Biblia este o carte cu adevărat revelatoare, pentru orice persoană, indiferent de vârstă, de religie, de pregătire, de preocupări, de concepţia sa despre viaţă şi indiferent dacă o citeşte ca un act de cultură general, ca o călăuză (ca un îndrumar în viaţă), sau că simte nevoia de apropiere faţă de Dumnezeu. Orice persoană cerebrală caută un răspuns la întrebările fundamentale ale existenţei, respectiv: „Care este sursa unică Universului, a vieţii?”; cine suntem, de unde venim, încotro mergem? În funcţie de răspunsurile la aceste întrebări se manifestă atitudinea fiecăruia faţă de lume, de viaţă, de religie, de credinţă. O mare parte din populaţia omenirii consideră că răspunsul la aceste întrebări se găseşte în religia sa, precum pentru creştini în Biblie, pentru musulmani în Coran, pentru evrei în Tora etc.
Există mai multe nume și titluri ale Bibliei care se găsesc atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament. În cele ce urmează se prezintă cele mai cunoscute titluri ale Bibliei, conform cu relatările din aceasta și cu comentariile aferente conținute în Biblia de pe site-ul My Bible, cu precizarea că sublinierile îmi aparțin.
- Cartea Legii (Deuteronomul 31:26): „Luați cartea aceasta a legii și puneți-o lângă chivotul legământului Domnului Dumnezeului vostru, ca să fie acolo ca martoră împotriva ta.” Biblia este descrisă ca o carte de legi, care nu sunt menite să ne subjuge sau să sufoce relația noastră cu Dumnezeu, ci scopul lor este să sporească în noi cunoașterea standardului moral al lui Dumnezeu și să ne îndrepte către Cristos.
- Sfânta Scriptură (Romani 1.2)–„… Evanghelia lui Dumnezeu, pe care o făgăduise mai înainte prin prorocii Săi în Sfintele Scripturi.” Biblia este o colecție de scrieri sacre, care sunt sfinte și pline de autoritate, pentru că au fost inspirate de Dumnezeu.
- Scriptura (2 Timotei 3.16)–„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire.” Fiind inspirată de Dumnezeu, Biblia este o colecție de scrieri fără asemănare. Este singura carte scrisă de oameni mișcați sau „mânați” de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu (2 Petru 1.21). 2 Petru 1.21: Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt.
- Legea lui Dumnezeu (Psalmul 19.7)–„Legea Domnului este desăvârșită și înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată și dă înțelepciune celui neștiutor.” Legile Bibliei nu trebuie confundate cu nicicare altele; ele sunt poruncile lui Dumnezeu și numai ale Lui, nu divagările omului.
- Cuvântul lui Dumnezeu (Luca 11.28)–„Ferice mai degrabă de cei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-L păzesc!” Biblia este purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu, de vreme ce, prin fiecare carte, El ne vorbește în mod direct.
- Cuvintele Domnului (Psalmul 12.6)– „Cuvintele Domnului sunt cuvinte curate, un argint lămurit în cuptor de pământ și curățit de șapte ori.” Cuvintele Bibliei sunt perfecte și fără greșeală, pentru că sunt cuvintele Domnului, rostite prin profeți și apostoli, ca să reveleze dragostea și gloria lui Dumnezeu.
Alte denumiri, care fac trimitere numai la Noul Testament
- Evanghelia (Romani 1.16)–„Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede…” Biblia ne descoperă Evanghelia, Vestea bună, cu privire la Domnul Isus Hristos. Prin Fiul lui Dumnezeu, păcatele noastre sunt iertate și ni se oferă mântuirea.
- Cuvântul viu (Faptele apostolilor 7.38) –„El este acela care, în adunarea israeliților din pustiu, cu îngerul care i-a vorbit pe muntele Sinai și cu părinții noștri, a primit cuvinte vii, ca să ni le dea nouă.” Biblia este o carte vie; fiecare carte, capitol și verset este plin de cunoașterea și înțelepciunea lui Dumnezeu.
