Acasă Cultura Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia...

Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului

33
0

Duminică, s-a împlinit un an de la lansarea digitală a muzicii din filmul “România neîmblânzită”. Deşi a atras atenţia încă din momentul apariţiei filmului, în 2018, coloana sonoră a documentarului a fost publicată autonom, ca un produs separat, abia în toamna anului trecut, albumul fiind lansat atunci pe cele mai mari platforme de profil din lume: Spotify, Amazon, Apple. Înregistrate cu Orchestra Naţională B.B.C a Ţării Galilor, cele 35 de piese de pe album sunt creaţia originală a artistei Nainita Desai. Când a intrat în echipa României neîmblânzite, londoneza cu origini indiene trăia deja un moment fast al carierei. Producţii pentru care scrisese coloana sonoră fuseseră difuzate de B.B.C., Discovery Channel, Netflix, H.B.O., National Geographic, iar în 2016 muziciana fusese declarată „Descoperirea anului“ de către B.A.F.T.A. (British Academy of Film and Television Arts).

Odată cu România neîmblânzită, acest parcurs ascendent nu a primit decât confirmări. În februarie 2019, Desai a fost invitată să conferenţieze, în cadrul unui seminar organizat la Kiev, despre contribuţia sa la documentarul românesc. În iunie 2019, porţiuni din coloana sonoră au fost interpretate pe scenă la Londra, cu ocazia unui eveniment dedicat femeilor din industria muzicală (ComposHER). În iulie 2019, România neîmblânzită a câştigat, la festivalul german NaturVision, premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. În octombrie 2019, a fost pus pe piaţă albumul de sine stătător aniversat astăzi. În februarie 2020, Asociaţia Internaţională a Criticilor de Muzică de Film a încoronat-o pe Desai cu titlul de „Revelaţia anului“. Iar, în martie 2020, un portal educaţional înfiinţat de B.B.C. a publicat un videoclip în care artista vorbeşte despre meseria de compozitor şi despre cum arată lu-crul la un proiect ca România neîmblânzită. Născută la Londra — aminteşte echipa de producţie a documentarului —, Desai a luat lecţii de pian, chitară, vioară, tobă indiană şi sitar. A făcut studii de matematică, după care a urmat National Film & Television School. La în-ceputurile carierei, a lucrat ca sound designer pentru regizori legendari pre-cum Bernardo Bertolucci (Little Buddha), Werner Herzog (Lessons of Dark-ness), Anthony Hopkins (August) şi Iain Softley (Backbeat şi Hackers). Ca inginer de sunet, a colaborat cu mari nume din industria muzicală, de la Tori Amos, Billy Cobham şi Peter Gabriel până la Daniel Lanois, Jane Siberry, Nigel Kennedy, Sinéad O’Connor şi Ravi Shankar.

De-a lungul anilor, Desai a scris melodii pentru zeci de filme (mai ales, doc-umentare), unele dintre pelicule căpătând premii sau nominalizări la Oscar, Cannes, B.A.F.T.A. şi Emmy. Tot ei îi aparţine piesa cu care B.B.C. a deschis transmisiunea nunţii dintre principele Harry şi actriţa Meghan Mar-kle. Atrasă de genuri muzicale variate, artista este în largul ei şi când colaborează cu orchestre (de exemplu, London Contemporary Orchestra), şi când com-pune melodii cu influenţe etnice, folosindu-se de colecţia sa de instrumente pitoreşti, adunate din toată lumea. Este, de asemenea, deschisă către muzica creată cu ajutorul calculatorului, la care a apelat şi în România neîmblânzită. Demers al companiei Auchan, România neîmblânzită este un film documen-tar despre flora şi fauna din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării. Versiunea în limba română a lungmetrajului este narată de Victor Rebengiuc, în vreme ce versiunea internaţională beneficiază de vocea actorului britanic Mark Strong.

Sursa: Un an de la lansarea muzicii din „România neîmblânzită“. Cine este femeia din spatele proiectului

Autor: Otilia Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.