Acasă Evenimente 30 august  – Kazahstan sărbătorește Ziua aniversară a Constituție. Corespondenţă de la...

30 august  – Kazahstan sărbătorește Ziua aniversară a Constituție. Corespondenţă de la fostul deţinut politic, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

În urmă cu 25 de ani, printr-un referendum a fost adoptată Legea fundamentală a Republicii Kazahstan, care a aprobat forma prezidențială de guvernare, precum și angajamentul față de valorile democratice, seculare și juridice. Adoptarea Constituției a fost rezultatul unei munci timp de mai mulți ani sub conducerea Primului Președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. Astăzi Kazahstanul este prezentat întregii lumi ca o familie prietenoasă, în care locuiesc mai mult de 130 de naționalități. În Kazahstan se spune că „viața fiecărui kazah este o mică parte din istoria republicii”. În Kazahstan funcționează o instituție unică cu statut constituțional – Adunarea Poporului. Aceasta contribuie la formarea și aprobarea societății poli-etnice,cu rol important în consolidarea păcii și consensului naţional.

Este interesant să ne întoarcem la originile istoriei lumii. Se știe că prima Constituție, în forma normală pentru înțelegerea noastră, a apărut în Grecia antică – în patria democrației. Constituțiile moderne au început să fie adoptate din secolul al XVIII-lea. Prima constituție modernă din lume este Constituția Statelor Unite ale Americii, creată în 1787 pe baza celebrei Declarații de Independență. În Europa, Constituția poloneză din 1791 este considerată a fi adoptată inițial.

După un timp, acest document a fost adoptat de Revoluția din Franța. În Imperiul Rus, care a inclus apoi teritoriul Kazahstanului modern, prima Constituție a intrat în vigoare abia în 1906. După revoluția din 1918 a fost adoptată o Constituție fundamental diferită, care a marcat o nouă istorie, care a atins și Kazahstanul. Este important de menționat că prototipurile Constituției există de mult timp în Kazahstan. Cel mai bun exemplu de un singur set de legi de bază este „Zheti Zhargy” sau „Legile lui Khan Tauke”, adoptate în Khanate-ul kazah la începutul secolului XVIII. Acest cod a fost elaborat de judecători celebri – Tole bi, Aitete bi și Kazybek bi și a reglementat aproape toate domeniile de relații din Khanate-ul kazah. Prin urmare, valoarea Constituției, atât pentru popor, cât și pentru țara însăși, este de neprețuit.

Adoptarea Constituției a permis soluționarea problemei raportului dintre dreptul național și cel internațional, participarea la activitatea organizațiilor internaționale și inițierea proceselor de integrare, precum și desfășurarea unei politici externe vechi de secole. În ultimul sfert de secol, Constituția Kazahstanului și-a arătat pe deplin eficiența, a asigurat pacea, consensul naţional și dezvoltarea țării, precum şi creșterea bunăstării kazahstanilor. Urez poporului kazah prosperitate, realizări şi împliniri, alături de gândurile mele bune!

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.