- Mesajul lui Cristos (Coloseni 3.16)–„Cuvântul lui Hristos să locuiască din belșug în voi în toată înțelepciunea. Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, cântând lui Dumnezeu cu mulțumire în inima voastră.” Mesajul lui Hristos este mesajul salvării din păcat prin Singurul care poate înfăptui acest lucru.
- Sulul cărții (Psalmul 40.7)–„„Iată-mă că vin!”–în sulul cărții este scris despre mine.” În profeția aceasta cu privire la Isus, Biblia face referire la ea însăși ca fiind un sul de carte, un sul de pergament care conține documentația unei cunoașteri neprețuite care trebuie să fie răspândită din generație în generație.
- Sabia Duhului (Efeseni 6.17)–„Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.” Precum o sabie, Biblia poate para și ataca și străpunge cu adevărul lui Dumnezeu. Scriitorul cărții Evrei spune că Biblia este mai ascuțită decât orice „sabie cu două tăișuri”, pentru că „desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii” (Evrei 4.12).
- Adevărul (Ioan 17.17) – „Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” Pentru că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, ea este adevărul. Fiecare cuvânt provine din mintea lui Dumnezeu. De vreme ce El este adevărul, la fel Cuvântul Său e fără doar și poate adevărul.
- Cuvântul vieții (Filipeni 2.16) – „… ținând sus Cuvântul vieții.” Biblia ne descoperă deosebirea dintre viață și moarte – viața veșnică care se află înaintea celor care Îl primesc pe Isus Hristos ca Mântuitor al lor și moartea veșnică pentru aceia care nu-L primesc.
Nume și titlurile Bibliei la iudaism și la islam
Cele trei religii monoteiste contemporane sunt creștinismul, iudaismul și islamul. Este bine să cunoaștem nume și titlurile Bibliei și la iudaism și la islam.
Biblia iudaismului, sau Biblia ebraică, numită în ebraică Tanah, adică Tora (scrisă), sau Pentateuhul, este cartea fundamentală a religiei iudaice, se compune din „primele cinci cărți din Vechiul Testament”, cunoscute sub numele de „Cele cinci cărți ale lui Moise” care, pentru religia iudaică, sunt cele mai importante texte sacre, şi aceasta deoarece acestea „sunt de la Dumnezeu”, „i-au fost dictate de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai”, conţin „Învățătura care vine de la Dumnezeu” sau, altfel spus, sunt „Legea care a fost dictată de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai”. Cele cinci cărți ale „Bibliei ebraice” sunt: 1) „Facerea”, numită şi „Geneza”; 2) „Ieșirea”, numită şi „Exodul”; 3) „Leviticul”; 4) „Numeri”, numită și „În pustie”; 5) Deuteronomul.
Biblia islamului, sau „Cartea Sfântă”, este Coranul. Potrivit Islamului, Muhammad a fost ultimul profet și mesager al lui Dumnezeu (Allah în limba arabă). Coranul este cartea sfântă a musulmanilor alcătuită din revelațiile făcute de Dumnezeu către profetul Muhammad prin intermediul îngerului Gabriel direct în limba arabă. Rugăciunile colective se desfășoară în moschei.
Bibliografie. Care sunt diferitele nume și titluri ale Bibliei?
Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița
Articole asociate
Vârsta universului, a stelelor, a soarelui, a pământului și a omului, în relatările din Biblie și conform descoperirile științifice (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)
Ștergerea de pe fața pământului a Omului, de către Dumnezeu. Epicur și Epicureism (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)
Soarele s-a oprit, și luna și-a întrerupt mersul, pentru o zi. Excomunicarea lui Spinoza și blestemul asupra lui (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)
Nota redacției
În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)
Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)
„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)
Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu
„AI sau A nu I?” Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)
Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)
Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești
Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)
Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)
Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg, KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
[…] Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economis… […]
Comments are closed.