Acasă Culturale si Altele Ziua Georgiei la București

Ziua Georgiei la București

????????????????????????????????????

Duminică, 26 mai, Georgia sărbătorește ziua națională. Ambasadorul acestei tări la București, excelența sa domnul Nikoloz Nikolozishvili, a avut amabilitatea să ne ofere în exclusivitate următorul interviu.

Geo Scripcariu (GS): Excelența voastră, care este semnificația Zilei Naționale a Georgiei? Pentru țara dumneavoastră și pentru dumneavoastră personal?

Nikoloz Nikolozishvili (NN): 26 mai, “Ziua Independenței Georgiei” pentru toți cetățenii țării noastre, inclusiv pentru mine, reprezintă principala sărbătoare națională –  simbolul triumfului justiției, împlinirea visului de veacuri a poporului nostru pentru crearea statalității georgiene, înrădăcinată în istorie.
Anul acesta noi întâmpinăm această sărbătoare cu sentimente deosebite, dat fiind faptul că anul 2019 este anul în care sărbătorim 300 de ani de relatii cultural – istorice si interstatale dintre Georgia și România. Întruchiparea prieteniei noastre este Sfântul Antim Ivireanul. În Georgia, fiecare elev știe că anume el, împreună cu Constantin Brancoveanu si cu maeștrii români, a contribuit decisiv la înstalarea primei tipografii georgiene la curtea regelui Vakhtang al VI-lea.
GS: Care este stadiul relațiilor bilaterale?
NN: Consider că relațiile georgiano – române sunt excelente și concrete la toate nivelurile: de la cele de stat până cele umane. România sprijină pe deplin aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei de a se apropia de UE și NATO. Simțim “umărul României” atunci când discutăm probleme importante în organizațiile internaționale. Firește că și Georgia răspunde reciproc. În data de 15 aprilie a avut loc o vizită foarte reușită a prim-ministrul georgian, Mamuka Bakhtadze la București. România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Georgiei și politica de “nerecunoaștere” a teritoriilor ocupate. Iar pe 4 martie, miniștrii de externe ai Georgiei, României, Turkmenistanului și Azerbaidjanului au semnat un acord privind crearea coridorului de transport Marea Caspică- Marea Neagra. La fel de important este și dezvoltarea cu success a “cooperării sectoriale” la nivelul ministerelor și departamentelor. Vreau să profit de această ocazie pentru a le mulțumi colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe al România pentru acest lucru.
GS: Cum a evoluat Georgia în ultimii ani?
NN: În ultimii ani, Georgia a înregistrat un mare succes atât pe ​​arena politicii externe, cât și în ceea ce privește dezvoltarea sistemului economic și social al țării. Am semnat un acord de asociere cu UE, precum și un acord privind crearea unei zonă de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Relațiile noastre cu NATO se dezvoltă intens, instituțiile democratice sunt consolidate, se soluționează garanțiile pentru protecția drepturilor omului și minorităților naționale, se rezolvă problemele de sănătate publică, se întocmește un program de eliminare a hepatitei C, exporturile cresc anual și se îmbunătățește comerțul exterior, se creează noi locuri de muncă. Un mare succes este construirea unor relații strânse cu statele membre ale UE. Printre primele țări eu numesc România prietenă.
GS: Ce obiective strategice are țara dumneavoastră în viitor?
NN: Obiectivul nostru strategic este construirea unui stat democratic, pașnic și dezvoltat, care va fi considerat de către Uniunea Europeană drept un candidat deplin pentru aderarea la UE. Bineînțeles, înțelegem că realizarea visului vechi al poporului georgian pentru unitate cu Europa necesită eforturi mari, reforme viitoare, îmbunătățirea calității vieții, dezvoltarea instituțiilor democratice la nivel european și realizarea multor altor standarde, dar însași acest scop ne ajută să rezolvăm multe sarcini în devenirea Georgiei ca țară democratică europeană.
GS: Care este stadiul schimburilor comerciale dintre România și Georgia?
NN: Romania se afla printre cei zece parteneri comerciali cu Georgia. Anul trecut am obținut o cifră de afaceri de 260 de milioane de dolari. Având în vedere amploarea economiei georgiene, acest lucru nu este atât de mic, dar potențialul relațiilor noastre economice ne permite să ne bazăm pe mult mai mult. Vestea bună este că cifra de afaceri este în continuă creștere, precum și numărul turiștilor români în Georgia și georgieni în România.
GS: Ce se poate face pentru a spori comerțul bilateral?
NN: Cel mai important pas va fi restabilirea feribotului între Constanța și porturile georgiene Batumi și Poti. Acest lucru va crește comerțul. De asemenea, este foarte important să contribuim la consolidarea contactelor de afaceri și la dezvoltarea relațiilor umane. În lumea modernă, “comerțul mare” este adesea compus din zeci de mii de fire de comunicare și dialog uman. Noi, împreună cu colegii noștri români, facem multe în acest sens. Inclusiv prin dezvoltarea relațiilor dintre regiunile țărilor noastre.
GS: Care sunt sectoarele “fierbinți” pe care se pot baza cele două țări?
NN: Desigur, în primul rând, înseamnă stabilitate și securitate la Marea Neagră. Securitatea Mării Negre și cooperarea strategică la Marea Neagră reprezintă, de asemenea, o categorie economică. Trebuie să transformăm Marea Neagră într-o mare de cooperare. Cândva, odată se numea “Pontos-Aksinos” – “mare neprimitoare”, dar noi trebuie să o facem din nou “Pontos-Euksinos” – “mare ospitalieră”. Este inacceptabil să transformăm Marea Neagră într-o arenă de confruntare și agresiune. Noi, împreună cu statele prietene, în primul rând cu România, vom face totul pentru a ne asigura că bogăția noastră comună – Marea Neagră – devine o “punte” de prietenie și cooperare.
GS: De ce un millenial din România ar alege Georgia ca destinație turistică? Ce trebuie să includă “traseul ambasadorului”?
                                              Shatili (Khevsureti) — foto: Nikoloz Nikolozishvili
NN: Georgia în multe privințe se aseamănă cu România, dar ea are caracteristici unice în toate aspectele care interesează o persoană curioasă. Mai ales tinerii care sunt mereu gata să învețe și să se familiarizeze cu o cultură originală.
                                 Batumi. Vedere spre Marea Neagra din Gradina Botanica — foto: Nikoloz Nikolozishvili
Georgia este una dintre cele mai vechi țări creștine de pe pământ. Diversitatea sa etnografică îi surprinde pe oaspeții noștri. Georgia va multumi turistii cu tot felul de interese si preferinte: de la turismul montan pana la cel culinar.
                          Turnuri medievale din satul Mestia, regiunea Svaneti — foto: Nikoloz Nikolozishvili
La instrucțiunile guvernului, am acordat o atenție deosebită dezvoltării destinației turistice, astfel încât, cât mai mulți români să viziteze Georgia. După cum știți, funcționează deja zborul regulat București-Tbilisi. Și turismul poate fi una dintre cele mai fructuoase direcții ale cooperării noastre.
 Cele mai vizitate din Georgia: Biserica Sf. Treime din Gergeti și Muntele Mkinvartsveri (Kazbegi) — foto: Nikoloz Nikolozishvili
Ca o persoană care în tinerețe a colindat Georgia “de la sat la sat, de la munți până la mare, pot să sfătuiesc oaspeții români să acorde atenție turismului montan: să viziteze Khevsureti, orașul cetății Shatili, Mutso, Ardoti, nemaipomenit de frumos Tusheti, Svaneti cu vechile sale monumente și comori, fresce, icoane și un muzeu cu exponate unice.

