Acasă Turism Corespondenta din Canada : Nopti albe de basm in Tarile Baltice

Corespondenta din Canada : Nopti albe de basm in Tarile Baltice

548
0
Mi-am dorit sa vizitez aceste tari unde coabiteaza trei natiuni, trei limbi, trei culturi si o singura moneda, euro, despre care auzisem numai lucruri exceptionale. Am frunzarit un catalog turistic din Romania care nu m-a multumit prin faptul ca se parcurgeau prea multi kilometri pe zi si aveai putin timp de vizitat. Imi place sa explorez pe jos fiecare colt al unui oras si sa ma familiarizez cu toate muzeele acelei tari. De aceea mi-am rezervat biletul de avion de la Bucuresti la Vilnius si de la Helsinki la Bucuresti, care m-a costat $350. Mi-am planificat 2-3 zile pentru fiecare tara si am rezervat hotelurile prin expedia.ca. la unele avind chiar si micul dejun. Am ales hoteluri in centrul vechi al orasului pentru a fi aproape de pulsul locului. Ne-am deplasat intre state cu autobuze de lux, comfortabile, curate si directe. Am avut cu mine si un ghid Lonely Planet cu cele trei tari surori baltice: Estonia, Latvia si Lituania. Vilnius este sinonim cu barocul, Riga cu Art Nouveau si Tallinnul este pur medieval, capitalele lor fiind puternic diferentiate si incluse totodată in Patrimoniul UNESCO. 
In aceste tari am trait fenomenul noptilor albe, soarele fiind pe cer pina la ora 22:30 p.m. Ziua polara, cind soarele este pe cer la miezul noptii si refuza sa se culce, se produce in jurul solstitiului de vara. Explicatia stiintifica este ca soarele nu coboara suficient sub linia orizontului pentru a permite ca noaptea sa devina complet neagra. Este un fenomen de neuitat, cu conotatii supranaturale.
Lituania, tara padurilor de pin si a apei cristaline
Am aterizat la Vilnius dupa citeva ore de zbor din Bucuresti, pe un mic aeroport care seamana mai degraba cu o gara, in Terra Incognita, nici un control vamal sau de pasapoarte. De acolo am luat un autobuz local care ne-a costat un euro, pe care l-am platit la sofer, aeroportul fiind la 7 km de oras. Oamenii au fost binevoitori si ne-au spus unde putem cobori la hotel. Aproape toti tinerii vorbesc bine engleza si sunt foarte politicosi.
Orasul este cocotat pe citeva coline si printre curiozitatile sale se remarca majestuasa catedrala a Sf Cazimir, patronul tarii, construita in 1604 in stil baroc. Sf Cazimir este renumit pentru puritatea sufletului si credinta sa. Pe acoperis se poate remarca o coroana regala. 
In catedrala Sf Stanislaus se odihnesc marii duci ai Lituaniei. Pe acoperis se pot admira 3 statui Stanislaus, Helena si Cazimir reprezentind Polonia, Rusia si Lituania. Biserica Sf Ana a fost construita cu 33 de feluri de caramida, care l-a impresionat si pe Napoleon Bonaparte cind a trecut prin Vilnius.  Capitala Lituaniei este supranumita « Ierusalimul Nordului » datorita densitatii mari de biserici pe metru patrat.
Vilnius este un oras in care au trait pasnic mai multe popoare, religii si culturi, unde se vorbeste poloneza si rusa. Orasul a fost ridicat pe un deal in sec 14 in timpul domniei lui Gediminas, Marele Duce al Lituaniei, din 1323 devenind capitala Lituaniei. Vilnius a avut de suferit o mare influenta poloneza, fiind chiar anexat Poloniei. Din 1940 pina in 1990 a fost capitala Republicii Sovietice Lituania.
Centrul istoric inscris in 1994 pe lista UNESCO cuprinde 70 de strazi si 1487 cladiri si poate fi strabatut in citeva ore pe jos.
