Acasă Expoziții-Târguri agroalimentare și zootehnice Ziaristul Viorel Patrichi: „(Târgul) Indagra (de la București, cel mai important...

Ziaristul Viorel Patrichi: „(Târgul) Indagra (de la București, cel mai important eveniment agricol din România) a intrat rău la apă”

Nota redacției. Târgul Indagra (cel mai important eveniment agricol din România), organizat de către RomExpo în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România, a avut loc în perioada 26-30 octombrie 2022, în cadrul Centrului Expozițional Romexpo–Pavilionul B1 precum și platformele exterioare 1, 2, 4, 10, 11, 12, 13, V5, V6. Expoziția a prezentat cele mai noi tendințe din domeniul agriculturii viticolturii, horticolturii și zootehniei, adresându-se companiilor de profil din Romania și din străinatate, dar și oportunitatea de a întâlni parteneri de afaceri, clienții actuali și potențiali, lideri de opinie, într-un cadru necesar dialogului de business și într-un mediu profesionist. Prin organizarea Târgului Indagra, Romexpo și partenerii săi sprijină si promovează mediul de afaceri din România, susținând astfel companiile și politicile de dezvoltare ale acestora. Acesta a fost  divizat în sectoare stricte, având o tematică vastă: Sisteme irigații, sere, solarii, material săditor, semințe îngrășăminte, viticultură, silozuri, mașini utilaje și echipamente agricole, utilaje și echipamente pentru zootehnie, furaje, nutrețuri combinate și creșterea animalelor și păsărilor, laboratoare, echipamente de lucru, aparatura, produse de uz veterinar, finante, consultanta, organisme de certificare, presa de specialitate.

Mai marii producători de utilaje agricole au evitat Târgul Indagra de la București. Până și ministrul Petre Daea era cât pe ce să evite evenimentul, cum a făcut Klaus Iohannis. Marile companii care construiesc pentru zootehnie au venit doar cu pliante. Numai dealerii au adus utilaje. Spațiul a fost administrat meschin, astfel că nici caii nu aveau unde să alerge pentru bucuria vizitatorilor. Unii fermieri, care au preferat anonimatul, ne-au spus că Ministerul Agriculturii nu s-a implicat suficient în acest eveniment, iar organizatorii de la Romexpo au pretins „prețul nesimțit” de 200€ pe metrul pătrat de stand. „Mai bine cumpăr terenul”, a glumit un mucalit. În fiecare an, oierul Constantin Tudor amenaja aici, pe banii lui, o stână tradițională, cu mari ceaune de tuci și grătare, cu măgari și câini ciobănești. „De data asta, nu m-au mai invitat. Aș fi venit…”, spune oierul.

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Péter Tamáș Nagy, a venit la Târgul Indagra pentru utilaje necesare în procesarea cărnii din ferma lui de Angus din județul Mureș. A închis cercul, adică are „lanțul integrat”. Vrea să dezvolte linia de ambalare pentru HoReCa și pentru retail. A venit să cumpere niște echipamente pentru făbricuța lui. „Mi s-a părut cam restrânsă ediția din acest an. Nu este un târg reprezentativ pentru capitală. Agraria a fost mai mare”.

Pe noi nu ne-au invitat, spune Zoltan Haller, fondatorul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească tip „Simmental”. E trist să intri în expoziție acum. Cred că este și un mesaj la modul general, oamenii par speriați că vor veni vremuri și mai grele sau și-au pierdut interesul față de Târgul Indagra care, cândva, era reprezentativă. În orice caz, am constatat mai multe neajunsuri. Nu am văzut absolut nicio noutate tehnică. Eu cred că managementul acestei expoziții este deja depășit, este rodul unei gândiri învechite. Ei chiar au crezut că lumea va veni să-i bată cu bani. Fermierii trebuiau motivați ca să vină. Dacă nu au vizitatori care ar putea deveni cumpărători, firmele străine nu vor mai veni de anul viitor fiindcă această expoziție nu-și mai are rostul. Bucureșteanul dă 10 lei ca să intre și să cumpere un kilogram de brânză sau un pui de nuc, un trandafir sau 10 bulbi de lalele. Indagra a căzut pe locul al treilea, după Agraria și Agromalim. Este multă fală pe bani mulți.”

