Acasă Expoziție Agroalimentară & Zootehnică Ziaristul Viorel Patrichi: „Ofensiva zootehniei la târgul de la Fundulea” (2 –...

Ziaristul Viorel Patrichi: „Ofensiva zootehniei la târgul de la Fundulea” (2 – 5 iunie 2022) – Expoziția AgriPlanta RomAgroTec, cea mai dinamică expoziţie agricolă din România

Merg cu trenul sau cu mașina prin țară, trec pe sub ochi zeci de kilometri și nu vezi o vacă pe pășune. Și mai avem copii prin satele noastre și nu au o lingură de lapte pe zi. Cauza dispariției animalelor din satele noastre este la vedere: politica orbeților de la București. Dacă ai o vacă, nu mai primești ajutor social. Dacă ai o vacă sau două, nu primești subvenție, dar plătești impozit și pierzi ajutorul social, iar acum vin și „vaucere” pentru ultimii țărani. Numai să stea pe-o ureche și să voteze din patru în patru ani. Să nu ai tu măcar o capră zăpăcită pe lângă casă este inadmisibil pentru un popor de păstori. Fermele de zootehnie au rămas tot mai rare, dar cum să lucrezi la vaci, chiar dacă primești 3.000 de lei net, masă și cazare gratuit? De când mâzgălesc eu hârtia prin presă, nu am primit asemenea bani. Încă mă mai bate gândul să mă las de scris și să mă duc grăjdar. Nu-mi cad galoanele…

Într-o țară în care numărul snobilor crește mai tare ca inflația, parcă îți vine să te închini când vezi că unii mai cresc încă animale. Fermierii au avut o surpriză frumoasă la Agriplanta: DLG Intermarchet a organizat și un stand cu animale, supranumit „Zootehnica Show”. Mulți și-au adus nepoții să vadă animalele. Nu era cine știe ce diversitate, dar curiozitatea celor mici a meritat toți banii: se uitau în ochii animalelor, le mângâiau. Lucru mare! Niște năzdrăvani încercau să convingă o capră să mănânce o surcică. Erau vreo 15 capre de la Asociația Caprirom: rasa Carpatină (Silviu Udrescu, Târgoviște); rasa Murciano Granadină (Elena Ivănescu, Săpunari, Lehliu, județul Călărași); rasa Alpina Franceză (Daniel Brânduși, Vedea, județul Giurgiu). Institutul Palas de la Constanța a prezentat oi din rasele Merinos prolifică, de lapte, de carne. Iancu Polifronie din Corbu, județul Constanța a expus metiși din rasele Merinos și Ille de France.

A venit cu ambii copii și Ionuț Lupu, director executiv la Asociația Holstein Ro, ca să acorde un interviu unei televiziuni, dar organizația lui profesională a fost și de această dată foarte discretă: nu a adus nicio vacă. Asociația Holstein Ro are deja 7 tauri testați în Ungaria, spune Ionuț Lupu. Ultimii trei i-am trimis săptămâna trecută. Am obținut deja 800 de vițele. Avem peste 300 de vițele numai la DN Agrar. Fermierii încep să aibă încredere în materialul nostru seminal. Decât să cumpere material seminal foarte scump, iau de la noi. De două-trei generații folosim taurii cei mai buni, dar, în continuare, la testul genomic, suntem slabi. Dacă la nivel internațional s-a ajuns la tpi 3100-3200, noi ne menținem la 2600-2700. S-a accelerat foarte mult ameliorarea. Am rămas în urmă cu 6-7 ani. S-au format echipe pentru transfer de embrioni.”

Doctorul Mihai Petcu (Agroindustriala Pantelimon) a expus totuși două vițele și două juninci, pe care voia să le vândă. De fiecare dată când vorbește acest crescător despre vaci, parcă auzi un imn adus unui animal totemic al omenirii și tot mai puțini români pricep acest lucru. Din 7 milioane de vaci, România a rămas cu un milion. Vaca este cea mai chinuită ființă de pe Pământ. Porcul mănâncă și doarme, dar vaca bea 80 de litri de apă, mănâncă 80 de kilograme de furaje, le rumegă, le trimite înapoi în alt stomac ca să facă un produs fără egal – laptele. Este o uzină vie, mama adoptivă a oamenilor. Vaca scoate sărăcia din casa omului, spunea Ion Ionescu de la Brad. „A fătat vaca?”, scria soldatul din tranșee. Dacă a fătat, era liniștit că aveau copiii ce să mănânce…

„Lăptăria cu caimac” a lui Nicușor Șerban a avut stand propriu cu produsele fabricii. Asociația Aberdeen Angus a adus la târg 10 taurine superbe din fermele de sud ale României. Avocatul Remus Borza a venit la Agriplanta. El crește vaci Holstein la ferma Agrozootehnica de lângă Simeria. Vinde lapte și telemea oamenilor din oraș. „E greu. Nu am oameni și nu pot face lucrările la timp, car fânul cu „Dacia”… Un salariu atractiv pentru un lucrător în zootehnie ar trebui să fie 1.000 de euro, dar de unde să scot asemenea bani?” A venit cu prietenul lui care a fost ambasador în Vietnam. „Vietnamezii cultivă orez. Economia de piață funcționează perfect. Nu au pământ suficient. Casele se construiesc pe înălțime. Cu cât casa e mai înaltă, cu atât îi ajută statul mai mult ca s-o construiască. Își bagă mașina și motocileta în sufragerie din cauza hoților. Au niște vaci cu cocoașă, pe care nu le mulg. Vacile din Nigeria și din Africa Centrală mâncau hârtii de pe stradă,” povestește Ioan Câmpian.

Constantin Anghel din județul Călărași lucrează 2050 de hectare. Din 1991, crește și vaci. „Este cea mai veche fermă, făcută conform Legii 36. Făceam 80-90 de hectare cu legume. Agriplanta este mai bine organizată acum. Ca să zootehnizăm agricultura, trebuie un sprijin mai consistent din partea statului. Am fost de la început stigmatizați și pe granturile din ultima vreme am fost scoși că nu mai suntem eligibili. Am venit la toate târgurile, dar acum Agriplanta mi se pare foarte diversificat. Investițiile în zootehnie se fac mai greu. Sprijinul cuplat în Ungaria este de trei ori mai mare decât în România. Cum să rezistăm? Salariatul din zootehnie nu mai este un simplu grăjdar, trebuie să ne adaptăm. Se aduce lapte din Ungaria la poarta fabricii Danone din România mai ieftin decât din țara noastră.Dicu Vitalu din Mânăstirea Cașin, județul Bacău, este student la Agronomie. Are 50 de porci Mangalița și 20 de hectare. Vrea să dezvolte afacerea din satul natal.

Corina Mareș a știut să-i sensibilizeze pe crescători ca să aducă animale în standul de la Fundulea pe o căldură ca de cuptor. Mii de fermieri au trecut prin micul stand care a amenajat și un amfiteatru pentru public. Să sperăm că Agriplanta va dezvolta dimensiunea zootehnică fiindcă interes există printre vizitatori.

Notă. Articole asociate ale autorului în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției