Acasă Colţul specialistului 19 februarie 2020: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie 2020: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziarul Jurnalul Bucureștiului vă prezintă diverse manifestări dedicate Zilei Naționale Constantin Brâncuși, pe 19 februarie 2020, la 144 de ani de la nașterea sculptorului.

Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României pe 19 februarie

Ziarul Jurnalul Bucureștiului vă prezintă diverse manifestări dedicate Zilei Naționale Constantin Brâncuși, pe 19 februarie 2020, la 144 de ani de la nașterea sculptorului.

Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată de Ministerul Culturii, printr-o serie de evenimente în premieră

Comunicat de presă

Ministerul Culturii va marca, în data de 19 februarie 2020, printr-o serie de premiere la nivel teritorial, Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020. Având scopul de a cinsti memoria părintelui sculpturii moderne la 144 de ani de la nașterea acestuia, evenimentele organizate de Ministerul Culturii vor readuce în atenția publicului operele și geniul creator ale lui Constantin Brâncuși. Astfel, în data de 19 februarie, la București, Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal) va găzdui un spectacol high-tech de proiecții în cadrul căruia publicul va putea viziona holograme ale sculptorului și ale lucrărilor sale consacrate.

Mai mult, Muzeul Național de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile de 19 februarie și organizarează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională.

Tot cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși. Muzeul Național Constantin Brâncuși își va deschide porțile în casa Barbu Gănescu, casa în care Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.

Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, așa cum spune Brâncuși <<lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face>>. Astfel, am reușit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viața și opera marelui artist, chiar în nou înființatul Muzeu Național Constantin Brâncuși”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Menționăm că evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși sunt realizate numai din sponsorizări.

Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României pe 19 februarie

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția  „Brâncuși. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană.

Program Ziua Națională Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu

18 februarie

  • ora 19:00 – „Sărutul” – eseu teatral – Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”;
  • ora 20:00 – proiectie arhitecturală pe sediul Muzeului National „Constantin Brâncuși” – str. Victoriei nr. 1, Tg-Jiu.

19 februarie

  • ora 10:00 – Vizită la operele din piatră – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor din Parcul „Constantin Brâncuși”;
  • ora 10:30 –  deschiderea Muzeului Național Constantin Brâncuși;
  • ora 11:00 – reprezentanție sand-art poveste Brâncuși, semnată Gabriel Rusu – artist plastic;
  • ora 11:30 – vernisaj expozitie fotografie – 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Muzeului Național de Artă al României si alte 33 de fotografii document de la ridicarea Coloanei fără Sfârșit.

Pe parcursul expoziției va fi susținut un recital de violoncel – suită pentru violoncel solo – interpretată de profesor Mircea Suchici de la Orchestra de Camera a Filarmonicii Oltenia.ministerul culturii

Sursa: Ministerul Culturii, comunicat de presă din 13 februarie 2020:

Cultura – Ziua-Nationala-Constantin-Bancusi

Manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși: Colocviile Brâncuşi la Târgu Jiu

De asemenea, agenția de presă Intell News & partener al ziarului Jurnalul Bucureștiului se pregăteşte pentru o nouă ediție a Colocviilor Brâncuşi de la Târgu Jiu, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea sculptorului, 19 februarie 2020, eveniment organizat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu.

Aici vă prezentăm comunicatul de presă al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, articolul integral se poate citi în pagina de cultură a Intell News, partener al ziarului Jurnalul Bucureștiului.

Comunicat de presă

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează, în data de 19 februarie 2020, Colocviile Brâncuşi, manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea sculptorului.

Miercuri, 19 februarie, la Galeriile Municipale de Artă, cu începere de la ora 15.00, va fi vernisată expoziția de grafică și ceramică „A(BIOTIQUE)”, autori Răzvan Dragoș și Ovidiu Ionescu. Dragoș Răzvan Petrișor este un tânăr grafician, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, cu participări la peste 100 de expoziții naționale și internaționale. Ovidiu Ionescu este artist vizual cu specializarea ceramică. In 1989 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, iar din 2010 este doctor în arte vizuale. De asemenea, este lector la Universitatea Națională de Arte. Are o activitate expozițională impresionantă, atât în țară cât și peste hotare, fiind recompensat cu numeroase premii și distincții.

Două conferințe cu subiect incitant vor fi susținute în sala Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, cu începere de la ora 16.00. Prima se intitulează „Constantin Brâncuşi – un sculptor de la răsărit”, susţinută de cunoscutul critic şi istoric de artă Pavel Şușară, urmată de „Premise ale sacrului în sculptura lui George Apostu”, susţinută de Dalina Bădescu, istoric de artă, drd. Şcoala doctorală de arhitectură UAUIM.

Ziua se încheie cu vernisajul expoziției „INVENTAR ICONIC”, autor Dan Palade. Prezintă acad. Sorin Dumitrescu. Dan Palade este un pictor ale cărui prime lucrări erau considerate „instantanee melancolice ale unei lumi ce producea coloși de fier și beton”, viziuni interpretate artistic ale unui comunism industrializat, pe care l-a cunoscut din interiorul fabricilor petrochimice. Miza lucrărilor cu titluri toxice ținea de negarea neantului uitării, a posibilităţii dispariţiei fără urmă a ceea ce a fost imaginaţie, idealul construcţiei prin muncă fericită, consideră criticul Dan Popescu. Prin comparație, lucrările din ultimii ani ale lui Dan Palade se încadrează într-un nou tip de modernism îmbogăţit atât prin îndelunga sa muncă de creaţie, cât şi prin coagulările fireşti înregistrate în evoluţia artelor plastice.

La rândul său, academicianul Sorin Dumitrescu este un pictor și grafician român, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, membru corespondent al Academiei Române.

În program este prevăzut și un recital Mircea Suchici, violoncelist al Operei Române din Craiova.
Parteneri ai manifestării sunt Muzeul Național Constantin Brâncuși, Filiala Târgu Jiu a UAP și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Sursa: Manifestare dedicată Zilei Naționale Brâncuși: Colocviile Brâncuşi la Târgu Jiu, de Claudiu Victor Gheorghiu pentru Intell News(partener media), 13/02/2020.

Intellnews – Manifestare dedicata zilei nationale Constantin Brâncusi

afis generalA consemnat pentru ziarul Jurnalul Bucureştiului: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale);  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 17  februarie 2020

Articolul precedentFotografii și videoreportajul săptămânii: Memorialul „Mircea Dohan” Episodul IV
Articolul următorProtejat: Becurile economice: garanția cancerului din fiecare casă!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.