Piata primariei (Rotue aiksete) a fost centrul politic, cultural si economic al orasului. Universitatea din Vilnius este una dintre cele mai vechi din acea parte a Europei. Universitatea Vilnius fondata in 1570 de iezuiti, unde studiaza in prezent 21.000 de studenti in cele 12 facutati ale acesteia. Linga Universitate se afla Palatul Prezidential reconstruit in stil imperiului rus. Palatul Prezidential l-a găzduit în 1812 pe Napoleon Bonaparte în drumul său către Moscova. O placa de marmura aminteste ca Stendhal, pe atunci responsabil cu aprovizionarea armatei, a poposit în casa de la nr. 1 din Didzioji gatve, unde a invatat sa bea ca un rus.
Vilnius, capitala Lituaniei, orasul chihlimbarului este cunoscuta pentru amestecul de cladiri gotice, renascentiste, baroce si clasice precum si biserici in stil gotic si atmosfera medievala. Lituania are o mare deschidere la Marea Baltica si un sfert din teritoriu este acoperit de paduri. Lituanienii iubesc jazzul.  Parafrazind ghida putem spune ca « Catolicismul este prima religie in Lituania, baschetul, a doua religie si jazz-ul, probabil a treia! » In 2009 Vilnius a fost prima capitala baltica cu statutul de capitala europeana a culturii alaturi de orasul austriac Linz.
Ghida noastra ne-a introdus in zona boema a orasului, in care locuiesc artistii. In 1998 a fost declarata neoficial de locuitorii orasului o republica independenta cu propriul presedinte, imn, drapel si propria constitutie, republica Uzupis. 
Inainte de cel de al doilea razboi mondial in Vilnius se afla una dintre cele mai importante comunitati de evrei exterminata aproape in intregime de nazisti. In Vilnius poti vedea tot felul de biserici protestante, catolice, ortodoxe sau evreiesti, fiind un oras turistic religios.
Ghida noastra ne-a recomandat sa vizitam muzeul KGB, impresionant, o poveste a umilirii unui popor de catre rusi.
Tinerii lituanieni emigreaza in numar mare in Anglia, Irlanda si Scandinavia in cautare de lucru. Tara a adoptat moneda euro in ciuda lipsei de sustinere populara, oamenii se pling ca o duc greu de cind au euro.
Pe linga chihlimbar aici se pot cumpara imbracaminte din in, obiecte din lina, magneti. In magazine m-a frapat abundenta legumelor si fructelor la pret rezonabil, cu cit avansezi spre Tallinn preturile cresc.
In Lituania exista cele mai bune drumuri din Europa de Nord. Aici sunt cele mai multe berze, respectiv 13.000 de perechi. Lituania este o tara cu preturi atractive pentru noi, o tara ieftina pentru turisti.
Ca specialitate culinara va recomand skilnadis (carne afumata), salti barricai ( supa rece) si multe alte specialitati cu cartofi.
Mincarea nationala este « cepelinai », o minge din cartofi umpluti cu carne, cu brinza sau ciuperci. Bautura alcoolica populara este « degtine » un fel de votca, urmata de bere.
Cit am fost in Lituania se pregatea canonizarea unui sfint. Aproape 30.000 de fideli au asistat la canonizarea Mgr Theofilo Matulionis, un episcop inchis in gulagurile sovietice si primul lituanian proclamat martir in fosta Uniune Sovietica. Acest sfint a contribuit la cimentarea identitatii lituaniene actuale constienta de pretul libertatii, rezistind totalitarismului. Acesta a murit in 1960 la virsta de 90 de ani fiind otravit de rusi care voiau sa taie toate capetele bisericii pentru a o face sa dispara. In Lituania Sf Gherghe este venerat ca protector al animalelor.
