Pe 30 iunie 1908, o flacără uriașă a luminat spațiul londonez până în taigaua rusă. Explozia finală s-a produs aproape de râul Podkamennaia Tunguska din Ținutul Krasnoiarsk de azi. Un crater enorm a rămas în urmă și zeci de milioane de arbori au fost carbonizați. Alții au fost aruncați în răspăr și continuă să crească strâmb față de crater, ca într-o răsflocire abnormă. A fost meteorit, a fost cometă sau asteroid? Savanții nu au dat un răspuns unitar încă, deși au trecut peste o sută de an.
Nota redacției. Fenomenul Tunguska (Explozia de la Tunguska în spațiul rus relatat ca Meteoritul de la Tunguska sau Meteoroidul de la Tunguska) a fost o explozie puternică, care a avut loc în apropiere de râul Podkamennaia Tunguska în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk în Rusia (la ora locală 07h14) în data de 30 iunie 1908 (17 iunie, conform calendarului iulian, timpul local în uz). Explozia se crede că a fost cauzată de un meteorit, de un asteroid sau de un fragment de cometă la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri.
Deși meteoritul sau cometa mai degrabă a explodat în aer decât să lovească suprafața, acest eveniment este menționat în continuare ca un impact. Estimările privind energia exploziei se încadrează între 5 și 30 megatone de TNT, aproximativ egală cu energia bombei termonucleare americane Bravo testată pe 1 martie 1954. Energia exploziei a fost de circa 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima și aproximativ o treime din puterea eliberată de bomba țarului, cea mai mare armă nucleară detonată vreodată. Explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați. Se estimează că unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. O explozie de această amploare este capabilă să distrugă o zonă metropolitană mare. Această posibilitate a dus la inițierea discuțiilor privind strategiile de apărare anti-asteroid. Evenimentul de la Tunguska este cel mai mare eveniment de impact asupra scoarței terestre, în istoria recentă a Pământului.
Conform unor mărturii de la locul evenimentului că încă cu trei zile înainte de eveniment, începând cu 27 iunie 1908 (stil vechi), în Europa, Rusia europeană și Siberia de Vest puteau fi observate fenomene atmosferice neobișnuite: nori argintii, amurguri luminoase, halouri solare. Astronomul britanic William Dening scria că în noaptea de 30 iunie cerul deasupra orașului Bristol era într-atât de luminos, încât stelele practic nu se observau și toată partea nordică a cerului era de un ton roșiatic, iar partea estică—verzuie. Explozia a avut loc în data de 30 iunie 1908. Aproximativ 80.000.000 de copaci de pe o suprafață de 2.150 de km2 au fost spulberați în explozia foarte puternică, cu o forță echivalentă cu cea a 20 de bombe atomice. În dimineața zilei de 30 iunie 1908, deasupra Siberiei Centrale a zburat un obiect arzător, cu direcția spre nord, însoțit de sunete similare celui de tunet, zborul său fiind observat în multe localități din acea regiune. Forma corpului a fost descrisă ca fiind rotundă, sferică sau cilindrică, culoarea—roșie, galben sau alb, fără prezența unei urme de fum, totuși unii martori oculari au relatat despre o bandă coloră similară curcubeului, rămasă în urma obiectului. La ora locală 7 și 14 minute, deasupra „bălții de sud” din apropiere de râul Podkamenaia Tunguska corpul a explodat, puterea exploziei, conform unor aprecieri, fiind de 40—50 megatone în echivalent de trotil.
Cam același fenomen s-a produs în jurul urnelor din România prin apariția lui Călin Georgescu. Partidele politice au fost debusolate complet și era timpul să apară cineva cu mai multe kilotone de trotil în cârcă și să le răsflocească. Românii așteptau un om și omul a venit. Răsflocite au fost și institutele de sondare a opiniei publice. Violatorul Marius Pieleanu alerga asudat de la o televiziune la alta ca să ne explice el cum a trecut Călin „pe sub radar”. Altfel, dacă nu trecea pe sub radar… îl aranjam noi. Turtită a ieșit și presa aservită patronilor de tot felul. „Dacă știam noi de el…”, a bâțâit din cap Gâdea presei actuale.