                                                Svaneti – frescă medievală

                                              Svaneti – icoană medievală — foto: Nikoloz Nikolozishvili
Dar cel mai important lucru este un popor ospitalier cu tradiții antice. Una dintre aceste tradiții: “musafirul este de la Dumnezeu”. Si pentru georgieni turistul in primul rand este musafir.
GS: Georgia este o țară de vinuri renumită. Care sunt cele mai bune vinuri? De unde provin acestea (din ce regiuni)? Care este alegerea Excelenței voastre?
NN: Georgia este considerată locul de naștere al vinului. Acest lucru este demonstrat de descoperirilor arheologice. În țara noastră se produc  în mod tradițional multe sortimente de vin, dar principala regiune viticolă, desigur, este Kakheti – în estul țării. Desigur, eu personal am preferințele mele, dar mă voi abține de a da un nume.
                                                Kvevri — foto: Nikoloz Nikolozishvili
Voi spune doar că în Georgia, se dezvoltă intens așa-numitul “turism vinicol” și pe iubitorii acestei băuturi divine îi așteaptă multe lucruri interesante, atât din punct de vedere al degustării, cât și al cunoașterii tradiției antice a vinificației. De exemplu, nicăieri altundeva în lume vinul nu este făcut în vase uriașe – kvevri, îngropate în pământ. Așa ceva se poate vedea numai în Georgia.
Kvevri (ქვევრი [kʰvɛvri]), cunoscute și sub denumirea de churi (ჭური) în vestul Georgiei, sunt vase mari de pământ folosite pentru fermentarea, depozitarea și îmbătrânirea vinului tradițional georgian. Asemănătoare cu niște amfore mari, în formă de ou, fără mânere, ele sunt fie îngropate sub pământ, fie așezate în podelele unor crame mari de vinuri. Capacitatea kvevri variază în funcție de dimensiune: de la 20 de litri la aproximativ 10000; 800 de litri este capacitatea tipică.
GS: Ce ați vrea să transmiteți poporului român și cititorilor noștri?
NN: Vreau să-mi exprim respectul meu deosebit și simpatia față de poporul român și să mulțumesc țării voastre, conducerii României pentru sprijinul deplin al Georgiei. Vă urez succes, fericire și bunăstare într-o Românie liberă, democratică și prosperă!