Acasă Conferințe, Dezbateri, Simpozioane FMC (Forumul Medierii Culturale), ediția a 3-a (25 – 28 octombrie 2021)

FMC (Forumul Medierii Culturale), ediția a 3-a (25 – 28 octombrie 2021)

Aflat la a 3-a ediție, FMC (Forumul Medierii Culturale) (anterior Forumul Academiei Schimbării) are loc online între 25 și 28 octombrie 2021 și propune o explorare a întâlnirii dintre arte și științe în practica și în teoria comunicării acestora, a coabitării în abordările educatorilor, artiștilor și managerilor.

Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean/Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural), cu contribuția Mirunei Amza (Centrul Cultural Clujean/Learning Qub).

Programul din acest an al Forumului încurajează schimbul de idei și experiențe despre modul în care înțelegem abordarea integrată a artelor și științei în școală și în practicile curatoriale, despre felul în care politicile publice de finanțare încurajează anumite practici ale medierii, despre formele pe care le poate lua colaborarea dintre artă și știință în programele cu miză educațională și despre cum ne pregătim să realizăm mediere culturală și științifică de calitate. În sesiunea de deschidere vom introduce programul Forumului și vom defini, prin intervențiile video ale invitaților internaționali, principalele teme pe care le abordăm.

Sesiuni

– Cum integrează STE(A)M arta și știința în educație? (marți-26 octombrie 2021, 15.00 – 18.00)
– Ce educație e necesară pentru formarea mediatorilor
? (miercuri-27 octombrie 2021, 15.00-17.00)
– Cum susțin finanțările impactul medierii?
(miercuri – 27 octombrie 2021, 17.00- 18.40)
– Cum sunt integrate arta și știința în practicile curatoriale?
(joi-28 octombrie 2021, 15.00-18.00)

Invitați

Intervenții video în deschiderea Forumului
Anne Bamford (director strategic pentru educație și aptitudini, City of London)
Katherine Heid (consilier politică și societate), BKJ (The German Federation for Arts Education and Cultural Learning)
Ryan Jenkins (educator, co-fondator al Wonderful Idea Company)

Participanți la sesiuni

Madlen Șerban (Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru Unesco și profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București)
Mihai Iacob (cercetător în educație, doctorand la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București)
Miruna Amza (manager proiect, Learning Qub/Centrul Cultural Clujean)
Mihai Lupu (fondator EduCaB (Educational Capacity Building in Local Communities și Short Film Breaks)
Carmen Croitoru (director general, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală)
Crenguța Lăcrămioara Bizu (directorul programului de Master interdisciplinar: Pedagogii alternative și arta teatrală în educație PED-ArtE)
Lars Ebert (director de programe, Centrul Cultural H401-Amsterdam)
Irina Cios (director, Administrația Fondului Cultural Național)
Ileana Racoviceanu (specialist comunicare, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale)
Mihaela Ghiță (manager cultural, Asociația Qolony-Colonia pentru Artă și Știință)
Jahnavi Phalkey (director fondator, Science Gallery Bengaluru)
Oana Simionescu (membru în Consiliul Director-trezorier, Ordinul Arhitecților din România)
Mihaela Păun (director, ARCUB–Centrul Cultural al Municipiului București)
Alexandra Rigler (director, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara)

Introducere

Ediția din acest an a FMC (Forumul Medierii Culturale) propune o explorare a întâlnirii dintre arte și științe în practica și în teoria comunicării acestora, a coabitării în abordările educatorilor, artiștilor și managerilor.
Într-o lume în schimbare accelerată, căreia ne este dificil să îi vedem uneori direcția și sensul, arta și știința oferă modalități de a accesa realitatea în feluri complementare, esențiale social și benefice pentru dezvoltarea noastră personală–emoțională și cognitivă.
Participarea culturală și apetitul pentru științe sunt influențate de existența unei distanțe simbolice. Impactul acestui interval se reflectă în gradul de implicare și în măsura în care sunt apreciate modurile de cunoaștere pe care arta și știința le oferă.
În ce privește cultura ne-am obișnuit, din păcate, să privim cu îngrijorare, dar fără panică, nivelul extrem de scăzut al consumului cultural, numărul redus al oportunităților de educație prin și pentru cultură și slaba integrare a artelor în școală.
Când vorbim despre știință, însă, recunoaștem că neîncrederea și lipsa experiențelor de învățare de calitate au consecințe extrem de grave.
Medierea culturală și comunicarea științei sunt generatoare de sens, educă și determină o reducere a distanței simbolice. Prin metodele și instrumentele pe care le folosesc pot inspira și deschide piste utile de chestionare a naturii adevărului, rolului creativității, despre valoarea dialogului și justa măsură a negocierii cunoașterii. .

Programul din acest an al Forumului încurajează schimbul de idei și experiențe despre modul în care înțelegem abordarea integrată a artelor și științei în școală și în practicile curatoriale, despre felul în care politicile publice de finanțare încurajează anumite practici ale medierii, despre formele pe care le poate lua colaborarea dintre artă și știință în programele cu miză educațională și despre cum ne pregătim să realizăm mediere culturală și științifică de calitate. (Programul complet)

Participarea este gratuită iar întâlnirile se vor desfășura online, pe zoom, pentru participanții înregistrați, cu excepția deschiderii Forumului (25 octombrie) care va fi transmis live pe facebook, pe pagina Centrului Cultural Clujean. Pentru a participa la Forum (integral sau la o parte din sesiuni) puteți să vă înscrieți la hyperlinkul de aici, înscrieri.

Corespondență de la Emil Stanciu (Ziarist, UZPR–filiala București, editor coordonator, Editura „Noi Media Print”, Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promointerfaţă culturală între România şi occident prin organizarea de evenimente de elită), Director coordonator din partea UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști) din România (România, București)

Nota redacției

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București