Toți mint! Fără să fiu influent, eu știam de Călin Georgescu. Ei l-au cunoscut bine pe Călin Georgescu, dar au vrut să-l anihileze prin desconsiderare, prin ignorare –o tactică străveche, folosită și de comuniști. „Lăsați-l să bâguie, nu-l băgați în seamă…” Uite că oamenii oișnuiți au înțeles că acest om nu minte, că „minciuna se grăbește, adevărul așteaptă”. Românii au trecut în altă etapă, băieți! Nu mai poți să câștigi puterea cu o șpagă penibilă, cu „un kil di uredz șî un kil di oloi”, ca pe vremea Văcăroiului. S-a stins! Gata! Tinerii plecați în patru zări pricep mai mult decât noi și mai corect fiindcă unii din ei vor cu disperare să se întoarcă și nu au unde…„Dacă știam, îl aranjam…” Adică era normal să iasă Ciolacu din pălăria destinului, dar nu Călin Georgescu! Godacul unsuros de la Buzău, cu diplomele lui cumpărate de la turnătorul Dobronăuțeanu, proprietarul universității fantomă „Ion Ghica” din Alexandria, era de preferat. Iată de ce godacul nu găsea diploma de bacalaureat. De aceea, reacția alegătorilor mi se pare cât se poate de motivată, iar acum godacul vrea să conducă din nou Guvernul.
Ce a urmat după primul tur m-a îngrozit. Nu am văzut atâta explozie de ură nici la adresa lui Corneliu Vadim Tudor, în anul 2000, când Doina Cornea ne-a vorbit de sub căciuliță „să votăm cu Ion Iliescu ca să salvăm democrația!”…Atunci trebuia să votăm toți cu Vadim ca să dizlocuim mafia de partid, chit că îl dădeam jos pe Vadim tot noi peste o lună. Acum, cumătra Ana Blandiana zice la fel ca Doina Cornea, să mergem cu fetele și cu băietele mai departe, mai spre căldură, noi vrem UE!…Ei bine, majoritatea românilor nu vor necondiționat cu mafia. Este absurd să-i acuzi pe emigranții noștri că vor cu Rusia, ei, care lucrează în Occident de nevoie pentru câțiva bănuți pentru copiii lor. Dar acești oameni, mai dinamici decât noi, cei rămași pe vatră, au o perspectivă mai clară asupra țării lor, văd cine conduce necontenit treburile interne, resimt efectele corupției la nivel local și central de câte ori revin în țară. Miliardele lor ajung în ghearele acestor perverși rămași la toate butoanele și nu se întrevede nicio schimbare. Și atunci, cum să reacționeze acești oameni la apariția unui om elegant, onest, cultivat, competent, care spune deschis ce are de gând să facă dacă ajunge președinte? Pe când partidele pretins „istorice” promovează numai lighioane ahtiate după bani și posturi la toate nivelurile.
„Eu stau să mă întreb dacă este om în primul rând. Nu știu dacă este om, pentru că eu am văzut un robot care citește de pe prompter și spune niște discursuri pe care le tot repetă din sufragerie”, susține Elena Lasconi. Și ea a refuzat cu obstinație să vină la un dialog direct cu „omul rușilor” ca să vedem și noi, alegătorii cei proști, dacă este robot sau nu. „Este un șarlatan”, l-a calificat Traian Băsescu pe motiv de Elena. Nu mă așteptam, mai ales că Georgescu are cam același traseu ca și el. Adică, tot de pe-acolo…
„În urmă cu trei ani, domnul Georgescu a venit la Câmpulung, chipurile ca să mă cunoască, şi să-mi spună că doreşte să ajute Câmpulungul, să aducă investitori şi artişti de talie internaţională care să vină să facem evenimente la Câmpulung. Mi-era greu să-l urmăresc pentru că aveam în faţa ochilor mei filmuleţul acela de pe YouTube cu domnul în slip când spunea că Covid-ul se vindecă dacă intri în apă rece, dar l-am urmărit şi nu a făcut absolut nimic pentru Câmpulung, bineînţeles. Exact acelaşi ton pe care îl vedem aici. (…) Oricum, mi s-a părut dubios. Am văzut că el este veşnicul premier, veşnica propunere de premier, a fost în tot acest timp.