Nu te bagă nimeni în seamă aici, crede Gheorghe Bodea, un oier de la Târsa, județul Hunedoara. Nu ne-au ajutat cu nimic, nu s-au interesat măcar să vadă ce rase am adus. Lipsește interesul și se pierde toată treaba asta. Nu e vorba de subvenție, fie primită! dar parcă am fi niște copii orfani”. Bodea are peste 400 de oi și doi feciori care îl ajută. Un berbec de-al lui se vinde cu până la 5.000 de lei și cântărește 130-140 de kilograme. O oaie bucălaie dă 1,5 litri de lapte pe zi. Dumitru Andreșoi a venit cu peste 60 de oi și berbeci din rasa Țurcană, din aproape toate varietățile: Bucălaie, Brează, Oacheșă, Bălă, oaia albă de Brastavăț, cu cap negru. Îi place să le aibă pe toate în ograda lui generoasă. Și dacă tot a fost Sfântul Dumitru timp de două zile, le-a oferit tuturor cunoscuților brânză grasă ca untul, pastramă de cârlan, sloi și alte bunătăți, pe care nu le vezi prin Piața Obor și nici la MegaImage sau Cora. Gheorghe Pavel din Ilfov a adus câteva oi Suffolk, iar Ciprian Stafie din Dracea, Teleorman, a prezentat capre anglo-nubiene. Institutul Palas din Constanța a expus exemplare de Merinos de Palas, de Stavropol, de Transilvania,  de Cluj,  de Suseni, Merinos australian, rasa prolifică Palas, rasa de carne Palas, rasa de lapte Palas, Polwarth, Texel, Lacaune, Suffolk. S-a prezentat onorabil și Societatea de ameliorare a rasei Țigaie din Arad. Remarcabile mi s-au părut exemplarele oierului Ioan Branga din Socodor.

Dacă onoarea oierilor a fost salvată de berbecii lui Dumitru Andreșoi, vacile lui Mihai Petcu din Pantelimon au pus în umbră prestigiul Asociației Holstein Ro. „M-au invitat cei de la Ministerul Agriculturii și trebuia să vin cu 6 vaci”, spune doctorul Petcu. Vaci dichisite, tunse, dușate, cu ugere grele. Asociația Crescătorilor de Taurine din Mureș, care a luat de la ANZ a doua carte de rasă pentru Bălțata Românească, a etalat exemplare frumoase de Bălțată Românească, chiar și două vițele din rasa Jersey. Au ieșit pentru prima dată în peisaj cu animale și reprezentanții de la organizația „Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă” (sic!), de la Asociația Someș-Arieș, care a primit a treia carte de rasă pentru Bălțata Românească. Cortul în care stăteau vacile de la Indagra rivaliza ca dimensiune cu coștereața găinilor de alături. Chiar dacă ar fi vrut crescătorii să-și prezinte animalele, nu aveau unde fiindcă nu s-a amenajat niciun țarc, nimic.

În concluzie, pot afirma că Indagra din acest an a fost o rușine pentru Guvernul României, nu doar pentru Ministerul Agriculturii. Dacă am tot stins focare de pestă, gripă aviară și limbă albastră nu mai avem, spectrul lui Putin, invocat de unii responsabili, nu poate fi o justificare pentru neglijență, lăcomie sau lipsă de interes.

A se vedea și articolele

Articole asociate

Micii fermieri slab reprezentați ca expozanți  la Indagra (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Ziaristul Viorel Patrichi: „Mândria fermierului francez” la marele târg de zootehnie de la Clermont Ferrand (Franța)

Ziaristul Viorel Patrichi: „Ofensiva zootehniei la târgul de la Fundulea” (2 – 5 iunie 2022) – Expoziția AgriPlanta RomAgroTec, cea mai dinamică expoziţie agricolă din România

Ziaristul Viorel Patrichi: „Mai săraci cu un fermier adevărat…”

Ziaristul Viorel Patrichi: Obor, Obor…Primiți cu Hrușcă?

Ziaristul Viorel Patrichi: Moartea năprasnică a lui Dan-Cristian Țandea la ferma sa de la Apahida, cu extrase din cartea lui Viorel Patrichi „Inelul lui Decebal. Ei au rămas sarea pământului”

Notă. Articole asociate ale autorului Viorel Patrichi  în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

8 COMENTARII