Lituania este ultimul stat crestinizat din Europa. In 1386 Mare Duc lituanien Jagellon a aceptat botezul, fiind imitat de nobili si tarani dar traditiile pagine au durat pina in secolul XVII. Decretata stat catolic de papa Urban VI in 1387 Lituania este ultima bucata de pamint din Europa crestinizata.  Lituanienii adora copacii si celebreaza solstitiul de vara si femeile lor au nume de divinitati pagine cum ar fi Gabija (zeita focului) sau Austeja (zeita albinelor). Biserica a jucat un rol important in mentinerea identitatii nationale, impotriva tarului si a religiei ortodoxe.
Din Lituania ne-am imbarcat in autobuzul direct spre Riga.
Letonia o tara cu 750 de ani de ocupatie straina
Riga, numita si Parisul Nordului, capitala Letoniei este cel mai mare si mai cosmopolit oras baltic ce se distinge de alte orase prin arhitectura sa in stil Art Nouveau- Jugenstil, care te imbie sa vii cu aparatul de fotografiat si sa o imortalizezi, fiind cea mai vizitata regiune din tara. Inconjurata de apa, mai precis de 12.000 de riuri si lacuri si traversata de fluviul Lubans Daugava, aceast colt al Europei a costituit o zona de circulatie pentru vikingii din Norvegia spre Rusia si Europa Centrala. Riga este un oras compact, usor de strabatut si usor de explorat pe jos. Noaptea cladirile, podurile ei, parcurile sunt luminate spectaculos. In trecut englezii veneau aici sa isi ingroape viata de burlac prin petreceri zgomotoase, sticle sparte. Orasul este linistit, curat, cu un trafic lejer nu sufocat ca la Bucuresti.
Riga a suferit de-a lungul timpului diferite ocupatii cum ar fi suedeze, germane, rusesti.
Populatia orasului depaseste 900.000 locuitori, fiind cel mai mare port de la Marea Baltica dupa St-Petersbourg prin dimensiune si trafic.
Strabatind orasul pe jos puteti savura si descoperi diferite stiluri arhitecturale cum ar fi: roman, gotic, renascentist, baroc, clasic, constructivism si modern. Vechiul oras contine 150 de monumente istorice si arhitecturale in labirintul de stradute care nu s-au schimbat din secolul XIII. Pentru a admira Art Nouveau plimbati-va pe strada Alberta, o strada muzeu, cu superbe imobile construite de Mikhail Eisentein, care a lasat orasului 15 cladiri in acest stil. Merita sa va aventurati si pe strazile Gertrudes, Elizabetes.
Riga a intors pagina la trecutul sovietic debarasindu-se de toate statuile lui Lenin care impodobeau orasul in epoca sovietica.
Am vizitat Muzeul National de Arta proaspat renovat, ce adaposteste picturi de pictori rusi si letoni printre care Janis Rozentals.
Nu poti sa vizitezi Riga fara sa te opresti in fata a trei case numite « Trei frati », un ansamblu de cladiri datind din secolul XV, XVII si XVIII (nr 17, 19, 21, str Maza Pils) fiecare cu o fatada originala, care figureaza printre cele mai vechi cladiri din oras. Una dintre case se poate vizita gratuit. La parter era pravalia, la etaj locuiau proprietarii iar la utimul etaj era locul unde isi depozitau marfurile.
Principala artera a orasului str. Libertatii te duce la Monumentul Libertatii ridicat in memoria soldatilor ucisi in timpul Razboiului de Independenta din 1918. Simbolul orasului este o pisica neagra de la Casa Pisicii (Kaku maja) datind din 1909. Nu poti sa nu remarci o cladire galbena cu doua pisici negre din metal cocotate pe acoperis. Legenda spune ca un leton ft bogat care detinea aceasta casa monumentala a vrut sa intre in breasla negustorilor, rezervata numai germanilor. Negustorul a plasat pisicile cu coada spre Casa Breslelor, infuriindu-i pe germani. In final letonul a fost admis in breasla cu conditia ca pisicile sa fie intoarse cu fata spre breasla.
