Acasă Medicină Poate nu e doar astm, „e-astm sever”!

Poate nu e doar astm, „e-astm sever”!

Aproximativ 10% dintre pacienții diagnosticați cu astm se confruntă cu o formă severă de astm. Persoanele cu astm sever se confruntă mult mai des cu crize de astm intense, care le afectează semnificativ calitatea vieții, uneori fiindu-le dificil să solicite ajutor. Simptomele, răspunsul la tratament și impactul asupra vieții de zi cu zi sunt unice pentru fiecare pacient. Trebuie să știi că cea mai bună modalitate de a preveni atacurile de astm sever și de a ține sub control boala este respectarea tratamentului prescris de doctor. Discută cu medicul tău. Poate nu e doar astm, e-astm sever!

Fă cunoștință cu plămânii tăi. Au multe de spus, dar trebuie să le dai glas, în special în ceea ce privește discuțiile cu medicul despre simptomele astmului. Manifestarea simptomelor în timpul medicației regulate pentru astm poate fi un semn că astmul nu este controlat corespunzător sau este mai sever ca de obicei, ceea ce poate indica prezența astmului eozinofilic. Dacă nu știi ce este astmul eozinofilic, nu este nicio problemă! Plămânii tăi te vor învăța totul despre această afecțiune, pentru că îți sunt alături în această călătorie. Așadar, nu uita să îți asculți plămânii atunci când au ceva de spus. Aproape jumătate dintre pacienții cu astm sever nu pot ține boala sub control cu medicația standard. Pacienții au acum posibilitatea să realizeze online propria amprentă pulmonară, odată cu lansarea Campanieie-astm sever”.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) susțin lansarea Campaniei „e-astm sever și a platformei de informare E-Astm Sever, un demers ce își propune să vină în ajutorul pacienților cu informații validate despre manifestarea astmului sever, cât și cu ghiduri și informații despre opțiunile de tratament pentru formele care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice. Inițiativa se desfășoară cu sprijinul AstraZeneca România și face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Respir” (vezi site-ul Viața cu Astm)

Potrivit Societații Română de Pneumologie (SRP), în România sunt peste 1.000.000 de pacienți diagnosticați cu astm, iar aproximativ 10% dintre aceștia se confruntă cu o formă severă a astmului. Astmul sever este o formă complexă a bolii, cu simptome debilitante ce revin frecvent și pot pune viața în pericol. Uneori, crizele de astm pot fi atât de intense încât pacienții nu pot cere ajutor.

Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient și interferează de cele mai multe ori cu viața familială, socială și profesională. În unele situații, accesul inadecvat la serviciile de sănătate reprezintă unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii. Contextul actual pandemic ar putea accentua această problemă prin faptul că pacienții evită să mai meargă la medic de teama unei eventuale îmbolnăviri de Covid-19. Este important ca pacienții să mențină legătura cu medicul curant în vederea obținerii controlului astmului și a menținerii unei calități a vieții cât mai bună”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Platforma de informare pune la dispoziția pacienților și un instrument de lucru ce oferă posibilitatea de a realiza propria amprentă pulmonară (Testează riscul de astm). Prin acest intermediu, pacienții vor putea înțelege dacă astmul lor este sub control, pe baza informațiilor oferite despre experiența personală cu afecțiunea și impactul pe care astmul îl are asupra vieții de zi cu zi și a stării emoționale. Aproximativ jumătate dintre pacienții cu astm sever nu pot ține boala sub control, în ciuda administrării corecte a medicației standard, ceea ce necesită folosirea corticosteroizilor orali.

Administrarea de corticosteroizi orali în mod frecvent denotă un control insuficient al astmului și este asociată cu o serie de complicații precum creșterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză. Pentru acești pacienți este recomandată terapia personalizată, în funcție de tipul de astm sever de care suferă. Această abordare este posibilă și în România, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important în reducerea exacerbărilor și a internărilor în spital”, a declarat Conf. Dr. Claudia Toma, Vicepreședintele Societății Românăede Pneumologie (SRP)
În 70% dintre cazurile de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sânge numite eozinofile, responsabile de producerea inflamației la nivelul plămânilor și care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sânge numită hemoleucogramă. Este important ca pacienții să discute cu medicul despre simptomele manifestate și după inițierea tratamentului, pentru a evalua tipul de astm și controlul bolii.

_______________________

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA)

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) s-a înființat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociației sunt: reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli. Pentru mai multe informaţii despre APAA vizitați site-ul Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) şi pagina de Facebook  APAA-Facebook.

Societatea Română de Pneumologie (SRP)

Societatea Română de Pneumologie (SRP) este formată cu scopul promovării asistenței medicale, educației și cercetării științifice în domeniul bolilor respiratorii. Obiectivele Societăţii sunt: dezvoltarea asistenţei medicale în bolile respiratorii din punct de vedere deontologic şi profesional, promovarea inițiativelor de cercetare pentru comunitatea medicală și publicul larg, dezvoltarea şi aplicarea programelor şi acţiunilor menite pentru prevenirea şi combaterea bolilor respiratorii, contribuţia la dezvoltarea învăţământului universitar de pneumologie, la pregătirea postuniversitara de pneumologie, la formarea şi dezvoltarea profesională continuă a medicilor şi asistentelor medicale în domeniul pneumologiei şi educaţia publicului larg cu privire la importanţa şi prevenţia bolilor respiratorii.

Notă. A se vedea și articolul asociat

Pacienții cu astm care utilizează în exces medicația de urgență au risc ridicat de agravare a bolii

Nota redacției

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.