Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Ziaristul Viorel Patrichi: „Fiica lui Alexandr Dughin a fost asasinată”

Ziaristul Viorel Patrichi: „Fiica lui Alexandr Dughin a fost asasinată”

În seara zilei de 20 august, o mașină Toyota Land Cruiser Prado a explodat în apropierea satului Bolișie Viazemî, din regiunea Moscovei. La volan se afla Daria Dughina, jurnalistă, specializată în politologie, fiica lui Alexandr Dughin (n.r./n.1962, geopolitician, filosof, sociolog și politician rus, cunoscut pentru vederile sale considerate fasciste și legăturile sale strânse cu Kremlinul și armata rusă) militant pentru eterna măreție a Rusiei pravoslavnice. Fata a murit pe loc. Anchetatorii au precizat că în mașină ar fi fost introdus un dispozitiv exploziv. Atentatul s-a produs la ora 21h00, în timp ce mașina rula în plină viteză pe Șoseaua Mojaiskoe. Daria Dughina venea de la festivalul „Tradiția”.

Mașina îi aparținea lui Alexandr Dughin (din 2008 profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Moscova și directorul Centrului pentru Studii Conservatoare din cadrul aceleași universități) a spus Andrei Krasnov, șeful mișcării sociale „Orizontul Rus”. Un polițist a raportat că persoane neidentificate au pus un dispozitiv exploziv pe o mașină în timpul festivalului, iar mașina se afla într-o parcare deschisă tuturor. Alexandr Dughin venise și el la festival, dar cu altă mașină. Au venit la locul crimei specialiști în criminalistică, în explozivi, în genetică moleculară. Departamentul de cercetări penale a deschis un dosar pentru crimă, conform articolului 105 din Codul penal al Federației Ruse, informează agenția TASS. Departamentul consideră că uciderea fetei s-a făcut la comandă.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a spus că, dacă autoritățile competente vor confirma că la originea acestei crime abominabile se află o mână ucraineană, atunci trebuie să vorbim despre politica teroristă de stat, implementată de Kiev. Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat, a menționat că uciderea acestei fete nu trebuie să rămână nepedepsită. Leonid Sluțkii, liderul Partidului Liberal Democrat, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, a spus că asasinarea fiicei lui Alexandr Dughin „este o crimă barbară, un atac terorist asupra ideologiei și legăturilor lumii ruse”. Mihail Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, neagă implicarea Kievului în explozia mașinii, arată agenția RIA Novosti. „În acest moment, s-a stabilit deja că sub pragul mașinii a fost instalat un dispozitiv exploziv, chiar pe partea șoferului. Daria Dughina, care conducea, a murit pe loc”, a transmis Departamentul pentru cercetări penale din Rusia.

De fapt, criminalii au vrut să-l omoare pe Alexandr Dughin, care, încă din anul 2015, se afla pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii, după care a devenit persona non grata pentru Canada și Australia. Daria era născută în 1992 și a terminat Facultatea de Filozofie de la Universitatea de Stat „Mihail Vasilievici Lomonosov” din Moscova. În ultima vreme, ea lucra ca observator la Mișcarea Eurasiatică Internațională (mișcare politică rusă de ideologia eurasiatică înființată în anul 2001 de către politologul Aleksandr Dughin) care îmbină patriotismul rus, credința ortodoxă, antimodernismul și unele idei bolșevice. Organizația se opune valorilor considerate ca fiind americane precum liberalismul, capitalismul și modernismul. Denis Pușilin, „șeful” Republicii Populare Donețk, susține că „teroriștii ucraineni” se fac vinovați de moartea fiicei lui Dughin.

Dosarul atentatului este coordonat chiar de Alexandr Bastrîkin, președintele Departamentului pentru cercetări penale din Rusia, anunță agenția IA Regnum. Cine seamănă vânt culege furtună. După sabotajele teribile din Crimeea, această crimă săvârșită la Moscova atestă că rușii se pot aștepta de-acum la orice. Nu poate fi calificată această faptă barbară, dar ea arată că raporturile dintre cele două „popoare frățești” au ajuns într-un stadiu ireductibil. Nu văd cine ar mai putea media posibile negocieri între Rusia și Ucraina în acest moment, dar altă speranță nu există pentru Eurasia.

Am văzut și ruși care îl acuză chiar pe Putin că ar fi vrut să-l omoare pe Dughin. Jurnalistul Sașa Sotnik, care a fugit din Federația Rusă și a devenit disident, a spus că „Daria Dughina s-a implicat în furtul banilor pe care Kremlinul i-a alocat pentru finanțarea campaniei electorale din Franța a lui Marine Le Pen. Banii nu au ajuns niciodată la Marine Le Pen. La fel s-a întâmplat și cu antiglobaliștii europeni. Fata lui Dughin este un șobolan. Au vrut să-i elimine și pe fiică, și pe tatăl ei”, scrie jurnalistul. Dughin este creatorul doctrinei după care Rusia trebuie să redevină imperiul de altădată ca „să-i arunce în Atlantic pe anglo-saxoni, iar noi vom trăi în pace cu toate popoarele pe continent, de la Vladivostok la Lisabona”. O asemenea doctrină nu ar mai fi pe placul lui Putin, mai ales că armata lui bate pasul pe loc prin Ucraina. De aceea, Putin ar fi fost așa de idiot să-și lichideze apropiații în plină criză militară, politică și economică. Eu nu cred în această variantă și prefer să acord mai multă credibilitate „mâinii ucrainene”. Sigur, ar mai fi și „mâna americană”, dar e greu de dovedit această variantă. Oricum s-ar fi executat această crimă prostească și inutilă, eu am convingerea că nici Dumnezeu nu-i mai împacă pe ruși cu ucrainenii…

Notă. Sursele de inspirație care l-au influențat pe Dughin în plan filosofic au fost, în primul rând, operele gânditorilor revoluționari de orientare conservatoare din Europa (René Guénon, Julius Evola, Carl Schmitt, Mircea Eliade). El combină conservatorismul rusesc tradițional și eurasianismul clasic rus cu ideile europene de factură revolutionar-conservatoare, dezvoltate de școala de gândire tradiționalistă. Ideatic, Dughin este legat cu cercurile tradiționaliste și revoluționar-conservatoare din Europa, îndeosebi de cele din Franța, Spania și Italia. În ultimii ani el s-a apropiat de filozofia lui Martin Heidegger. Este prieten apropiat cu Alain de Benoist (filosof francez și liderul al mișcării intelectuale Nouvelle Droite. Dughin se opune ideilor globalismului si liberalismului, atacând vehement ideile care stau la baza lumii moderne. În domeniul filozofic și politic el pledează pentru creșterea rolului religiilor tradiționale în societate și pentru respectarea setului de valori tradiționale. Dughin este un partizan al drepturilor națiunilor în defavoare drepturilor omului. În domeniul geopoliticii pledează pentru crearea unui bloc eurasiatic, care să poată înlătura hegemonia Americii în lume, creându-se astfel condițiile pentru dezvoltarea și afirmarea unei lumi multipolare. Conform lui Dughin, acest bloc, trebuie să se formeze în jurul Rusiei, cu participarea țărilor europene și a Iranului. Principalele lui idei geopolitice sunt prezentate pe larg în opera sa fundamentală „Bazele geopoliticii”.

Notă. Articole asociate ale autorului în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției