groapă de 9 hectare. „„Va fi un nou concept. Noi suntem alternativa la chimizare. Cu produsele noastre se pot obține recolte chiar și în anii secetoși. Avem experiențe multiple, dar nu toți fermierii sunt deschiși la nou. Unii nu înțeleg că variantele îngrășămintelor organice sunt mult mai benefice pentru plante, pentru animale și oameni. În ultimii patru ani, am avut trei ani secetoși. Nu știu cum nu au dat faliment fermierii. Am început acest proiect acum 20 de ani. Vorbeam de hrană sănătoasă și agricultură bio și nu mă înțelegea nimeni. Eu am lucrat anterior în Elveția și de-acolo „am furat” ideea.””

„M-am încăpățânat și am făcut prima fermă de râme. La originea afacerii, ele sunt de vină: Roșu de California, Eisenia Foetida, două specii foarte productive, care dau un humus deosebit. Ale noastre nu sunt bune. Râmele realizează cel mai fertil sol. În condiții naturale, un strat de sol de un centimetru se poate obține în 300 de ani. Cu ajutorul râmelor, facem același lucru foarte repede. Agricultorii care folosesc excesiv îngrășăminte chimice nu înțeleg un lucru: în sol e viață, la fel ca și în atmosferă. Dacă noi chimizăm excesiv solul, mor toate bacteriile din sol. Și atunci, cum putem noi să mai avem productivitate când solul devine doar un substrat? Solurile din țările occidentale sunt deja compromise. De aceea, UE ne impune și nouă să reducem cantitățile de îngrășăminte pe hectar. Fermierii au exagerat când au dat 300-500-o tonă de îngrășăminte pe hectar și acum pământul lor nu mai produce dacă nu e ajutat. De aceea, se insistă pentru trecerea la agricultura prietenoasă cu mediul. De aceea, se cere reducerea îngrășămintelor chimice cu 50%. Albina face cel mai valoros îndulcitor și polenizează florile. Ea este principalul indicator al aerului curat. Râma face cel mai valoros fertilizant. Ea este indicatorul principal al vieții din sol. Humusul este colostrul pentru lumea vegetală. O plantă fără humus nu poate trăi, la fel ca un nou născut care nu beneficiază de primul lapte al mamei. De aceea, le sugerăm fermierilor că agricutura se face altfel astăzi”.

După cum zice patronul, humusul este cumva identic cu colostrul din lumea animală. Planta primește startul și imunitatea de care are nevoie. „Produsele noastre au devenit o alternativă la îngrășămintele chimice chiar și atunci când prețurile nu erau așa de mari ca acum. BioHumus ajută la descompunerea resturilor vegetale de pe teren de 600 de ori mai repede, decât în condiții naturale. Noi reușim să menținem prețurile inputurilor ecologice mult mai jos, decât prețurile substanțelor chimice. Avem 9 produse în portofoliu, inclusiv insecticide, fungicide, biostimulatori (ecobiohumus). Ne menținem pe piață de 18 ani și mulți fermieri ne cunosc. Am bătut palma cu 3 mari distribuitori: colaborez cu Rod Bun de 13 ani, cu AgriVet, cu Agrii. S-au convins că produsele noastre se cer. Eu sunt singurul patron care produce ceva și merge în fața fermierului ca să pledez pentru rezultatul muncii mele”, spune Mircea Voinea. Fermentul cu turnesol al acelei seri a fost jurnalistul poet Tudor Calotescu. El a realizat dialoguri antrenante cu majoritatea fermierilor la fiecare masă, un format nou pentru un eveniment agricol. Și a curs Feteasca Neagră din Cramele Hermeziu…

Galerie Foto

 

Viorel Patrichi

Notă.Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului

A se vedea și alte articole ale autorului

Articole asociate

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Modelul francez pentru agricultura României”

Ziaristul Viorel Patrichi: „Mândria fermierului francez” la marele târg de zootehnie de la Clermont Ferrand (Franța)

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „Fermierii au răbufnit. Comisia Europeană a refuzat să discute cu ei…”

Ziaristul și scriitorul Viorel Patrichi: „AgriPlanta RomAgroTec – marele târg agricol din Valahia”

Ziaristul Viorel Patrichi: „(Târgul) Indagra (de la București, cel mai important eveniment agricol din România) a intrat rău la apă”

Ziaristul Viorel Patrichi: „Ofensiva zootehniei la târgul de la Fundulea” (2 – 5 iunie 2022) – Expoziția AgriPlanta RomAgroTec, cea mai dinamică expoziţie agricolă din România

Ziaristul Viorel Patrichi: Obor, Obor…Primiți cu Hrușcă?

Ziaristul Viorel Patrichi: „Mai săraci cu un fermier adevărat…”

Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Centrul de Inovare Digitală Walachia eHub beneficiază de susținerea structurilor de sprijin regionale iar Agricultura ecologică din România este în atenția dezbaterilor la „Biofach 2023” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului Walachia eHub)

Există interes pentru agricultura ecologică în România? Concluzii pe marginea unor dezbateri în proiectul „Edaphic-Bloom Danube”

Există interes pentru agricultura ecologică în România? Concluzii pe marginea unor dezbateri în proiectul „Edaphic-Bloom Danube”

România are un standard (corespunzător) pentru agricultura viitorului

Soluții și perspective agroecologice la Indagra – 2023. „Facilitate-AI – Ghid de bune practici pentru facilitarea învățării inteligenței artificiale (IA) în învățământul preuniversitar (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Inter-Bio susține introducerea de noi reglementări de agroecologie (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Nota redacției

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București (Lucrarea „Sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra