Acasă Evenimente „Văzduhul semințe mișca”

„Văzduhul semințe mișca”

În ultima decadă a lui Cuptor, în satul Dâmbroca, judeţul Buzău, la familia Stela şi Ion Zămoiu, vrednici şi ingenioşi producători de seminţe ţărăneşti, a avut loc Întâlnirea Grupului de lucru pentru Dreptul la seminţe al  Aociației tăranilor și țărăncilor din Romănia – Eco Ruralis (cu sprijin din partea proiectului de justiţie alimentară Just Food). Au participat numeroşi membri din întreaga țară, dar și noi parteneri și colaboratori din societatea civilă sau din zone conexe de activitate, precum: Grădina Moldovei din Republica Moldova, un grup de cercetătoare din cadrul proiectului de justiţie alimentară Just Food, Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, Romapis, Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava, Institutul de Biologie din Bucureşti, grupul Seminţe cu Suflet şi Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte Crud din România.

Firesc, o pondere importantă a avut evaluarea campaniei de distribuţie gratuită de seminţe ţărăneşti a Eco Ruralis din 2021, precum și planificarea distribuţiei în anul viitor, dar și organizarea caselor de seminţe, atât cele existente, cât și cele în curs de planificare. Un alt subiect de mare interes a fost cel al obstacolelor legislative în domeniul comercializării seminţelor și nevoia de a crea un cadru legislativ adecvat pentru seminţele ţărăneşti (denumite și populaţii locale, resurse genetice tradiţionale, material eterogen etc.).

Împreună cu colaboratorii, membrii Eco Ruralis  au explorat definiţia „comunității locale” și a „cunoştinţelor tradiţionale”, concepte cheie cuprinse în Protocolul de la Nagoya (Accesul la resursele genetice și împărțirea beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora), ce se află în curs de implementare în țara noastră. Nu în ultimul rând, au fost discutate ultimele noutăţi în privința problemelor pe care le prezintă noile generații de organisme modificate genetic și felul în care evoluează dezbaterile legislative la nivel european.

Ca de obicei, urmare a dezbaterilor pragmatice, mai multe obiective tactice și strategice, pe termen mediu și lung au fost luate în calcul. Astfel, conducerea asociaţiei va redacta o scrisoare către Ministerul Agriculturii și toate instituțiile relevante–pentru a cere explicit schimbarea legislaţiei din România pentru a crea un cadru potrivit pentru seminţele ţărăneşti (denumite şi populaţii locale, resurse genetice tradiţionale, material eterogen etc.) şi pentru a permite vânzarea pe piaţa locală a seminţelor ţărăneşti și certificarea ţăranilor ca producători de seminţe tradiţionale;

Eco Ruralis va continua să se implice în procesul de implementare a Protocolului de la Nagoya, privind împărțirea beneficiilor care rezultă în urma utilizării resurselor genetice și va susține membrii cu materiale și logistică.

Eco Ruralis se va implica într-un parteneriat cu Romapis, Asociația Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte Crud din România și Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, pentru accesarea măsurii pentru lanțuri scurte alimentare din PNDR. Vizitele în teren și schimbul de experienţă la două grădini agroecologice: cea a familiei Zămoiu din satul Dâmbroca și cea a fraților Suliman din Vadu Pașii au încununat rodnica acțiune a Asociației Eco Ruralis.

Emil Stanciu

Emil Stanciu (Ziarist, UZPR–filiala București, editor coordonator, Editura „Noi Media Print”, Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promointerfaţă culturală între România şi occident prin organizarea de evenimente de elită), Director coordonator UZPR din (România, București)

Galerie foto Nicolae Cristea

        

        

Biblografie

Întâlnirea Grupului de lucru pentru Dreptul la Semințe 2021

În data de 24–25 iulie a avut loc întâlnirea grupului de lucru pentru Dreptul la Semințe al asociației Eco Ruralis. Dupa un an și jumătate de pauză, ne-am reunit în județul Buzău, în satul Dâmbroca, unde am fost găzduiți de familia Zămoiu, producători de semințe țărănești. Au participat în număr mare zeci de membri – atât țărani și țărănci cât și membri susținători din toată țara.

Nota redacției

Văzduhul seminţe mișca

„În ceasul acela pe-a muntelui coamă –
unde-adăstarăm sub brazi,
nimiciţi de arzândul albastru
din clara preziua de toamnă –
Tu adormiseşi pătrunsă de soare
mie alături, în şură de cetini.
În şuier venind din adâncuri
arar ca un val de răcoare.

În valea lăsată în urmă se stinse,
de mult şi ultimul zvon.
O frunză de fag ca o flacără-n păr ţi se-oprise.
Rotind, în descândere, frunza visă
ca-n an mai putea înc-o dată
podoabă să fie de foc altui pom.
Pe munte, pe coamă, se stinse
de mult şi ultimul zvon.

Diafane, seminţe întrăripate,
pe invizibile fire,
zburau peste noi – din veac în altul purtate.
Aşa ne încearcă îndemn câteodată
spre crudă, spre sacra uimire.
Mai are încă – mai are substanţă natură.
şi-n asta nespusă risipă
a-nchipuirii dintre o clipă şi altă clipă,
totul nu poate să fie amăgire.

Văzduhul seminţe mişca
spre ţinte doar undeva-n mituri
întrezărite.
Şi-n timp ce tu surâdeai, ca-n rituri
ţi-am pus un sărut în mijlocul palmei –
niciodată tu nu vei afla! –
ţi-am pus un sărut în calda paloare din palmă
pe linia vieţii, ce se-alegea.” (Lucian Blaga)