Acasă Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu La pas prin galeriile bucureștene: recomandările lunii aprilie

La pas prin galeriile bucureștene: recomandările lunii aprilie

Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului. Expozițiile sunt prezentate cronologic. Claudiu Victor Gheorghiu, 13 aprilie 2021.

Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Expozițiile sunt prezentate cronologic.

Notă. A se vedea și Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene (Rubrica lui Claudiu Victor Gheorghiu)

Expoziţia de pictură ,,Geometrie” la galeria Romană

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).

Comunicat de presă

Parte din ciclul Familii de artiștii, Expoziția Geometrie se deschide marți, 13 aprilie, la Galeria Romană.

Marin Mihai Horea este tânăr absolvent al Universității Naționale de Arte, la clasa profesorului Horea Paștina, cu masterul finalizat în anul 2016. De mic, pasionat de desen și pictură, Marin Mihai Horea a crescut înconjurat de un mediu familial și social dedicat artei și vieții culturale românești. Spirit liber și câteodată rebel, determinat în căutările artistice proprii și dedicat studiului, acesta reușeste să se detașeze de influențele puternice din jurul său și să-și creeze propria viziune picturală abstractă.

Mihai Sârbulescu, Lector universitar dr. la Universitatea Națională de Arte din București, membru al Grupului Prolog, este o figură arhicunoscută a peisajului artistic contemporan, ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu prilejul acestei expoziții, Mihai ne surprinde într-un mod inedit, și, ca un arc peste timp, revine la subiecte ce l-au preocupat încă din tinerețe. Chiar dacă lucrările lui, recent create pentru această expoziție, sunt în aparență monocrome, privitorul va descoperi Culoarea în profunzimea ei, pânzele sale invitând la o meditație asupra raporturilor între geometrie și culoare.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 13 aprilie, ora 19.00, la sediul Galeriei din Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, București.

În deschidere va vorbi Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche.

Expoziţia se desfăşoară în perioada: 13 aprilie- 12 mai 2021.

Participarea publicului la vernisaj va fi permisă în număr limitat, astfel încât să fie posibilă distanțarea fizică recomandată. Purtarea măștii de protecție, care trebuie să acopere nasul și gura, este obligatorie. Recomandăm folosirea dezinfectantului pentru mâini pus la dispoziție de către galerie și respectarea indicațiilor reprezentanților galeriei.

Parteneri: Catena pentru Artă, TVR1, Evenimentul Zilei, Senso TV, Jurnalul Bucureştiului (,,Le Petit Parisien”), Intell News, Ultima Oră, Modernism, Agenția pentru carte.

Expoziţia personală Marius Barb Barbone la Artoteca

 Comunicat de presă

Expoziţie personală Marius Barb Barbone, „Confesiuni obsesive” la Artoteca Bibliotecii Metropolitane Bucureşti

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) anunţă deschiderea online a expoziției „Confesiuni obsesive” a artistului plastic Marius Barb Barbone joi, 15 aprilie, începând cu ora 14:00, la Artoteca BMB.

Marius Barb Barbone, doctor în arte plastice şi decorative, este Lector Univ. Dr. la Univesitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul, Design, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Preşedintele Filialei de Pictură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Lucrările artistului au putut fi admirate în numeroase expoziţii personale sau de grup atât în ţară, cât şi în străinătate şi a fost recompensat cu prestigioase premii şi distincţii.

Expoziţia face parte din cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică „Temeiuri” și este curatoriată de reputatul critic de artă Radu George Serafim și de Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice. Invitat special va fi criticul de artă Mihai Plămădeală.

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia de artă în perioada 15 aprilie – 13 mai, gratuit, conform programului Artotecii BMB, la adresa Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4. Ca de fiecare dată, evenimentul se va desfășura în condiții de deplină siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Între15 aprilie și 12 mai, Galeria Artoteca a Sectorului 2, București, va găzdui expoziția personală de pictură a artistului Marius Barb Barbone, „Confesiuni obsesive”.

