Acasă Opinii Jurnal de călătorie. Vacanţă în plină pandemie de coronavirus (II). Corespondenţă de...

Jurnal de călătorie. Vacanţă în plină pandemie de coronavirus (II). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Împreună cu prietenul meu Emil Sîrbu şi familia lui, am plecat dintr-un Bucureşti în plină caniculă, spre malurile şi briza Mării Negre. Ni s-a alăturat la un moment dat, pentru puţin timp, şi Dumitru Tănasa, fost Ambasador la Legaţia română de la ONU.

Era luni, început de săptămână. Staţiunea avea un grad de ocupare de circa 60 % în hoteluri, case de vacanţă, resorturi, bungalouri şi, desigur, la terase. Practic eram eu, Monica, familia Sîrbu cu o pereche de copii bine educaţi, Teodora şi fiul cel mare, Drăguşică, după cum îl alintă Emil.

În mod firesc duminică, adică cu o zi în urmă, se încheia un sejur de serie, urmând să înceapă altul.

Dar, apropo de sejur, am trăit să o văd şi pe asta: vacanţă pe litoralul românesc de o singură zi! Este, cum s-ar spune :cu mic cu mare, de la Timişoara la Satu Mare, de la Ploieşti  sau Bucureşti, tot românul se distrează o singură zi pe plajă, la mare şi la soare”!

Nu era mare înghesuială, turismul fiind pe o curbă descendentă, căci, din cauza coronavirusului şi a restricţiilor impuse de autorităţi, industria HORECA se află în prag de faliment, colaps total!

În aceeaşi zi, spre seară, grupului nostru i s-a alăturat şi familia Alexandru Emil şi Delia, prieteni dragi mie, ai căror fiică, Andra, este colegă de liceu cu Rebecca, fiica mea cea mică, oameni deosebit de agreabili, totdeauna bine dispuşi, puşi pe şotii, cu care, până la sfârşitul săptămânii de vacanţă în pandemie, am făcut o echipă straşnică.

Ziua ne-o petreceam la plajă sau la o bericioaică  (a se citi bere) şi cremvuştilă  (a se citi cremwurst), iar după-amiaza aveam ore de tratament, masaj şi fizioterpie. După lăsarea serii, până la miezul nopţii, mergeam la terasă fie în Mamaia, fie pe malul mării, în portul de veliere şi nave de agrement „Tomis”, loc de promenadă pentru turiştii veniţi în concediu.

Consumatorii cunoşteau deja programul: ultima comandă se putea face la ora 23:00, după care, la miezul nopţii se dădea stingerea, oră la care îşi făceau apariţia echipajele de poliţie şi jandarmi să ne verifice, ca nu cumva să uităm că ne aflăm în plină pandemie… sâc!

Dacă la început am fost atenţionaţi de către ospătar că nu putem sta decât 2-3 persoane la o masă, după ceva tocmeală şi „reorganizarea distanţării”, am reuşit să stăm grupaţi toţi la masă.

Suntem de râsul lumii! Să ne fie porţionată libertatea cu ora! Dacă numai cu o săptămână în urmă terasele se închideau la ora 23:00, cu ultima comandă la ora 22:00, noi am avut şansa să mai câştigăm o oră de libertate! Ce să înţelegem, că până acum câteva zile virusul moţăia liniştit până la ora 11 noaptea, după care guvernanţii şi marii noştri epiedemiologi au decis că trebuie să mai doarmă o oră în plus?! Halal expertiză!, ori profundă analiză?!

După ce au distrus restaurantele ţinându-le închise timp de 6 luni, s-a luat o nouă decizie ca de la 1 septembrie să fie redeschise. Aceiaşi conducători şi experţi au decis ca pe data de 14 septembrie să înceapă anul şcolar 2020-2021, în sistem dual : o zi la şcoală, o zi acasă, prin prezenţa elevilor în sistem on-line!

Fraţilor, dacă o mai ţineţi tot aşa privind deschiderea şcolilor, o să ne trezim cu o promoţie de analfabeţi în plină eră informaţională! Tot aşa a apărut, după o profundă şi înţeleaptă analiză ..sâc!, generaţia „decreţeilor” din vremeaepocii de aur a dictatorului Ceauşescu!

Revenind la scurta mea vacanţă, aceasta a luat sfârşit cu o masă de despărţire şi încheiere de sejur la o terasă de la malul portului Tomis, cu nume predestinat – „În Larg”, unde ne-am simţit mai mult decât bine, ca între adevăraţi prieteni. Am ascultat muzică, am admirat portul cu o mulţime de veliere ancorate ori acostate la cheu, am glumit şi am servit masa de seară într-o superbă noapte de vară înstelată!

Urez tuturor cititorilor mei să se bucure de o vacanţă de excepţie în pandemie, chiar dacă nu va fi uşor cu tot felul de restricţii! Noroc însă că vremea bună ţine cu noi şi în prima lună de toamnă – septembrie!

Imagini video inedite cu prof. Florentin Scaleţchi pe Facebook

Notă: A se vedea şi Partea I

Jurnal de călătorie. Vacanţă în plină pandemie de coronavirus (I). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached, Organization for the Defense of Human Rights – United Nations)

Articolul precedentLa pas prin galeriile bucureștene: expoziția de pictură „Grup 5” la Galeria U Art
Articolul următorCe este un stil managerial eficient?
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite), propus de către OADO (națiunile Unite) la Marele Premiu ONU (echivalentul premiului Nobel pentru Drepturile Omului) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 1.000 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.500 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.