Acasă Conferințe, Dezbateri, Simpozioane Ziua Indiei: de la Bollywood pe Marte

Ziua Indiei: de la Bollywood pe Marte

Pentru multi romani India insemna, candva, filme indiene si cam atât:

Intre timp India a trimis sonde stiintifice pe Marte, si a reusit aceasta performanta cheltuind doar 74 de milioane de dolari, mult mai putin decat alte natiuni cu experienta in explorarea spatiului cosmic:

Acum doi ani, India a plantat in doar 12 ore 66 de milioane de copaci, implicand 1,5 milioane de voluntari, in cadrul unei campanii de protejare a mediului care a batut orice recorduri. Ne-a impresionat si decizia de anul trecut a guvernului indian care promite sa asigure asistenta medicala gratuite pentru cei mai saraci 500 de milioane de cetateni ai republicii.

Sambata trecuta, 26 ianuarie a.c, India a organizat două evenimente pentru a marca a 70-a aniversare a republicii: arborarea drapelului national in cadrul unei ceremonii in cursul diminetii și, ulterior, in cursul serii, o recepție la hotelul Hilton Athenee Palace din capitala. Evenimentul de dimineață a început la ora 09.30 la sediul ambasadei din București in prezența a aproximativ 150 de invitați reprezentând diaspora indiană și prieteni ai Indiei.

Ambasadorul, Shri THANGLURA DARLONG, a desfasurat tricolorul indian, si apoi a fost intonat imnului național. Mesajul președintelui Indiei a fost apoi citit de către ambasador. Au urmat cântece patriotice indiene și un program cultural.

La receptia desfasurata in cursul serii in salonul Le Diplomate de la hotelul Hilton Athenee Palace, au participat circa 350 de invitați, cuprinzând comunitatea diplomatică, diferite personalitati române, oficiali ai guvernului, reprezentanți ai mediului academic, ai comunitatii de afaceri, indiani din Diaspora și alti prieteni ai Indiei.

Imnurile naționale ale Indiei și României au fost interpretate de muzicieni din cadrul orchesterei filarmonicii George Enescu, inclusiv imn lui Mahatma Gandhi intitulat „Vaishnav Jan Toh Tene Kahiye Ji“.

Seara s-a incheiat extrem de agreabil cu o prezentare de costume tradiționale indiene din 14 state din India.

Nota redacției