Îmi pare rău că instituţiile statului nu l-au luat în serios şi de asta a trecut aşa sub radar, adică toată lumea urmărea mai degrabă pe domnul Simion sau pe domnul Geoană, dar nimeni nu a luat în seamă această reacţie şi această campanie absolut incredibilă. E o campanie care este făcută cu un singur scop: Rusia să ia România. Rusia nu se opreşte, de asta este foarte important ca Ucraina să câştige războiul. Pentru că Rusia nu se va opri, are comportament de imperiu”, a susţinut Elena Lasconi. „E irelevant cum îl văd eu pe acest om. Cred că ar trebui să îl vadă specialiști, medici, psihiatrii”, a adăugat Elena Lasconi.
Cum spuneam, Călin Georgescu a turtit două partide mari și a pârpolit o mare parte din presa aservită. De aceea, el este „acest personaj”, a devenit „individul” care trebuie neantizat. Cristian Tudor Popescu vede negru în cerul gurii și este deja invadat de Putin. „Nu ne putem permite – și niciun partid democratic din această țară nu își poate permite – să uite vreun moment că acesta este începutul invaziei Rusiei în România. Nici mai mult, nici mai puțin. (…) Omul acesta, Călin Georgescu, este asumat de partea Rusiei, fără dubii. Deci a început invadarea, practic, de către Rusia a României, ca să îi obțină controlul. Dacă omul ăsta – imaginați-vă că ajunge președinte – vă dați seama? Se distruge toată arhitectura de securitate și politică a României, construită în decenii. Se va distruge pe loc”.(…) Acest Călin Georgescu ar trebui scris între ghilimele. „Călin Georgescu”, pentru că este un personaj. El nu este o ființă reală. O să vedem acum, în turul doi, cum arată în realitate și cine este acest Georgescu. Dar până acum, el este o creatură din pixeli”, s-a răcorit Savonarola.
Asemenea lui, s-au găsit „lucrători” care să-i atribuie lui Călin Georgescu tot felul de aberații. Toate s-au dovedit falsuri „create din pixeli”, făcute pe bani grei, oricum mai mulți bani, decât banii plătiți pentru susținerea lui Călin Georgescu. Iar aceste falsuri au fost transmise inclusiv prin servere din Rusia sau din Africa de Sud. I-au răstălmăcit afirmațiile și biografia, i-au pervertit familia. Nimic nu le-a scăpat. Cred că are și unele înclinații canibalice, dar asta le-au scăpat…Călin Georgescu vine dintr-o dinastie de preoți ortodocși de 200 de ani. Are studii de agronomie și a intrat în diplomație prin intermediul Ministerului de Interne. Așa a devenit ucenicul lui Mircea Malița, fondatorul diplomației contemporane din timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe când România conta pe arena internațională. Tatăl lui este autorul primului studiu-manual de cadastru din România, valabil și astăzi. Și dacă pervertirea nu merge departe, perverșii au mai găsit o cale de atac: Călin Georgescu este agent KGB! Dacă era agent Mossad sau CIA, era de bine, dar așa…
Așa că duios circulă pe internet următoarea „notă” bine documentată: „Ce lipsește din Cv-ul lui Călin Georgescu:
- În anul 1985, în ultimul an de facultate este contactat de cpt. Lopatită Tiberiu, locțiitorul comandantului UM 0659 București, unitățile care aveau doar 4 cifre erau ale Ministerului de Interne. I se propune posibilitatea de a primi o repartiție bună și specializări în străinătate fapt pentru care acesta accepta să devina informator cu pseudonimul Petrov (ce coincidență!)
