Viorel Patrichi continuă să fie (rămână!) unul dintre cei mai valoroși (prestigioși) și activi ziariști profesioniști ai generației sale (în „vârful piramidei”) și nu numai (!), confirmat de activitatea sa publicistică complexă și diversificată, de înaltă ținută jurnalistică, calitate și fidelitate care întâlnim din ce în ce mai rar în mass-media românească, dar și în cea străină contemoprană (Thomas Csinta, redacor șef și director al publicației franco-române Jurnalul Bucureștiului)
Am rămas cu ochii la primii muguri, la primele flori, la primele berze, am descântat și a venit…Am văzut 6 berze pe o brazdă de tractor prin Ialomița fiindcă unii mai ară și primăvara. Este evident, după semne, că toată vara voi fi într-o mare adunare de oameni, iar eu mă simt tot mai singur spre apus…Luat cu ale mele, nu am băgat de seamă că rușii nu m-au invitat ca observator neutru pentru alegerile lor absolut libere, extrem de corecte, adevărate și profund democratice din Rusia și „din toată lumea rusă”. Pentru că există și „lumea rusă”, adică până acolo unde vrea Rusia să se întindă. În schimb, Iulian Chifu a fost invitat la Kiev cu găina care alăptează puii fătați, cu tot, ca să stea sub rachetele lui Putin și să ne dea mărturie că trebuie să schimbăm strategia de țară…
Mă temeam că Putin nu va mai ieși prezident. Ce se făceau rușii fără el? „Rassiia bez Putina!” „Rassiia bez Putina!” („Rusia fără Putin!”) strigau zeci de mii de ruși la înmormântarea lui Alexei Navalinîi, care i-a învățat pe toți că satrapul trebuie înfruntat. Prin moartea lui i-a învățat să redevină verticali, cum extrem de rar au fost ei în toată istoria lor. Putea să se plimbe liber prin Paris, prin Hawaii, dar s-a întors ca să spună „Ajunge!”.
Iar Putin a fost reales „en fanfare”. Nici Stalin, nici Ceaușescu, nici Mao nu au reușit o asemenea performanță. Unii s-au grăbit să susțină că Putin avea nevoie de acest război ca de aer. Altfel, rușii nu votau cu el. O inepție! Dar cu cine ar fi votat ei și „aparatul” ce mai avea de făcut? Pleca spre… Lupul Polar, ca Navalinîi? Alții s-au repezit să afirme că „poporul rus l-a legitimat pe Putin cu toate crimele lui”, așa cum poporul german l-a votat prostește pe Adolf Hitler.
Eu cred că nici unii, nici alții nu au dreptate. Circumstanțele geopolitice sunt diferite. Tot ce face regimul Putin este de uz intern, chiar și amenințarea cu bombele atomice. El este puternic, el se bate cu America, nu doar cu Europa, el reface măreția imperiului rus. Și Donald Trump vrea să facă „America măreață din nou” și chiar nu era nevoie, dar dacă nebunul asta vrea? „Procent record, prezență record, încălcări minime. Comisia Electorală Centrală a confirmat victoria lui Putin în alegeri”, a titrat astăzi agenția de știri TASS de la Moscova. Și continuă: „Actualul șef al statului a primit un record de 87,28% din voturi. Locul doi i-a revenit lui Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist al Federației Ruse, care a fost creditat cu 4,31% din voturi, locurile trei și patru au revenit lui Vladislav Davankov de la Oamenii Noi și lui Leonid Sluțkii, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia”. Leonid Sluțkii este urmașul lui Vladimir Jirinovskii, dar lumea nu a auzit de el.
Potrivit legii, învestirea șefului statului ar trebui să aibă loc pe 7 mai. Până atunci, satrapul vrea să zdrobească definitiv Ucraina până se vor scobi occidentalii să-l ajute pe Zelenskii. Păstrând proporțiile, Ucraina de-acum seamănă foarte mult cu țările române din Evul Mediu. Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, adevărații cruciați ai creștinismului, cereau ajutor de la Vatican, de la Genova, de la Veneția, de la Viena și de la toate hansele germane, iar până se scărpinau occidentalii, românii se apărau cum puteau de hoardele otomane, iar astăzi ne judecă tot ei pe noi pentru că am rămas… în urmă. Putin va fi președinte până în mai 2030, ne asigură TASS, care a colectat principalele informații despre rezultatele alegerilor din Rusia.