In piata Primariei se inalta cea mai impunatoare cladire a orasului – Casa Capetelor Negre (Melngalvju Nams).  A fost construita pentru a fii resedinta unor comercianti necasatoriti, veniti din alte tari. Unul dintre patronii sprituali ai comunitatii a fost Sf. Mauritius, care era negru. Cladirea datind din sec XIV, a fost bombardata de nemti, demolata de sovietici si reconstruita din nou in1995. Fatada este impresionanta, la intrare te intimpina Madona cu pruncul si Sf Mauritus. Pe perete se distinge un orologiu minunt, cu cadran albastru-auriu.
Nu departe de Casa Capetelor Negre se arcuieste clopotnita Biserici Sf. Petru, construita in sec XIII (1209) si singura care a rezistat marelui incendiu ce a devastat Riga in 1350.  In fata Biserica Sf Ioan (1234) se afla statuia Muzicantilor dn Bremen, un cadou facut de orasul Bremen episcopului Albert. Turistii se grabesc sa netezeasca botul purcelusului pentru a avea noroc.
Punctul central al orasului este fara indoiala Catedrala Dome, care dateaza din sec XIII, avind un turn de 15 metri si o orga cu 6500 tuburi.
Daca iesi din orasul vechi poti admira cladirea Operei, construita din donatii private si parcul Bastejkalns care abunda in statui si poduri printre care si podul dragostei, unde cuplurile casatorite lasa un lacat, simbolizind dragostea eterna. Mikhaïl Barychnikov, nascut la Riga, a facut primii sai pasi de balet pe scena Operei.
Vizitati Letonia in timpul verii, noi am fost in luna iune spre sfirsit si tot timpul a fost innorat si racoros, temperaturile nedepasind 17 grade. Am avut un hotel in orasul vechi, ceea ce ne-a permis sa fim in mijlocul actiunii incepind de dimineata. Punctul turistic ofera pliante si harti precum si un tur gratuit al orasului, care dureaza doua ore.
Trebuie sa vizitati piata agroalimentara a orasului Riga, una din cele mai mari si animate din Europa, in care vind sute de producatori dupa cum spun statisticile. Piata este formata din patru hangare imense care inainte de 1930 erau garaje pentru zepeline. Exista sectiuni pentru carne, peste si legume. Vinzatorii sunt in majoritate rusi care reprezinta 40% din populatia orasului. Poti minca bine cu citiva euros.
Lumea sta la coada pentru un lipioschka ouzbek, o specialite iesita calda din cuptor. Tot aici Babuskas vind manusi tiricotate din lina sau coliere din chihlimbar, margelutele trebuie sa aiba numar impar pentru a atrage norocul.
Ne-am urcat in tren cu un bilet de 1,20 euro pentru a ne deplasa la Jurmala, renumita riviera sovietica unde marii bolsevici ca Stalin si prietenii isi petreceau vacantele. Drumul a durat numai 45 de minute pentru a ajunge la mare.
Jurmala arata ca un litoral de tara ex comunista dar plaja este curata, fara reziduri si nisipul fin numai ca este rece iar Marea Baltica este la fel de neagra ca Marea Neagra. Pe linga litoral am rams surprinsi de frumusetea caselor din lemn.
Riga a atras soldatii sovietici in permisie in cautare de femei usoare. De cind a intrat in Comunitatea Europeana Letonia a devenit o destinatie pentru turismul sexual, fiind tara saraca a Europei dupa Romania. Turistii din Anglia si Irlanda vin aici pentru « Cheap beers and cheap girls ». Un masaj erotic costa numai 90 de euros. Exista 20.000 de prostitute in tara. Salariul mediu in Lituania este de 300 de euros.
