Acasă Conferinte, Dezbateri Dezbatere publică pe tema „23 August 1939, între trecut și actualitate”

Dezbatere publică pe tema „23 August 1939, între trecut și actualitate”

–  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din RomâniaUZPR
–  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina
–  Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni
–  Asociația Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin”
– Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Asociația de Dezvoltare pentru România
–  Asociația „Tighina”

Invită profesori, studenți, ziariști, oameni de cultură, pe toți cei interesați de istoria, prezentul și viitorul nostru, la dezbaterea publică: „23 August 1939 între trecut și actualite”

Dezbatere publică

La 17 septembrie 1939, armata roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Sovieticii ocupau zonele convenite în anexa secretă a Pactului Molotov-Ribbentrop, care împărțea Europa Răsăriteană între sferele de influență sovietică și nazistă. Vor fi prezentate comunicări și lansarea cărții „Istorii Antisovietice”, autor Oleg Panfilov.

Oleg Panfilov (scriitor): „Oricât de complicat ar fi, trebuie să cunoaștem adevărul”

Temele comunicărilor și invitații speciali:

– „Pactul Ribbentrop-Molotov și anexarea Poloniei, prima victimă a celui de-al Doilea Război Mondial“. Prezintă: Dr. Ion Constantin, România.
„Schimbările etno teritoriale referitor la Bucovina în prima perioadă a celui de-al Doilea război mondial în contextul înțelegerilor secrete sovietico-germane”. Prezintă: Serhii Hakman, conferențiar universitar, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a calificării, Ucraina.
– „Pactul Ribbentrop-Molotov și anexarea țărilor baltice (1939-1940) în lumina documentelor de arhivă“. Prezintă: Prof. Dr. Silviu Miloiu, prorector al Universității „Valahia” din Târgoviște, președinte al Asociației Române pentru Studii Baltice și Nordice.
– „Trasarea granițelor în 1940 în maniera sovietică- frontiera dintre RSS Moldoveneasca si RSS Ucraineana“. Prezintă: Dr. Ludmila Rotaru, cercetător, Asociația Sylabus, Republica Moldova.
– „România, Pactul Ribbentrop-Molotov și implicații geopolitice“. Prezintă: Dr. Constantin Corneanu, președintele al Consiliului-Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, România .
– „R. Moldova la 30 de ani de independență: percepții şi interpretări asupra Pactului Hitler-Stalin”. Prezintă: Conf. Dr. Octavian Țîcu, cercetător – coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, ex-ministru şi ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
„23 августа 1939 – между правдой и пропагандой” (23 August 1939- între adevăr și propagandă”). Prezintă: Oleg Panfilov, publicist, autor si coautor a peste 57 volume, autor de scenarii la 8 filme și a 5000 de articole, în diverse ziare și reviste. Laureat al premiilor internaționale și al marelui premiu al festivalului internațional „Chipul credinței” (1993), cavaler al Ordinului de Onoare, Georgia.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la semnat la Moscova pe august 1939  de către șeful guvernului și ministrul de externe a Uniunii Sovietice (URSS) Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Iosif Vissarionovici Stalin.

La 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică (URSS). anunță semnarea unui pact de neagresiune. Chiar dacă Rusia bolșevică întreținuse multă vreme relații privilegiate cu Germania anilor 1920, acest lucru i-a surprins pe majoritatea observatorilor, căci opoziția ideologică dintre nazism și comunismul sovietic părea ireductibilă. Alianța dintre cei doi mari dictatori totalitari, Hitler și Stalin, urma să aibă consecințe nefaste, vizibile și astăzi în sânul Europei reunite. Relațiile dintre liderii bolșevici și Germania au debutat într-un mod cu totul aparte: în aprilie 1917, pentru a grăbi destrămarea armatei ruse, serviciile secrete germane au decis să faciliteze întoarcerea în Rusia a câtorva zeci de revoluționari, printre care un anumit Vladimir Ilici Ulianov, alias Lenin. Urmarea se cunoaște: venirea la putere a bolșevicilor, la 7 noiembrie 1917, apoi tratatul leonin de la Brest-Litovsk, din martie 1918, prin care Lenin ceda Germaniei 800.000 km² și un sfert din populația imperiului țarist, războiul civil și în sfârșit stabilizarea la putere a bolșevicilor.

Protocolul adițional secret (nepublicat)

În cazul unei transformări (Umgestaltung) teritoriale și/sau politice în teritoriile aparținând Statelor baltice (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania), frontiera nordică a Lituaniei va reprezenta frontiera sferelor de interese, atât pentru Germania, cât și pentru Uniunea Sovietică. În legătură cu aceasta, interesul Lituaniei față de teritoriul Vilno este recunoscut de ambele părți. În cazul unei transformări teritoriale și/sau politice în teritoriile aparținând Poloniei, sferele de interese, atât ale Germaniei, cât și ale Uniunii Sovieticăe, vor fi delimitate aproximativ pe linia râurilor Narew, Vistula și San. Problema dacă interesul ambelor părți face ca menținerea unui stat polonez independent să fie dorit și modul în care vor fi trasate frontierele acestui stat poate fi determinată în mod definitiv numai în cursul evenimentelor politice ulterioare. În orice caz, ambele guverne vor rezolva această problemă pe calea înțelegerii prietenești între Germania și Uniunea Sovietică.

Articolul 3 al protocolului stipula: „Referitor la Europa de sud-est, din partea sovietică este subliniat interesul pentru Basarabia. Partea germană își declară totalul dezinteres politic față de aceste regiuni”. Formularea ambiguă a articolului (prin expresia „aceste regiuni”) lasă să se înțeleagă că Germania își exprimă totalul dezinteres politic pentru întreg sud-estul Europei, formulare care a fost intenționată, după cum va arăta la 24 iunie 1940 Ribbbentrop. Acest protocol va fi considerat de ambele părți ca strict secret.

Notă. Evenimentul are loc pe 16 Septembrie 2021, ora 17h00, la Hanul lui Manuc  (Strada Franceza nr.62-64, București, 030106)

Parteneri media: Romanian Breaking News, EVZ.RO, Enigmele istoriei, Magazin istoric, Certitudinea, Cronica Timpului, Ultima Oră

Departamentul de Comunicare
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
 
Articolul precedentKol Nidre…(Corespondență de la JHK (Julia–Henriette Kakucs, poet, scriitor, eseist, Germania – Frankfurt am Main)
Articolul următorVaccinul gripal VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.