,,Pentru Marius Barb, apropierea de mitologie prin subiectele alese este o a doua natură, prima fiind, fără doar și poate, aceea de artist. Lucrările sale atrag atenția datorită organizării, cromaticii și soluțiilor, dar cuceresc grație semnificațiilor cu care sunt înzestrate semnele vizuale propuse. Dacă în urmă cu ceva timp remarcam faptul că artistul surprinde de câte ori apar lucrările sale pe simeze, în ultimii ani, el confirmă cu fiecare dintre proiectele pe care le întreprinde. După expoziția de grafică Veterotestamentar, în care aborda în manieră deopotrivă gnoseologică și angelologică mitul căderii, în expoziția de pictură Confesiuni obsesive, artistul abordează tema ispitei, privită mai degrabă din perspectiva mitului Zburătorului, decât din aceea a Izgonirii din Rai, respectiv a căderii în păcat, deși a păstrat ideea aripilor și a șarpelui. Interesant din punct de vedere iconografic este faptul că tema, așa cum a fost tratată, nu are conotații morale și nici peiorative. În acest proiect, Barbone, așa cum semnează artistul, echivalează ispita cu seducția și cu pierderea inocenței, ca proces firesc al vieții, nu ca act de incriminare sau accident de parcurs. Mai mult decât atât, conform discuțiilor purtate cu acesta, lucrările se bazează inclusiv pe experiențe și trăiri personale, cu conotații universale, totuși. Identificarea pictorului însuși cu seducătorul este în fapt garanția benignului care domină pânzele și triumfă în proiectul său.” (Mihai Plămădeală, critic de artă)

Salonul Național al Sticlei ,,Geamul” la galeria Orizont

 Filiala Arte Decorative Bucureşti a Uniunii Artiștilor Plastici din România are plăcerea să vă invite la a XXXIII-a ediție a Salonului Național al Sticlei, intitulată ,,Geamul, ce va fi găzduită de galeria de artă Orizont din București,  în perioada 15 aprilie – 13 mai 2021. Salonul se va deschide joi, 15 aprilie. Echipa organizatorilor intenționează să realizeze un film și un catalog al expoziției.

Echipa de organizare: Relu Bițulescu și Vladimir Cioroiu.

Artă Plastică Contemporană din România (a II-a ediție) la galeria Căminul Artei

 Comunicat de presă

HXA Art Gallery în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă invită vineri, 16 aprilie 2021, ora 16.00, la vernisajul expoziției ,,Artă Plastică Contemporană din România”, ediția a II-a, ce va avea loc la Centrul Artelor Vizuale, galeria Căminul Artei, București. Evenimentul expozițional reunește pe simeze 71 de artiști, nume de referință ale artei plastice contemporane româneşti.

Prezintă: Prof.univ.dr. Petru Lucaci, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România și Lector univ.dr. Marius Barb Barbone, Președinte Filiala Pictură București a UAP din România;

Invitat de onoare: Irina-Margareta Nistor

Curatori: Ami Vasilescu și Horia Gherghina.

Proiectul ,,Artă Plastică Contemporană din România” (APCOR) promovează artiști români și arta românească contemporană, printr-o serie de expoziții itinerante, reușind să aducă un optimism al ideii de reașezare valorică a artei în spațiul public, dar și de asimilare a acesteia în circuitul turistic regional.

Expoziția de la Centrul Artelor Vizuale este a VII -a, după alte 6 expoziții din muzee de renume: Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Botoșani- Galeriile de artă Ștefan Luchian, Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași și Muzeul de Istorie din Târgoviște.

La deschiderea expoziției, purtarea măştii de protecţie este obligatorie pe toată perioada desfăşurării evenimentului. Masca de protecţie trebuie să acopere nasul și gura. Pentru a putea respecta măsurile de distanţare fizică, în galerie vor fi maximum 20 vizitatori simultan. Se recomandă folosirea dezinfectanţilor pentru mâini şi respectarea indicaţiilor organizatorilor.

Grupaj realizat pentru  Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

 

Articolul precedentFilozofia, Știința, Religia și Politica – Sören Kierkegaard (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)
Articolul următorRaportul Randstad România HR Trends 2021. În 2021, 15% dintre companii vor crește salariile mai mult decât inflația
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.

1 COMENTARIU

Comments are closed.