In Letonia se poate savura si degusta pateuri cu carne (Kotletes) supa de varza (skabu kapostu), patiserii cu capsuni (Alexandr Torte) piine neagra udate de mai multe sortimente de bere: blonda, bruna, rosie si Riga Black Balsam, un digestiv amarui.
Letonii un mic popor de 2 milioane de locuitori sunt mari iubiri ai naturii.
In Letonia am auzit vorbindu-se ruseste, rusii fiind o minorite importanta in Letonia. Diaspora letona se afía in Statele Unite si Canada.
« In 2030 ultimul leton va stinge lumina de la aeroportul din Riga » este un banc care circula in legatura cu diminuarea populatiei locale. Cifrele sunt izbitoare, populatia tarii a trecut de la 2,2 milione de locuitori la 2 milioane.
Daca nu se iau masuri, populatia va ajunge la 1,6 milioane in anul 2030.
In toata istoria sa Letonia nu a cunoscut decit 33 de ani de independenta, 20 de ani intre 1919-1939 si 13 ani din 1991. Inca din sec XII aceasta tara a cunoscut 750 de ani de ocupatie straina, fie ea germana, suedeza, poloneza, rusa, nazista sau sovietica.
Si Letonia a fost o tara pagina, cimitirile lor sunt situate in paduri si lipsite de decoratii. Letoni considerau ca toti sunt egali in fata mortii si este o datorie sa vizitezi un cimitir unde se dihnesc strabunii lor.
Incepind cu 15.10.1991 nationalitatea letona este atribuita celor care au fost cetateni letoniani intre cele doua razboaie mondiale si descendentilor lor. In Letonia exista 300.000 de apatrizi, in majoritate de origine rusa.
In timpul ocupatiei sovietice limba letona nu era predata in scoli toti fiind fortati sa invete limba rusa. Prin dans si cintec s-a manifestat rezistenta culturala a letonilor. Cintecele traditionale, care erau interzise au fost invatate de catre tineri. In Letonia a avut loc « revolutia prin cintece ».
In anul 2011 in Letonia era cel putin 250 de persoane care vorbeau limba livoniana ca limba materna. Ultima persoana care a vorbit aceasta limba Grizelda Kristina a murit in anul 2013 in Canada la virsta de 103 ani. Limba livoniana, similara cu limba letona si finlandeza este considerata ca o limba moarta. Limba este predata insa in universitatile din Letonia, Estonia si Finlanda.
Noptile albe au continuat sa ne fascineze si in Letonia, femecati de acest fenomen.
ESTONIA, tara blogurilor si Wifi
Cea mai minuscula dintre fostele state ale Uniunii Sovietice, cu o populatie putin peste 1,5 milioane de locuitori, Estonia este localizata pe tarmul sudic al Marii Baltice, capitala sa, Tallinn, fiind la numai cateva mile distanta de Helsinki. Estonia detine 2000 de insule, fiind o tara insulara, majoritatea insulelor fiind nelocuite. In Estonia exista 5 parcuri nationale precum si alte zone protejate sau rezerve naturale, 30% din suprafata Estoniei fiind compusa din mlastini.
Estonii vorbesc o limba fino-ungrica, ce aduce a finlandeza, daca o asculti de aproape. In realitate, finlandezii nu inteleg aproape nimic cand se vorbeste repede, dar majoritatea estonilor inteleg finlandeza, deoarece in perioada dominatiei sovietice “Suomen Televisio” era “fereastra lor catre Vest ». Pentru a-i ajuta pe estonieni finlandezii au construit un turn de televiziune enorm, incit estonii puteau prinde toate emisiunile de TV.
