Acasă Evenimente cu caracter tehnologic & industrial  Ziua Internațională a  Dunării (29 iunie)

 Ziua Internațională a  Dunării (29 iunie)

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), serbăm Ziua Internațională a Dunării. Să nu uităm cu acest prilej că România este promotor inițiator al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) și ar trebui să facem mai mult pentru ce am inițiat. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.

Mai mulți membri ai Consiliul consultativ SUERD, organizați în platforma de comunicare „Danube Forum” nu au uitat de acest eveniment, respectiv consorțiile  de clustere Inter-Bio și Wallachia eHub, și în special clusterele Bio Oltenia, Bio Danubius, Danube Engineering Hub și USH Pro Business.

Astfel, în cursul lunii, prin Simpozionul Internațional „Deltas & Wetlands 2022 („Delte și zone umede”) ce a avut loc la Tulcea, au fost  antrenați  fermieri din zonele umede ale Dunării  în vederea schimbării practicilor lor pentru a atinge standarde mai înalte agro-ecologice și regenerative. Inițiativele comune ale Asociației Inter-Bio, Clusterul Bio Danubius, USH Pro Business vizează inițierea unor proiecte de decarbonizare de aplicarea standardul național agro-ecologic SR 13595, de dezvoltarea agriculturii regenerative de-a lungul Dunării.

De asemenea, Cluster Bio Oltenia a organizat în această perioadă Festivalul cultural „Dealul Muierii”, un festival care pune în valoare mai multe elemente de patrimoniu cultural de-a lungul Dunării. Manifestările acestor zile, cu mersul pe jos de la Peșteri până la Goiești, în apropierea Craiovei, un traseu de mers pe deal de 104 km, s-au desfășurat în vederea adoptării de masuri și strategii comune ale celor 24 de comune participante și a celor 3 județe din Oltenia: Dolj, Gorj si Vâlcea. Festivalul este dedicat Zilei Dunării și se află la prima ediție.

Ziua Internațională a Dunării

„Noi la Bio Oltenia nu am uitat de ziua Dunării și dorim să legăm tradițiile culturale cu dezvoltarea patrimoniului dar și a unor forme sustenabile de agricultură și eco-turism de-a lungul Dunării” a declarat Valentin Mitrică, președintele Cluster Bio Oltenia, membru în Consiliul Consultativ al Dunării și al Danube Forum, inițiator al festivalului.

„Clusterele bio, organizate de-a lungul Dunării, prin consorțiul Inter-Bio de clustere în domeniul practicilor regenerative și economiei circulare doresc o mai mare implicare în SUERD a autorităților, pentru dezvoltarea de standarde avansate de dezvoltare agricolă, rurală, sustenabile. Celebrăm cu bucurie ziua Dunării pentru că prin asta ne marcăm identitatea noastră în această parte a Europei” a declarat Prof. dr. Costin Lianu, președintele Asociației Inter-Bio și director general USH Pro Business.

Notă.  Miniștrii responsabili cu gospodărirea  apelor din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina precum și Comisia Europeană au adoptat „Declarația privind Dunărea” în timpul unei întâlniri care a avut loc la Viena, Austria și găzduită de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR).

„Apele Dunării sunt un bun comun, iar responsabilitatea este, de asemenea, una comună,” a declarat președintele ICPDR Mitja Bricelj. „Scopul reuniunii este de a ne asigura că resursele bazinului Dunării sunt administrate într-o manieră sustenabilă.”

Planul de Administrare a Bazinului Dunării scoate în evidență măsurile concrete ce trebuie implementate pentru a îmbunătăți condițiile de mediu pe Dunăre și afluenții săi. Aceste măsuri presupun reducerea poluării provenite de la localități și din agricultură, stoparea efectelor negative ale acțiunii omului asupra răului, indroducerea detergenților fără fosfați și reconectarea zonelor umede. Planul răspunde cerințelor cheie ale Directivei Cadru privind Apă a Uniunii Europene.

„Acordul privind acțiunile comune pentru îmbunătățirea apelor fluviului Dunărea care este bazinul celor mai internațional din lume, state este o realizare remarcabilă,” a explicat Philip Weller, Secretarul Executiv al ICPDR.

Au fost de asemenea adoptate planuri de acțiune privind inundațiile pentru cele 17 sub-bazine din bazinul Dunării. Aceste planuri au fost stabilite în cadrul Programului de Acțiune pentru Inundații al ICPDR și conțîn sute de măsuri concrete, inclusiv renaturalizarea zonelor umede, consolidarea digurilor și îmbunătățirea sistemelor de alarmă și previziune. Țările traversate de Dunăre iau aceste măsuri pentru a atenua pagubele produse de inundații precum cele din 2002, 2005 și 2006.

„Succesele noastre vor fi măsurate prin rezultatele obținute în numele celor 80 de minlioane de oameni ce numesc bazinul Dunării casă lor,” a concluzionat Bricelj. „Dunărea și afluenții săi, cum ar fi Sava sau Tisa sunt resurse importante pentru om și natură. Acțiunile de protecție a acestora sunt stabilite–implementarea lor urmează să fie realizată.”

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Articole asociate

Clusterele solicitate pentru propunerea și dezvoltatea unor soluții care să contribuie la refacerea lanțurilor de aprovizionare (Corespondență de la Prof. dr. Costin Lianu, președinte Asociația Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export)

Aplicațiile tehnologiei blockchain în atenția clusterelor și centrelor de inovare digitală și soluții digitale pentru industria mobiliei lansate de Danube furniture cluster

Danube Furniture Cluster (DFC) prezent la TIIB (Târgul Intermob Istanbul) 2021

Danube Furniture Cluster, organizatorul concursului de design mobilier „Danube Furniture Young Designers Award” 2021 – Furniture for a new life

Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Clusterul Bio Danubius are o nouă conducere și se va orienta mai mult către cercetarea aplicată

Notă. Alte articole despre USH Pro Business

Nota redacției

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.