Acasă Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti" Evenimentele lunii februarie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Evenimentele lunii februarie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Ziarul Jurnalul Bucureştiului şi agenția de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Cele două sărbători ale începutului de primăvară, Dragobetele şi Mărţişorul, sunt o bună ocazie de a cunoaște obiceiurile și tradițiile acestei perioade. CVG, Senior Editor al ziarului şi al Intell News, 13 februarie 2021.

„Cu ocazia aniversării, la 10 mai 2020, a deschiderii Muzeului Satului, Majestatea Sa a adresat o scrisoare de felicitare colectivului muzeului național. Definitorie ctitorie culturală și educațională a Regelui Carol al II-lea, muzeul se află astăzi sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta a României.” Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) şi agenția de presă Intell News Romania  (al căror Senior Editor sunt) recomandă toate evenimentele organizate de  Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” (cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti) şi au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului din martie 2016. Cele două sărbători ale începutului de primăvară, Dragobetele şi Mărţişorul, sunt o bună ocazie de a cunoaște obiceiurile și tradițiile acestei perioade. CVG, Senior Editor al ziarului şi al Intell News, 13 februarie 2021.

Comunicate de presă

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”: Călător prin tradiții – Dragobete și Mărțișor

Vă invităm și anul acesta să fiți Călători prin tradiţii. Cele două sărbători ale începutului de primăvară, Dragobetele şi Mărţişorul, sunt o bună ocazie de a cunoaște obiceiurile și tradițiile acestei perioade. Vom confecționa alături de profesorii coordonatori – meșteri populari și artiști plastici – mărțișoare, dar și păpuşi, păsări, zgărdane, colaje şi alte obiecte decorative din materiale naturale și reciclabile: coajă de nucă, flori presate, lână, semințe, ață, lemn. Atelierele au loc în zilele de 20, 27 februarie şi 6 martie 2021 şi le oferă copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani ocazia de a petrece timpul liber prin implicarea în activităţi creative într-un spațiu deosebit: Muzeul Satului.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro, menționându-se atelierul ales, numele copilului, vârsta şi un număr de telefon unde pot fi contactaţi părinţii. Costul unui atelier este de 30 de lei/participant și se achită în ziua desfășurării atelierului, la casieria muzeului. Materialele necesare sunt asigurate de profesorii coordonatori. Numărul maxim de participanți la un atelier este de 8 persoane, iar condiţia de desfăşurare a atelierelor este de a avea minimum 5 copii înscriși/atelier. Vă așteptăm cu drag!

 20 februarie
– 11:00 – 12:00 – Colaj de primăvară;
– 13:00 – 14:00 – Baba Dochia (confecționat păpuși)

27 februarie
– 11:00 – 12:00 – Mărțișoare;
– 13:00 – 14:00 – Mărțișoare

6 martie
– 11:00 – 12:00 – Podoabe populare;
– 13:00 – 14:00 – Podoabe populare

Detalii suplimentare: relatii.publice@muzeul-satului.ro

Sursa: Muzeul Satului

Dragobetele – Ziua Îndrăgostiților la români

 Vă invităm pe 20 si 21 februarie 2021 să sărbătorim împreună unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor. Cu această ocazie, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizează o serie de acțiuni culturale care să ne aducă aminte de tradițiile care aveau loc în această perioadă.

Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările «se logodesc» în această zi. În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

A devenit o tradiţie să sărbătorim Ziua Îndrăgostiților la muzeu împreună cu artişti și meşteri populari, care vor prezenta în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii. Ziua de sâmbătă, 20 februarie, este dedicată copiilor, care pot participa la o serie de ateliere de creaţie. Duminică, 21 februarie, vor veni să ne încânte Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman, Polina Gheorghe, Maria Băndoiu, Narcisa Băleanu, Iulia Mihai, Nicu Mâță si actorul Nae Alexandru.

Accesul la eveniment se face pe baza biletului de intrare în muzeu – 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev și student și cu respectarea ordinelor în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Vă așteptăm cu drag!