- După 1986 este repartizat la IEELIF Făgăraș și trimis la specializare (a se citi misiune) în Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Trebuia sa ia contact cu Diaspora Română care devenise foarte activă după evenimentele din iarna lui 1986 de la Brașov si Iași pentru a afla ce contacte are în țară și cine sunt cei mai activi
- În Statele Unite in 1988 la o petrecere în care apare în unele fotografii compromițătoare, consumase alcool si nu s-a mai putut controla, este contactat și șantajat de Vladimir Pegov, atașat cultural al Ambasadei URSS. Pentru cine nu știe Vladimir Pegov este fiul lui Nikolai Pegov creatorul KGB-ului. Va comunica în țară acest lucru și este sfătuit să accepte. La sfatul securității va accepta să devină agent al KGB-ului sub pseudonimul Romanov. Ce-or fi având ăștia de la securitate cu numele terminate în OV?
- La revenirea va continua munca la Făgăraș și va da note informative. în special despre activitatea minorităților cu rude în străinătate
- KGB-ul îi va reaminti de relație din când în când doar prin felicitări cu ocazia zilei de naștere, sărbători si unele invitații la Ambasada URSS-ului
- După Revoluție este sprijinit din umbră de vechile structuri ale securității să acceadă în diverse funcții în guvern, funcții din care putea afla informații importante ce erau transmise vechii gărzi.
- În perioada 2010–2012 a fost raportor special al ONU privind efectele adverse ale traficului și depozitării ilicite de produse și deșeuri toxice asupra drepturilor omului. La Geneva, ghinion, apar fantomele trecutului și în 2010 este contactat de un vechi prieten Vladimir Pegov, din acest moment devine un agent activ al fostului KGB si în țară începe activitatea politică a acestuia când numele său este vehiculat pentru ocuparea funcției de prim-ministru al României”…
Mă băieți, serviciile fac lucruri temeinice când fac. Voi ce faceți, jucați darț cu viitorul României, mă? „Nu știe nimeni de un căpitan Lopatită (o fi fost cumva Lopatnița?), mi-a transmis un general care preferă anonimatul din motive… Că dacă mai trăiește, ne-ar putea spune mai multe despre controversatul personaj. Nu a existat un Vladimir Pegov, atașat cultural al URSS în SUA. Și nici tatăl său Nicolai Pegov, „creatorul KGB-ului”. A existat Пегов Николай Михайловч (1905-1991), советский дипломат, государственный и партийный деятель. Dar nu a fost diplomat în SUA. Și nici nu a avut un fiu Vladimir. Există în Rusia câteva persoane cu numele Пегов Владимир Николевич, dar nici unul nu a fost, nu este diplomat, atașat cultural, ofițer KGB etc.” Chiparoșilor, ne mișcăm și noi mai cu talent, mai profesionist, ca între noi, coloneii, ce dracu?!…Dar nu-i nimic, Elena, poți să mai tragi o dată, ca nepoata lui Toma Caragiu, ai atâția unchi care vor băga pe brânci mingea în poartă… Tungusul se întoarce pe 8 decembrie și să nu spuneți că nu v-am zis…
A se vedea și alte articole ale autorului
Notă. Alte articole ale ziaristului și scriitorului Viorel Patrichi în Jurnalul Bucureștiului
Articole asociate
- Election présidentielle en Roumanie : la Cour constitutionnelle annule le résultat du premier tour après des soupçons de manipulation
- Roumanie, l’élection fantôme : quand la présidentielle vire au théâtre de l’absurde
- En Roumanie, des perquisitions visent le candidat d’extrême droite Calin Georgescu
- En raison de l’influence de TikTok, les juges roumains annulent la présidentielle
- Roumanie : la Cour constitutionnelle annule l’élection présidentielle sur fond de suspicion d’ingérence russe
- Politique. Coup de théâtre en Roumanie : le premier tour de l’élection présidentielle est annulé
- La Roumanie en route vers un second tour décisif de la présidentielle
Nota redacției (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)
- Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.
- Cartea „Ils ont volé ma vie” (Dany Leprince & Bernard Nicolas) în carte Thomas Csinta este citat pentru rezultatele anchetelor sale alături de cei mai mari jurnaliști de investigație francezi (și europeni).
- Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
- Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…
[…] Ziaristul, scriitorul și fotograful Viorel Patrichi: „Călin Georgescu – tungusul, flacăra vio… […]
[…] Ziaristul, scriitorul și fotograful Viorel Patrichi: „Călin Georgescu – tungusul, flacăra vio… […]