Statistici. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegeri au votat 87.576.075 de persoane. În străinătate, au participat la vot 388.791 de alegători din 144 de țări (inclusiv de la cosmodromul din Baikonur), alți 7.910 ruși au votat la secțiile de votare de la frontieră, care au fost organizate ca urmare a încercărilor statelor baltice de a obstrucționa alegerile. Pentru prima dată la alegerile prezidențiale s-a desfășurat votul electronic la distanță; peste 8 milioane de oameni din 29 de regiuni au profitat de această oportunitate. Luând în considerare votul online, prezența finală la vot a fost de 77,49%. „A devenit un record în istoria modernă a țării – înainte de asta, cea mai mare cifră a fost în 1991, când 74,66% din alegători au venit la alegerile prezidențiale ale RSFSR (Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă). Aproximativ 1 milion de persoane au participat la organizarea alegerilor în calitate de membri ai comisiilor electorale, în timp ce instanțele au suspendat doar nouă pentru încălcări.”
Evaluarea campaniei. Campania prezidențială s-a desfășurat la o „cotă înaltă” și a asigurat „fiabilitatea deplină a numărării voturilor și, ca urmare, legitimitatea sa necondiționată”, a declarat Ella Pamfilova, președinta CEC. Ea a menționat că partidele care au desemnat candidați, „în ciuda opiniilor diferite, s-au manifestat cu înțelepciune”. Pe parcursul celor trei zile de vot, Comisia Electorală Centrală a înregistrat doar 459 de sesizări cu privire la încălcări reale. Rezultatele nu au fost anulate nicăieri. La alegeri au participat 1.115 observatori internaționali din 129 de țări, inclusiv 45 de țări din Africa și 38 din Asia. În toată Rusia, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au fost înregistrate 41 de încercări de distrugere în masă a buletinelor de vot, dar, deși 30 de urne au fost umplute cu vopsea verde în diferite zone, în total doar 36 de buletine de vot au fost grav avariate. Totodată, la secțiile de votare din străinătate, în special în Polonia și în țările cu un număr mare de relocați, s-a înregistrat un procent mare de buletine falsificate. Cu toate acestea, Putin a câștigat acolo, inclusiv în statele neprietenoase: în Germania, actualul președinte a fost susținut de 56,82% din alegători, în Estonia – 75,22% au votat pentru Putin, în Letonia – 70,6%, în Australia – 53,6%, în Armenia – 54,7%, în SUA – 42,23%.
Combaterea falsurilor și provocărilor. În timpul alegerilor, specialiștii au respins peste 420.000 de atacuri din partea unor hackeri asupra sistemului de vot electronic de la distanță și 12,2 milioane de atacuri DDoS asupra resurselor Comisiei Electorale Centrale. Pamfilova a remarcat nivelul fără precedent al „terorismului telefonic”, precum și „sistemul de reclamanți profesioniști”, format pentru a perturba votul. Mercenarii „activităților fără scrupule anti-rusești” nu au putut să pirateze sistemul de supraveghere video în timpul alegerilor, a subliniat șefa Comisiei Electorale Centrale. Potrivit ei, crearea unui portal special a ajutat la evitarea acestui lucru. În timpul alegerilor, Roskomnadzor a șters sau a blocat 12,8 mii de materiale cu falsuri, insulte sau apeluri extremiste. În plus, agenția de supraveghere a reușit să elimine 485 de canale Telegram care erau implicate în răspândirea de știri false despre presupuse atacuri teroriste planificate.
Recunoaștere și felicitări. Șefii de stat din mai multe regiuni – Europa, Orientul Mijlociu și Îndepărtat, Africa și America Latină – l-au felicitat deja pe Putin pentru victoria sa în alegeri. Acestea sunt, în special, țările CSI (inclusiv Armenia), membrii BRICS, inclusiv cei care au aderat în 2024 și Serbia.
