Acasă Evenimente Un nou producător de ulei de cânepă pe piața românească: „Dorința noastră...

Un nou producător de ulei de cânepă pe piața românească: „Dorința noastră este să păstrăm cât mai intact spectrul elementelor nutritive și minerale ale acestor semințe

919
0

Sunt o consumatoare fidelă de ulei de cânepă și am crezut că știu toate firmele de pe piața românească care produc acest ulei minunat, care nu doar că n-ar trebui să lipsească din bucătăria fiecăruia dintre noi, dar ar cam trebui să inlocuiască orice alt ulei procesat, modificat genetic sau de calitate slabă.

Anul trecut, la INDAGRA, am gustat un ulei foarte fin și gustos, de cânepă de la un nou producător: Ovva din Iași. Veniseră și cu ulei de floarea soarelui, minunat aromat cu ierburi și cu niste cosmeticale care îți câștigau imediat atenția dar și încrederea pentru că arătau naturale- atât de naturale încât nu conțin parfumuri sau altfel de adaosuri care le-ar putea strica eficiența.

Dar să povestesc putin despre cânepă.

Seminţele de cânepă sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, fiind cu cea mai mare concentraţie de proteine, după alge.

În medicina populară românească, seminţele de cânepă au fost folosite pentru uz extern (lapte obţinut din amestecarea energică a seminţelor pisate cu apă caldă), în tratarea rănilor şi, pentru uz intern, în ameliorarea durerilor reumatice, în tratarea bolilor venerice, a congestiei pulmonare, a vărsăturilor, a otrăvirilor, a tusei, a hemoroizilor, a paraziţilor intestinali.

Related image

Frunzele de cânepă erau utilizate pentru proprietăţile lor analgezice şi antispasmodice în tratarea epilepsiei, gutei, reumatismului.
Preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative şi de aceea sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic şi psihiatric.
Datorită proprietăţilor analgezice, cânepa poate fi administrată în afecţiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în afecţiuni ale căilor respiratorii — astm, emfizem, bronşită cronică, în nevralgii şi în boli psihice.

De asemenea, substanţele din plantă sunt eficiente în caz de diaree, tumori, depresie, surmenaj, migrene, anestezii locale şi boli ale căilor urinare.

Aceleași minunate calități vindecătoare o are și uleiul presat la rece din cânepă.

Producătorul OVVA Iasi a luat fiinta in 2018 si este o intreprindere cu caracter familial care isi propune sa aduca pe piata numai produse naturale. „Incepem cu uleiuri obtinute 100% prin presare la rece, din culturi proprii”, spun ei.

Reprezentanții firmei, tineri și optimiști, pe care i-am cunoscut la INDAGRA 2019, erau mândri de ferma lor ecologică de cânepă și de produsele afișate la stand: ulei de cânepă și de floarea soarelui, presate la rece, săpun, tot din uleiuri presate la rece și câteva creme.

Uleiul de canepa are in compozitia sa acizi grasi Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Nu este singurul ulei vegetal care are in compozitia sa toti acesti acizi grasi, dar este singurul in compozitia caruia continutul de acizi grasi poli-nesaturati Omega 3 si Omega 6, respectiv acizi grasi monosaturati Omega 9 respecta proportia ideala de care organismul nostru are nevoie.

Un alt aliment care face mult bine corpului uman- cu precădere asupra părului și unghiilor, dar și intern, este făina de cânepă.

Faina de cânepă

 

Faina de canepa OVVA este obtinuta prin presarea la rece a seminţelor de cânepă, măcinare şi cernere. Are un continut ridicat de proteină (~ 30%), fibre vegetale (~ 30%) şi minerale.
 Nu are gluten.
Proteina din făina de cânepă conţine toţi aminoacizii esenţiali, fără de care alimentaţia noastră ar fi grav afectată. Este compusă în proporţie de 65% din globulina edestina ceea ce face ca semintele de canepa sa fie un aliment ideal pentru vegetarieni, inlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animala.
Stimulează producerea de anticorpi care susțin un bun sistem imunitar şi ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal optim.
De asemenea, aceasta faina este o sursa bogata in vitamina E (benefica pentru sistemul nervos) si conţine acizii graşi esenţiali: omega 9, omega 6 şi omega 3, ajutand la mentinerea vaselor de sange curate si la reglarea metabolismului lipidic si glucidic, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat
Faina de canepa se foloseste in amestec cu alte tipuri de faina care contin gluten pentru preparea de paine, paste, biscuiti, fursecuri sau prajituri. Procentul optim de faina de canepa este de 10-20%.

„Dorinta noastra este sa pastram cat mai intact spectrul elementelor nutritive si minerale continute in aceste seminte. Concentratia in ulei este de 100%”, declară mândri de rezultatul muncii lor, cei de la Ovva.