Tallinn, cu o populatie de 400.000 locuitori o capitala sugrumata de hoardele de turisti de pe croaziere, chiar 5 vapoare in aceeasi zi, a pastrat aura secolelor XIV si XV intacta, un lant de ziduri medievale, stradute pietruite printre care se afla casele negustorilor in culorí pastel, cochete si splendide in acest cadru istoric. Tallinn este perla medievala a tarilor baltice. Orasul este plin de viata si de turisti de toate natiile si toate culorile. Cladirile care mai de care mai majestoase dateaza din secolul XIII. Trebuie neaparat sa popositi pentru citeva minute in Raekoja Plats, piata centrala cu Primaria medievala a orasului, construita in stil gotic. Aici se afla si cea mai vechie farmacie din Europa (1422), care a  fost timp de 10 generatii in mina aceasi familii. In orasul vechi nu ratati sa vizitati cea mai veche biserica estoniana construita in anul 1219.
In 2011 Tallinn a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii.
In Tallinn te simti ca in mijlocul unei povesti medievale.Tallinn este asezata strategic de-a lungul golfului cu acelasi nume peste golful Finlandei din Helsinki si la jumatatea drumului dintre St Petersburg si Stockholm. Arhitectura este asemanatoare cu cea a oraselor scandinave cu influente medievale, germanice si sovietice. Aici se vorbeste limba estoniana, rusa si finlandeza.
Preturile la hoteluri sunt comparabile cu cele din Europa de Vest.
Distanta dintre Riga si Tallinn este de aproximativ 300 km, pe care ii parcurgeti in timp de 4 ore intr-un autobuz de lux, cu aer conditionat, toaleta, cafea sau ceai gratuit, filme pentru 21 de euro. Pensionarii peste 60 de ani au o reducere la transport.
In Tallinn nu mi-a placut ca masinile au dreptul sa stationeze in centrul vechi si asa foarte aglomerat. Tallinn are insa un exotism, o atractie fiind situat la 359km de Stockholm, Helsinki si Saint Petersbourg. Orasul de sus adaposteste superba catedrala Alexandru Nevski, ambasade si cladiri guvernamentale. In fata parlamentului se ridica catedrala ortodoxa construita in 1900 cind Estonia se afla sub dominatia tarista. Catedrala a fost construita in onoarea printului de Novgorod, Alexander Yaroslavich Nevsky.
Cel mai scurt drum intre Helsinki si Tallin este pe mare cu ferryboat-ul si dureaza aproximativ 2 ore.
Canada are relatii excelente cu Estonia, aceasta nu a recunoscut niciodata ocupatia sovietica a Tarilor Baltice si a fost una dintre primele tari care a recunoscut independenta Estoniei in 1991. In 2004 Canada a fost prima tara din NATO care a ratificat accesul Estoniei la aceasta organizatie. In Canada exista una din cele mai mari comunitati estoniene din lume si anume 24.000 de estonieni.
Estonia este paradisul bloggurilor, estonienii fiind adevarai « geeks » care nu pot trai fara internet. Skype a fost inventat de un estonian. In Estonia exista Wi-Fi gratuit peste tot.
Estonia poseda o cultura si un folclor cu o identitate puternica marcat de o traditie de poezii orale si cintece avind ca tematica ciclul anotimpurilor, agricultura, viata familiala, dragostea si mitologia. Cintecul detine un rol major in cultura estoniana, la fiecare 5 ani avind loc festivalul cintecului estonian, eveniment inscris in patrimonial UNESCO. Artizanatul are si el o mare diversitate cuprinzind ceramica, sculptura in lemn, marochinerie, broderi, tesaturi din in.
Specialitatile gastronomice in Estonia sunt peste afumat, in special pastrav, cartabosul negru si prajituri cu singe de ren.  Estonienii maninca carne de peste si vinat, piine neagra, carne de porc.
Estonia este independenta din 1991 integrata in Comunitatea Europeana din 2004 si poseda euro din 2011. In prezent localnicii au o puternica aversiune pentru rusi.
Estonienii sunt pionieri in domeniul informaticii, Estonia este un fel de Silicon Valley. Estonia este una dintre primele tari din lume care au introdus votul electronic, 94% din populatie plateste impozitele on line, 95% din teritoriu este acoperit de Internet si WiFi. Cursurile de informatica in scoli sunt obligatorii de la virsta de 7 ani.