Țările occidentale („Lumea Occidentală”), așa cum era de așteptat, au vorbit negativ despre rezultatele alegerilor, dar în cea mai mare parte nu au recunoscut rezultatele-cu excepția rezultatelor votului în regiunile Donbass și Novorossiia. Statele Unite au spus că victoria lui Putin în alegeri este o realitate de la care trebuie să pornim, ne dezinformează „Lumea Occidentală” Vorba lui Stalin, devenită panseu politic: „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile!” Și s-a văzut. De aceea, nu putem condamna blândul popor rus pentru acest fals uriaș realizat de regimul lui Putin. Este unul din cele mai mutilate popoare din istoria contemporană, un popor lipsit de Dumnezeu și abrutizat, chiar dacă Putin s-a botezat la copcă pentru televizoare la Munte Atos, chiar dacă a fost refăcută și Catedrala Hristos Mântuitorul, care fusese dărâmată de Stalin.
Imediat ce s-au aruncat rezultatele în capul rușilor, noua armată roșie a trimis 31 de rachete spre Kiev. Toate rachetele au fost doborâte cu rachete Patriot, dar epavele au rănit mai mulți oameni, spune Vitalii Kliciko, primarul Kievului. Pe 22 martie, alte 90 de rachete (inclusiv hipersonice) au fost aruncate asupra Kievului…Elevii din Rusia au participat în luna martie la un test de istorie care a implicat vizionarea unor părți ale interviului președintelui Vladimir Putin acordat jurnalistul american Tucker Carlson, potrivit numeroaselor postări ale școlilor pe rețelele de socializare, relatează Reuters.
Rusia a început producția în masă a bombelor grele de aviație FAB-3000 din februarie 2024. Veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor trebuie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei, nu pentru înarmarea acestei ţări, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, care cere „asigurări” pentru țara sa. Nu are rost să ne mai întrebăm de ce Nehammer este de partea lui Putin, de ce este contra României care vrea să adere la spațiul Schengen…Rusia se gândeşte la ipoteza unui atac nuclear la Paris, declară într-un interviu acordat postului francez BFMTV Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, relatează BFMTV, potrivit News. Piotr Tolstoi este stră-strănepotul lui Lev Tolstoi, cel care a scirs „Război și pace”...
După ce președintele francez Emmanuel Macron a ridicat multe sprâncene prin declaraţia sa în care a menţionat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că susține „ambiguitatea strategică” a liderului de la Elysée. Serviciile de Securitate din Serbia iau în calcul să-i expulzeze în masă pe rușii care au participat la protestul „Amiază fără Putin” de la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad și nu au votat cu liderul de la Kremlin, care totuși a câștigat un nou mandat după alegerile prezidențiale care au durat, în premieră, trei zile.
Linia frontului din Donețk este „instabilă” din cauza penuriei de muniție de artilerie și lipsei de personal cu care se confruntă armata ucraineană, potrivit ministerul britanic al Apărării. Adrian Efros, ministrul de interne al Republicii Moldova, a infirmat miercuri producerea unui atac cu dronă-kamikaze asupra unei unităţi militare de la Tiraspol, despre care presa controlată de regimul separatist transnistrean a scris duminica trecută că ar fi avut loc chiar în ziua alegerilor prezidenţiale din Rusia, a relatat Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres. Oficialul de peste Prut a spus că este vorba despre „un montaj video” și nu a exclus o legătură dintre așa-zisul atac și incidentul de la Ambasada Federației Ruse, când un bărbat a aruncat sticle incendiare în curtea misiunii diplomatice. În concluzie, după ce a dobândit un mandat perpetuu la Kremlin, la fel ca Stalin, Vova ne poate oferi mari surprize. Trebuie să ne pregătim de apărare fiindcă „partenerii” noștri din NATO nu au nici praștii, nici voință politică să ne apere, iar Kremlinul știe acest lucru.
Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi înJurnalul Bucureștiului
A se vedea și alte articole ale autorului
Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Putin este mai iubit decât Stalin!” […]