Programul evenimentului 

 Sâmbătă, 20 februarie 2021

 Călători prin tradiții… de Dragobete Sala de sticlă, Șos. Kiseleff nr. 30
Ateliere de meșteșuguri și bricolaj pentru copii

11.00 – 12.00
Colaj de primăvara – Coordonator Luminiţa Voica

13.00 – 14.00
Baba Dochia – Coordonator Doina Kalvati
Prețuri, înscrieri și detalii – relatii.publice@muzeul-satului.ro

09.00 – 17.00
De Dragobete ne vom întâlni cu meşterii populari, artiştii plastici şi creaţiile lor

 Duminică, 21 februarie 2021

13.00
De dragul primăverii… melodii de dor şi de dragoste
Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman

13.45
Iubind în taină… poezii de dragoste
Alexandru Nicolae Mihai – actor

14.00
Ia-mă în braţe dorule!
Polina Gheorghe – Argeș
Maria Băndoiu – Gorj
Narcisa Băleanu – Mehedinți
Iulia Mihai – Giurgiu
Nicu Mâță – Chișinău

Prezintă – actorul Alexandru Nicolae Mihai

09.00 – 17.00
De Dragobete ne vom întâlni cu meşterii populari, artiştii plastici şi creaţiile lor

„Primăvara în sat”: Târg de Mărțisor la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 22 februarie – 7 martie 2020, de luni până duminică, între orele 10:00–16:30, la Târgul de Mărțișor intitulat Primăvara în sat” și organizat cu ocazia venirii primăverii. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra pentru a le oferi celor dragi. Unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, mărțișorul sugerează renaștere, puritate și dragoste, iar efortul depus în confecționarea lui îl înnobilează și îi conferă sens. Tradiția Mărțișorului are o vechime considerabilă. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. Se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. În unele regiuni ale țării mărțișoarele sunt oferite inclusiv bărbaților.

În anul 2017, Mărțisorul a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, element împărțit cu Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova.

Accesul la eveniment se face pe baza biletului de intrare în muzeu – 20 lei/adult, 10 lei/pensionar, 5 lei/elev și student și cu respectarea ordinelor în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sursa: Muzeul Satului

 

Expoziția Păsări. Omagiu lui Brâncuși

Pasărea, simbol general, cu multiple semnificaţii este nelipsită din cultura popoarelor lumii. În mituri și legende, ea întrupează zeități ale binelui și răului, renașterea, libertatea şi fericirea, legătura dintre lumea de aici și cea de dincolo. Poate avea rol protector pentru cei care o folosesc drept talisman, dar poate fi și cea care prevestește nenorociri sau chiar moartea. Pasărea este prezentă în viața noastră de la naștere până la moarte, în toate momentele cruciale ale existenței. Este prezentă atât în creația populară, cât și în artele plastice și în iconografia religioasă.

Expoziția Păsări. Omagiu lui Brâncuși cuprinde bunuri culturale din colecțiile Muzeului Satului, care impresionează prin bogata ornamentică în care predomină motivul păsării – icoane, cruci, covoare, ștergare, cămăși, catrințe, marame, pălării, furci de tors, cahle, farfurii, ulcioare de nuntă, xilogravuri, jucării.

O reprezentare cu semnificații deosebite este cea din iconografia religioasă, în care Duhul Sfânt apare în chip de porumbel alb.

Expoziția constituie un omagiu adus sculptorului Constantin Brâncuși, a cărui creație artistică reflectă un anume fel de a gândi al țăranului român și de a interpreta lumea, tradițiile, miturile și legendele. În concepția sa „Simplitatea este în sine o complexitate și trebuie să te hrănești cu esența ca să poți să îi înțelegi valoarea“.

Artistul percepe  păsările  în stilul său unic, marcat prin simplitatea și abstractizarea formei. Acestea sunt realizate într-o varietate tipologică, fiind expresii înalte ale zborului: Cocoșul, Pasărea Măiastră, Pasărea de foc, Pasărea de aur, Pasărea în văzduh.

Expoziția Păsări. Omagiu lui Brâncuși va fi deschisă publicului din 19 februarie până la sfârșitul lunii martie, în sala H.H. Stahl, de miercuri până duminică, între orele 9:00 si 17:00.

Sursa: pasari-omagiu-lui-brancusi/ 

 

Grupaj realizat pentru Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră

 

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.