Informatica este omniprezenta in viata cotidiana. Skype  fos inventat in 2003 in Estonia si are in prezent peste 300 milione de utilizatori in lume. 
Locuitorii din Tallin utilizeaza gratuit mijloacele de transport in comun.
Salariul mediu in Estonia este 839 eurs.
Restaurantele practica preturí exagerate, accesible numai pentru turisti sau cei imbogatiti. Magazinele de suveniruri apartin 90% rusilor iar functionariii vorbesc finlandeza si mai deloc limba estoniana.
Atentie exista hoti de buzunare in Tallin! 
Estonia a fost o provincie secreta sovietica, interzisa strainilor, submarinele nucleare ale armatei rosii fiind ascunse in insultele baltice.
Estonia s-a aratat refractara catolicismului pentru ca dominatia germana era protestanta si ca paginismul era pe prim plan si este una dintre tarile cel mai putin religioase din lume.
Oamenii merg la sauna in familie simbata. Majoritatea au o casuta la tara. Este o tara cu putine resurse miniere sau petrolifere dar a mizat pe creativitatea populatiei tinere.
Estonii, un popor mindru, organizat si individualist, nu accepta sa fie comparati cu finlandezii. Este poporul cel mai introvertit din Tarile Baltice, poti sa iti intilnesti vecinul pe scara blocului fara a ii spune buna ziua, daca te uiti intr-un parc nimeni nu se saluta. Este o tara de tarani care nu a avut o aristocratie a sa, aristocratia fiind a ocupantilor germani.
In Estonia se recicleaza totul,  pe orice sticla cumperi platesti 10 centi. » A progresa » este leitmotivul in Tallin.
Estonia este una dintre tarile cel mai putin corupte din Europa.
Pe 23 august 1989, la 50 de ani de la semnarea Tratatului Ribbentrop-Molotov, doua milioane de oameni s-au strins pentru a protesta in mod pasnic impotriva ocupatiei sovietice, formind un lant uman care s-a intins pe 600 km. La realizarea lantului au participat 700.000 de estonieini, 500.000 de lituaneini si 1.000.000 de letonieni. Lantul libertatii a fost adaugat in 2009 in Registrul Memoriei Mondiale UNESCO.
Lituania, Letonia si Estonia, anexate de Uniunea Sovietica in 1940, dar acum parte din NATO si Uniunea Europeana, devin din ce in ce mai nelinistite dupa anexarea Crimeei de catre Rusia din 2014. 
Tarile baltice fac parte din comunitatea europeana din 2004. A vizita aceste tari este un remediu contra stresului pentru ca ele se remarca prin calm si liniste. Poti comunica ft bine cu localnicii in engleza, unii dintre ei cunosc rusa sau germana.
Cele mai bune preturi pentru chihlimbar sunt in Lituania.
In timpul vizitei dvs in aceste tari luati-va o umbrela tot timpul pentru ca aveti surprize.
Nu am vazut tigani de ai nostri pe acolo nici ciini abandonati sau cersetori.
Toate aceste tari s-au americanizat atit de repede incit nici nu se vede ca au fost sub influenta bolsevica.
Cele trei tari si-au cucerit independenta in timpul celui de al doilea razboi mondial prin « revolutia cintecelor », fara sa curga nici o picatura de singe. In fiecare seara estonienii se adunau pe strazi si cintau cintece traditionale in limba estona.  Sa ne imaginam acesti oameni determinati cintind « Un vint de schimbare ». In acea epoca era interzis sa se vorbeasca limba estona, ei fiind olbigati sa invete rusa si sa se converteasca la religia ortodoxa.
Cu cit avansezi din Vilinus spre Tallinn cresc si preturile la mincare, restaurant, bautura si amintiri.
Paulina Popescu
Kitchener