Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Câteva reguli ca să nu-ți pierzi banii online în perioada sărbătorilor de...

Câteva reguli ca să nu-ți pierzi banii online în perioada sărbătorilor de iarnă

224
0

Bank of America (este cea mai mare bancă din SUA creat în 1929, cu o capitalizare de 261,38 Md dolari și cu o cifră de afaceri de 92,2Md dolari) pesteestimează că, în 2019, atacurile informatice și fraudele online au provocat pierderi de 6 miliarde de dolari și e destul de probabil că anul acesta va fi stabilit un nou record în această privință, din cauză că pandemia a determinat creșterea masivă a tranzacțiilor online, cu aproximativ 250%. Și pagubele provocate de fraude informatice au crescut, la rândul lor, cu 11% de la începutul lunii martie.

Eu respect câteva reguli simple când cumpăr ceva de pe net:

  • Mai bine un preț mai mare la un site cu reputație, cu reguli clare și cu garanție de retur, decât o economie foarte costisitoare, în cele din urmă, la un site no-name.
  • Mai bine mai aștept să cumpăr ceva decât să mă reped la o ofertă cu stoc și timp limitat: invocarea urgenței este o metodă clasică de păcălire a consumatorului.
  • Ofertele prea bune ca să fie adevărate chiar sunt neadevărate. Premiile irezistibile la concursuri nemaipomenite sunt momeli pentru fraieri.
  • Am un card securizat pe care-l folosesc doar pentru cumpărături online, în care țin întotdeauna puțini bani, și pentru care am activate notificările instant la orice plată făcută.
  • Toate conturile de mail sau din rețelele sociale, pe care le-aș putea folosi pentru autentificarea pe vreun site, au activată autentificarea în doi pași.
  • Am Bitdefender Total Security instalat pe toate dispozitivele și folosesc Bitdefender VPN Premium pentru navigarea pe internet.

Productivitatea criminalității cibernetice este uluitoare. Potrivit Bitdefender, în fiecare oră hackerii creează peste 20.000 de elemente noi de malware iar numărul amenințărilor informatice noi lansate în online se numără cu sutele pe minut. Torentul de mesaje spam are dimensiuni planetare și 4 din 10 conțin o formă de malware.

Atacurile sunt adesea adaptate la teme de actualitate, la preocupările societății de la un anumit moment – de pildă, din cauza măsurilor de izolare și a presiunii prihologice a pandemiei, a crescut mult interacțiunea pe site-urile și aplicațiile de întâlniri virtuale, ceea ce a permis infractorilor cibernetici să dezvolte numeroase atacuri în acest mediu. Înșelătoriile de pe site-urile/aplicațiile de întâlniri reprezintă între 30% și 40% din escrocheriile la nivel global, estimează Bitdefender.

Peste toate, perioada sărbătorilor oferă infractorilor cibernetici oportunitatea unor escrocherii țintite, cu acțiuni pseudo-caritabile, prin care oamenii sunt păcăliți să doneze, aparent, pentru cauze sociale impresionante, care maschează însă o fraudă. Ca atare, e nevoie să fim precauți și atenți când cheltuim bani online – și, desigur, să folosim o soluție de securitate eficientă, care ne poate scăpa de multe necazuri și pagube.

În apropierea sărbătorilor, Bitdefender oferă suitele sale de cybersecurity multi-premiate cu un discount special. În plus, pentru fiecare suită de securitate poate fi adăugat în perioada asta, la prețuri speciale, și VPN Premium, cu ajutorul căruia obții trafic criptat nelimitat și securitate pentru hotspoturile WiFi.

Ofertele speciale Bitdefender se află aici.

Sursa: Petreanu

Notă. Completările și hiperlinkurile din text aparțin redacției

Maria Vijianu, Editor J-B

Corespondență de la Emil Stanciu (Senior Editor – Jurnalul Bucurestiului)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.