Acasă Medic Ecografia Doppler – De ce, unde, când s-o faci

Ecografia Doppler – De ce, unde, când s-o faci

Grație internetului care ne pune la dispoziție o cantitate vastă de informație, dar și pentru că oamenii sunt din ce în ce mai interesați de propria sănătate, devine util să lămurim anumite aspecte medicale pe înțelesul tuturor. Din ce în ce mai mulți oameni au devenit conștienți că prezentarea la medic de la primele simptome ale unei suferințe – dar și mai bine în scop preventiv – crește șansele de diagnosticare timpurie și este o condiție a succesului medical.

Primim aceste solicitări de la cititorii noști care își însoțesc demersul de povești personale ce nu ne pot lăsa indiferenți și care ne roagă să le fim ghid în ceea ce privește alegerea unui medic competent și/sau a unei clinici medicale dotate la cele mai bune standarde.

Articolul de față este dedicat ecografiei Doppler. Stau de vorbă cu doamna doctor Nedelcu Elena de la Centrul Medical Neolife, medic primar în ecografie și ecografie pediatrică, mamografie, radiologie-imagistică medicală.

Dr. Dana Nedelcu  este premiată multiplu pentru o activitatea medicală remarcabilă și pentru performanțe profesionale deosebite, fiind autorul unui număr impresionant de lucrări științifice dintre care remarcăm ’’Examinarea vasculară între examenul clinic și angiografie’’, utilă atât chirurgului vascular cât și medicului exploraționist.

  • Ecografia Doppler are o denumire complicată, mai puțin comună. Totuși ce este și de ce se face? Care sunt afecțiunile care se pretează la efectuarea unei ecografii de acest tip?

Ecografia Doppler folosește și onorează astfel numele fizicianului austriac Christian Doppler, născut în Salzburg, cel puțin la fel de celebru ca și Mozart. El  a descris variația frecvenței înregistrate de la stele, depinzând de viteza de mișcare a corpului ceresc pentru a explica astfel culoarea varibilă a stelelor.

Principiul său a fost utilizat în multe alte domenii, oriunde o  țintă în mișcare receptează sau generează unde electromagnetice.  Analiza undelor emise de respectivul corp mișcător aduce date ce-l pot caracteriza – poziție, mărime, direcție de mișcare.

Nici medicina nu a făcut excepție, actualmente aplicația Doppler fiind fundamentală pentru diagnosticul corect și parte integrantă a lucrului de zi cu zi!

Ce face concret ecografia Doppler?

Interoghează orice țintă în mișcare, cel mai frecvent hematiile, celulele aflate în obligatorie și sigură mișcare,  secundă de secundă. Astfel,   cele mai cunoscute aplicații sunt cea  vasculară și cardiacă, unde definește poziția vasului, direcția de mișcare și viteza undei de flux.  Aceste date fundamentale contribuie la realizarea diagnosticul corect al suferințelor inimii și vaselor – artere și vene.

Trebuie subliniat că nu se poate concepe ecografia Doppler separat față de ecografia standard în modul B, ce furnizează date morfologice, structurale despre vasul de examinat. Întâi analiza structurală, apoi analiza mișcării.

Orice specialitate medicală depinde de imagistică, în particular de ecografie, aceasta însoțită de aplicația Doppler.

  • Cine are inițiativa unei asemenea ecografii? Tu, ca pacient sau te trimite un medic specialist?

Aș dori să subliniez pentru cunoștința pacienților,  ca orice investigație imagistică trebuie recomandată de medicul clinician, pentru ca decizia unei anumite investigații este luată după examenul clinic.

Nu s-a inventat încă analiza tub – intră pacientul pe o parte și iese la final cu diagnosticul. Ar fi bine, dar așa ceva nu există. Nu există metoda imagistică supremă, care să furnizeze diagnosticul pe tavă. Acesta este stabilit după munca în echipă, ce implică întâi clinicianul, care orientează examinarea cea mai utilă pentru cazul dat, și lămurește și colegul imagist ce anume să caute.

Pe de altă parte trebuie spus că sunt și pacienți foarte orientați, informați, interesați în a-și  afla sursa suferinței, care se prezintă direct la imagist, deseori cu folos.

Ecografia este atât de bogat informativă, este atât de bună pentru diagnosticul medical, ca aproape nu există situație în care să nu evidențieze ceva! Foarte puțini pacienți reies perfect normali din  analizele mele. Așa că nu este inutil că se prezintă și direct pacientul la imagistică – ecografie.

  • Este dureroasă sau invazivă?

Acestă metodă este complet nenocivă, neinvazivă, nedureroasă, incluzând metodele sale componente – Doppler sau ecografia de contrast. Pot fi folosite în siguranță și la pacientul cu probleme renale, și la femeia însărcinată, la care testul Doppler este de bază în stabilirea evoluției normale a sarcinii.

  • Necesită o pregătire specială a pacientului?

Înainte de examenul vaselor abdominale, sau la pacientul cirotic, unde trebuie analizată circulația hepatică, este bine să nu se mănânce cu 6 h înainte, iar cantitatea de gaze digestive să fie cât mai mică, evitându-se cu o zi înainte alimentele ce fermentează.

Rezultatul se furnizează pe loc, pentru că în Romania se dictează raportul în timpul examinării sau imediat după.

  • Când se obține rezultatul și la ce medic trebuie să ne prezentăm pentru o citire adecvată a acestei investigații?

În urma investigației, se stabilesc niște concluzii, ceea ce înseamnă citirea rezultatului. De informațiile respective se folosește:

  1. medicul clinician ce a efectuat ecografii, dacă este și terapeut pentru cazul de față;
  2. sau un alt coleg clinician, dacă s-a petrecut separarea laudabilă a sarcinilor, și unul explorează, celălalt tratează (pentru că nimeni nu poate să le facă pe toate, și bine).

În orice caz, exploraționistul trebuie să explice pacientului estimativ nivelul și tipul suferinței după cum reiese din examinarea efectuată, și să-i dea ceva recomandări despre serviciul căruia să se adreseze.

Așa ar fi normal.

  • Dacă ai suferit un accident vascular cerebral sau un infarct este util să efectuezi aceasta investigatie cu regularitate?

Pacienții cu accident vascular cerebral sau infarct sunt cuprinși într-un program de supraveghere neurologică și/sau cardiologică, și atunci sunt bine informați despre ritmul investigațiilor.

Este evident că trebuie să se prezinta întâi la clinician, și acesta va decide, având în față datele clinice și de laborator, dacă investigațiile paraclinice sunt utile.

  • În ce cazuri este recomandată și la copii?

Nu este nici o contraindicație pentru a fi efectuată la copii. Este utilă, după cum am menționat, și pentru femeia însărcinată, deci și copiii pot fi sigur investigați.

Medicul pediatru este cel care ar trebui să decidă când este cazul să se efectueze această investigație, în ce scop,  în ce regiune.

Sunt multe afecțiuni ce necesită examinare Doppler pentru completarea diagnosticului, cele mai frecvente fiind malformațiile angiomatoase cutanate.

Vrei să afli mai multe lucruri despre importanța ecografiei? Atunci citește și articolul De ce să-ți faci ecografie? Pentru că-ți poate salva viața! publicat aici .

Dr. Dana Nedelcu te așteaptă pentru investigații de specialitate la Centrul Medical Neolife, una dintre clinicile medicale de referință din România și spațiul est european, situată în B-dul Ficusului 40 A.

Interviu realizat de Adriana Caranfil